torstai 28. joulukuuta 2017

Mustikka-vaniljapitko

Minulle joulu on ennen kaikkea ruoanlaiton ja leivonnan aikaa - ei mikään ylläri. :)

Rakastan väsätä kalaruokia ja laatikoita hyvissä ajoin. Kinkku tuoksuineen on ihan must, ja leipvätkin on ihana leipoa itse... Ja niin paljon herkkuja ja leivonnaisia, ettei kukaan siitä kuormasta selviä!

Mutta parasta kaikessa on suunnittelu, joka alkaa jo syys-lokakuun puolella. 



Ja mikäpä sopisi paremmin suomalaiseen jouluun ja joulunaikaan kuin pulla? :) 
Samassa suomalaisessa hengessä kehittelin myös tämän mustikka-vaniljapitkon, jonka söimme itsenäisyyspäivänä.



Tästä tuli kyllä yksi minun suosikeistani. Täytettä on runsaasti, joten pulla on tosi mehevä ja maukas.

Pitkon koristaa raesokerin sijaan kauramuru - suomalaiseen tyyliin. :)


Kata pöytään pitko jos toinenkin ja tarjoa tuoreena. Ai että...
(Paitsi että tämä pitko säilyttää LOISTAVASTI mehevyytensä myös pakastettuna.)


Aah... Repeävää pullaa ja runsaasti täytettä... Mmmm....


Tein taikinaksi tällä kertaa yön yli kohotettavan pullataikinan. Siinä ei ole mitään dramaattista eroa tavalliseen pullataikinaan ja toimi oikein hyvin! Säästi vähän itse leivontapäivän vaivoja, joten jos urakkaa on paljon, tässä on hyvä taikinaresepti jemmaan. :)

Tästä taikinasta tulee kaksi jättipitkoa tai kolme normaalin kokoista.


Mustikka-vaniljapitko

35 g kuivahiivaa (3/4 pkt)
5 dl maitoa
2 dl sokeria
1 kpl munaa
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
n. 16 dl vehnäjauhoja
200 g voita (tai margariinia)

2,5 dl vettä
1,5 dl vaniljakreemijauhetta
1 dl maitorahkaa

n. 3 dl (pakaste)mustikoita
(pari rkl perunajauhoja)

1 muna voiteluun

n. 1 dl kaurahiutaleita
n. 1/2 dl sokeria
n. 30 g voita tai margariinia


Tee taikina.

Kuumenna maito reilusti hiivan kohoamislämpöön. Lisää sokeri, muna ja mausteet.

Sekoita kuivahiiva n. 1-2 dl vehnäjauhoja, ja lisää myös tämä seos taikinaan.

Alusta taikinaan vehnäjauhoja vähitellen. Alustuksen loppuvaiheessa lisää voi / margariini. Lisää loput jauhot ja vaivaa, kunnes saat kimmoisan pallon. 

Peitä kulho ensin kelmulla ja sitten vielä leivinliinalla. Nosta kulho jääkaappiin yöksi. Huomaa, että taikina kohoaa aika tavalla, joten käytä isoa kulhoa. 

Voit tehdä edellisenä päivänä myös vaniljakreemin valmiiksi. Sekoita keskenään vanijakreemijauhe ja vesi. Lisää sitten rahka ja sekoita tasaiseksi. Anna odottaa jääkaapissa.

Taikina aamulla

Vaivaa seuraavana aamuna taikinaa jauhotetulla alustalla, kunnes se on kimmoisaa, noin 10 minuuttia. 


Leivo taikina pitkoiksi. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy.

Levitä vanijakreemijauhe keskelle taikinaa ja ripottele päälle jäiset mustikat, jotka olet kieritellyt perunajauhoissa (perunajauhot imevät sulaessa syntyvän mustikkamehun).


Leikkaa taikinan reunoihin viiltoja viistosti (kts malli täältä, mutta ole mittojen kanssa vähän huolellisempi). Kukin viipale voi olla n. 1,5 cm leveä ja mielellään jotakuinkin yhtä pitkä. 

Anna pitkon kohota leivinliinan alla n. 50-60 minuuttia (pitkä kohoamisaika johtuu kylmästä taikinasta).

Tee kauramuru yhdistämällä kaurahiutaleet, sokeri ja voi keskenään.

Voitele kohonnut pitko munalla ja ripottele päälle kauramurua.


Paista pitkoa 200-asteisessa uunissa n. 20-25 minuuttia (uunin tehosta riippuen) kunnes pinta on kullanruskea, mutta pitko on vielä ihanan mehevä ja pehmeä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti