keskiviikko 12. elokuuta 2015

Amerikkalainen rommi-omenapiirakka

Onpas tullut mukava pieni tauko bloggaamiseen. Mukava siksi, että kesäriennot ovat tehokkaasti estäneet koneen ääressä istuskelun. :)


Nyt jaan aivan kerrassaan ihanan omenapiirakan reseptin! Tein piirakan mökkiviemisiksi ja hyvin toimi! Piirakka kesti loistavasti venematkan logistiikan ja maistui koko konklaaville erittäin hyvin.

Itse rakastuin rommilla säväytettyyn täytteeseen. Ja omenathan ovat ikirakkauteni, joten yhdeksi lempiresepteistäni tämäkin pääsi. :)


Bongasin idean Pinterestistä. Amerikkalaisreseptiksi tämä vaati yllättävän vähän muokkaamista. Sokeriannostus osui kerralla kohdalleen, eikä määriä tarvinnut pienentää kuin hieman. Taikinakin on sokeriton, joten balanssi säilyy hyvin. Rommi oli oma lisäykseni, jota suosittelen erittäin lämpimästi.


Omena-aika koittaa kohta! Sitä odotellessa voit turvautua pakastettuihin omenoihin tai kaupan valikoimiin. Suosittelen valitsemaan happamia ja kiinteitä omenia, esim. Granny Smith -lajia.


Amerikkalainen rommi-omenapiirakka (33 x 23 cm uunivuoka)

Taikina:
5,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
180 g margariinia tai voita (kylmää)
0,75 dl maitoa
1 keltuainen

Täyte:
1,25 l omenalohkoja
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1,25 dl vehnäjauhoja
(1/3 dl perunajauhoja, jos käytät pakastettuja omenakuutioita)
1,75 dl sokeria
1,5 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1-2 rkl rommia

Päällynen:
1 valkuainen
1,5 rkl sokeria
1/4 tl kanelia


Aloita tekemällä taikina.

Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää kylmä margariini tai voi paloina ja nypi seos muruksi. Sekoita keskenään maito ja keltuainen ja lisää ne taikinaan.

Sekoita tasaiseksi. Kääräise taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin olentumaan vähintään 1/2 tunniksi tai vaikka seuraavaa päivää odottamaan.

Tee sitten täyte. Sekoita keskenään (sulat) omenat, rommi ja vaniljauute. (Jos käytät vanilinisokeria, yhdistä se muihin kuiviin aineisiin.)

Sekoita keskenään vehnäjauhot, (perunajauhot,) sokeri,, kaneli ja muskottipähkinä. Lisää ne omenoiden joukkoon ja sekoita hyvin.


Ota taikina jääkaapista. Kauli puolet taikinasta ohueksi levyksi, joka on hieman uunivuoan pinta-alaa suurempi.
Kumoa taikina uunivuokaan käyttäen apuna esim. kaulinta. 
(Laita kaulin pöydällä makaavan taikinan päälle keskelle taikinaa. Nosta taikinan toinen reuna löysästi kaulimen yli ja sitten toinen. Siirrä taikina vuoan päälle ja laske yksi taikinanreuna kerralla vuokaan.)
Siisti hieman reunoja.





Kumoa täyte taikinan päälle. Varmista, että taikinan reunat ovat yli omenatäytteen pinnan.
Kaulitse myös toinen puoliska taikinasta ja nosta se kanneksi piirakalle. Tunge kannen reunoja reunojen sisäpuolelle ja nipistele reunoja kevyesti yhteen. 
Tein lopusta taikinasta vielä pienen koristeen piirakan päälle, mutta sehän jäi tietysti iloisesti marenkikerroksen alle. :D 

Tee marenkipäällynen. Vaahdota valkuainen, lisää loppuvaiheessa sokeri. Levitä marenkivaahto ohuesti piirakan päälle ja ripottele päälle kanelia.

Paista piirakkaa 50-60 minuuttia 175-asteisessa uunissa kunnes marenki saa kivasti väriä ja piirakka kupruilee.

Jäähdytä hyvin ennen tarjoamista.

Voit tarjota piirakan suoraan uunivuoasta tai leikata kuutioiksi, jolloin tarjottava on "leivosmaisempi".

Tältä hän näytti uunista tultuaan.



3 kommenttia:

  1. Oli aivan huippuhyvää!

    VastaaPoista
  2. Pelkästään tuo täyte on herkullisen näköistä! Alkaa jo syksyisemmät maut kuten omppu ja kaneli maistua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä täytettä tuli lusikoitua aika reippaat määrät leipoessa. :D

      Poista