sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Bircher-mysli ja tuorepuuro; vinkit ja variaatiot

Aurinkoista sunnuntaita!

Olen vahvasti sitä mieltä, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Se potkaisee päivän oikealla jalalla käyntiin; hyvä ruoka, parempi mieli.

Arkiaamuisin suosin helppoutta, ja aamupalani onkin usein mysliä jugurtilla tai edellisenä iltana turpoamaan laitettu tuorepuuro tai bircher-mysli.

Bircheriin hurahdin jälleen uudelleen taannoisella Berliinin-matkallani. Ai että, Sofitel-hotellin erittäin runsaan ja herkkuja notkuvan aamiaispöydän kuninkaaksi nousi tämä simppeli "mössö". Ei siinä minun kisoissani croissantit ja uppomunat kilpaile. :)


Bircherin ja tuorepuuron ero lienee hienonhieno. Edes Gastronomian sanakirjani ei anna vastausta. Tuorepuuro on kypsentämättä valmistettua puuroa, jossa esim. jugurttia tai maitoa sekä suurimoita, leseitä, hiutaleita ja/tai siemeniä turvotetaan viileässä pari tuntia, jonka jälkeen lisätään marjoja ja/tai hedelmiä sekä maun mukaan makeutta.

Alkuperäisiä bircher-ohjeita etsiessäni törmäsin siihen, että vilja yleensä turvotetaan vedessä (tai tänä päivänä mehussa) ja maitotuote lisätään vasta aamulla löystämään puuron koostumus. Maitotuote on myös yleensä makeampaa ja rasvaisempaa kuin meillä perusvalinta rasvaton jugurtti tai maito. 

Bircher on yleensä myös hedelmäisempää, makeampaa ja kermaisempaa. Suomalainen tuorepuuro on rustiikkisempaa, terveellisempää, mutkat-suoriksi meininkiä.

Huomaa tyylikäs tarjoiluastia, ainakin 30 vuotta vanha Tupperware. Tämä on yhä lempparini! Väri ilahduttaa ja kansi tiiviydessään kestäisi atomipomminkin. :)

Oli miten oli! Teet sitten tuorepuuron tai bircherin, on lopputulos varmasti ihana. Voithan valita itse suosikkiaineesi:
  • Viljaksi käy hyvin: mysli, kaurahiutaleet (maustamattomat tai maustetut, eri kokoiset), leseet, suurimot...
  • Nesteeksi sopii: (maustamaton) jugurtti, piimä, maito, vesi, mehu, rahka...
  • Makua tuomaan: omena, banaani, marjat, persikka, päärynä...
  • Lisäriemua esimerkiksi: rusinoista, taateleista, kuivatuista aprikooseista, pähkinöistä, siemenistä, siirapista, vaahterasiirapista, hunajasta...
  • Ja mausteeksi: kanelia, kardemummaa, inkivääriä, muskottipähkinää...
Tässä kolme esimerkkiä. :)



Omena-bircher

1 pieni raastettu omena
1 dl mysliä (jossa ei jostain kumman syystä enää ollut rusinoita, kuka lie käynyt syömässä)
1,5 dl rasvatonta piimää + loraus aamulla


Pese ja raasta omena karkeaksi raasteeksi.
Yhdistä kaikki aineet, sekoita ja anna turvota 2 h - yön yli.

Lorauta joukkoon vielä hieman piimää ennen tarjoamista.

(Tähän voisi lisätä vielä pähkinöitä, siemeniä, kanelia, kardemummaa, vaahterasiirappia, taateleita...)


Vadelma-bircher

n. 1 dl itse poimittuja pakastevadelmia
1 dl (jälleen rusinatonta) mysliä
1,5 dl rasvatonta piimää
kourallinen kurpitsansiemeniä


Yhdistä jäiset vadelmat, mysli ja piimä. Anna turvota 2 h - yön yli.
Ripottele ennen syömistä päälle kurpitsansiemenet.



Omena-banaanituorepuuro

1/4-1/2 banaani
1/2 omena raastettuna
1 dl kaurahiutaleita
1,5 dl maustamatonta jugurttia
pieni kourallinen saksanpähkinöitä
pieni kourallinen kurpitsansiemeniä


Muussaa banaani, raasta omena. Yhdistä hedelmät, hiutaleet, jugurtti ja pähkinät.
Anna turvota 2 h - yön yli.
Ripottele ennen syömistä rapeat kurpitsansiemenet annoksen päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti