lauantai 19. syyskuuta 2015

Tomaatit mätänevät, mitä voin tehdä?

Voi mikä tragedia, kriisi, katastrofi ja kauheus meitä on kohdannut!

Kirsikkatomaattini ovat tyystin mädäntyneet. Ja tämä kaikki tapahtui kahdessa päivässä!

Nyt pyydän neuvoja kaikilta viisaammilta! Mitä tapahtui? Miten voin estää tämän jatkossa?


Huoh... Kahdessa päivässä kirsikkatomaateistani tuli tämän näköisiä... Ja lähes kaikki tomaatit kasvoivat valkoista, homeista "karvaa" ja tummuivat kannastaan ja halkeilivat...


Vielä tovi sitten näytti siis tältä. 


En keksi muuta selitystä, kuin että kasvualusta on ollut aivan liian märkä. Tein uuden kasvimaan keväällä ja salaojitus jäi silloin tekemättä... Savimaa muodostaa tiiviin vallin kasvimaan ympärille ja luulen että parin viime päivän runsaat sateet ovat jämähtäneet multaan.

Harmittaa. Olisi pitänyt jaksaa ojittaa, mutta kun oli niin paljon kaikkea...


Tummuus levisi varsia pitkin alhaalta alkaen. Eilen, kun eteneminen oli puolessa välissä varsia, korjasin kaikki tomaatit talteen. Osa oli jo mustuneita ja homeisia, osa ihan vihreitä.


Lajittelin tomaatit eri astioihin kärsimysasteensa perusteella. Kuivasin ja putsasin ne kaikki. Vihreät ja hyväkuntoiset tomaatit saivat pitää kantansa, mutta tummuneista otin sen pois.
Jokaiseen astiaan tuli myös pari omenaa kypsyttelyä varten.

Nyt minulla on pari sangollista kirsikkatomaatteja "hautomossa" ilmavan kannen alla. Toivon, että niistä edes osa jaksaisi kypsyä. Näemmä tänä aamuna kärsineet yksilöt olivat kasvattaneet uutta hometta. :( Ei taida tulla niistä mitään...

Mutta jos nuo vihreänä ja ehjänä poimitut kypsyisivät terveinä... En voi luovuttaa!!

PS. Salaojitus on nyt tehty. Kiitos miehelleni!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti