sunnuntai 19. elokuuta 2012

Ilmaisaa sipulia ja pientä satoa

Jes! Satoa alkaa tihkua, joskin äärimmäisen hitaasti. 

Viikko sitten keräsin ensimmäisen kesäkurpitsan plantaasiltani. Kuukauden myöhemmin kuin viime kesänä. Kevään ensimmäinen baby oli kyllä painonsa arvoinen kultaa. :)


Mutta samoin olivat iki-ihanat rondo-porkkanat! Voi että ne olivat suloisia ja HYVIÄ!
Kurkin malttamattomana mullan alle ja nostin vain suurimmat yksilöt, suurin osa rondoista olivat vielä ihan pieniä. Jätin ne kasvamaan korkoa.

Rondot ovat aivan tosi hyviä sellaisenaan naposteltuna, mutta myös pikaisesti keitettynä tai pannulla paistettuna, ovat todella hauska lisä lautasella.

Ja lisäksi maasta lähti mukaan muutamia ohuita sellerin ja ilmasipulin varsia!


Ilmasipulit ovat olleet minulle uusi kokeilu ja vähän mysteeri. Onneksi nyt asiaan paremmin perehtynyt serkkuni opasti minua asiassa.

Minulle oli aiemmin hyvin epäselvää, mitä osaa syödään milloinkin. Näin kannattaa kuulemma toimia:

Kun ilmasipulin päässä oleva möllykkä alkaa aueta (kuten kuvassa alla), katkaistaan se pois ja kuivatetaan. Nämä kuivaneet siemenet kylvetään syys-lokakuussa maahan, josta ne ensi keväänä nostavat innokkaasti uuden ilmasipulin. Näin siis teoriassa pitäisi käydä, itse en löytänyt viime vuonna istuttamiani sipuleita mistään, mutta ehkä nypin ne rikkaruohoina pois... Mene ja tiedä.


Ilmasipuleiden varret ovat melko puumaisia, mutta niitä voi käyttää monella tapaa hyödyksi. Niissä on ihanan valkosipulinen maku! Itse olen pieninyt niitä kastikkeisiin ja patoihin. Tulevissa resepteissäkin ne esiintyvät.

Ja sitten se ilmasipulin sipuli, joka on maan alla. Hän saa kuulemma vielä kasvaa, ja hänet nostetaan sitten lokakuussa...

Tässä yksi liian aikaisin nostettu yksilö.


Kaikkea sitä oppii! :D Nyt ovat siemenet kuivamassa ja syksymmällä kylvetään ankarasti.

Ensi viikonloppuna onneksi pääsee katsomaan, josko avomaankurkkua viimein tulisi!
Luulen, että viime viikon helteet ovat varmasti kypsyttäneet edes pari pirulaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti