sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Sitruuna-timjamivoissa paistettu kuhafile, mökkiläisen bearnaisekastike, salviaporkkanoita, retiisejä ja paistettuja uusia perunoita

Tästä ateriasta olen ylpeä. Syystä että tekaisin sen mökillä rajatuista, mutta erittäin korkean lähiruokaindeksin omaavista raaka-aineista. :) Kuha nousi merestä samana aamuna ja kasviksia löytyi omasta maasta.


Pienen lisähaasteen toi myös kiihkeänä käynnissä oleva terassinrakennusprojekti, joka aiheutti tiettyä lisävaivaa, kuten ankaran naulaamisen ja puutavaran kanniskelun jälkeiset tärisevät kädet ja pakon kiipeillä portaattomalle kuistille aina, kun kävi ulkona esim. pesemässä perunoita. :)

Lisäksi tämä oli elämäni ensimmäinen bearnaisekastike ja se onnistui mainiosti! Heh, koska käytössäni oli vain yksi munankeltuainen, tein muutkin mittaukset hieman "käsivaralla". Minulla ei myöskään ollut rakuunaa, joka kastikkeeseen perinteisesti kuuluu, ja oikaisin pari muutakin mutkaa mausteliemen osalta. Tämä on siis mökkiläisen helppo, mutta äärettömän herkullinen versio. Raaputimme kattilan huolella...

Kuolematon lausahdus pitää todella paikkansa: hyvä ruoka, parempi mieli. :)


Annoksessa kaikki osaset valmistuvat nopeasti, joten ole tarkkana. Varaa kaikki aineet, pannut ja kattilat valmiiksi esille. Aloita porkkanoista ja retiiseistä, jatka perunoilla, siirry kuhaan ja valmista viimeiseksi (kuhafileiden paistuessa) kastike.


Sitruuna-timjamivoissa paistettu kuhafile (2:lle)

2 isoa kuhafilettä
tuoretta timjamia
sitruunamehua
pari ruokalusikallista voita paistamiseen
suolaa
pippuria

Perkaa, suomusta ja fileoi kuha.
Sulata voi pannulla, ilsää tuore timjami ja sitruunamehu. Älä anna lämmön kohota liikaa, ettei voin maku muutu.

Paista kuhaa ensin nahkapuoli alaspäin, kunnes se on lähes läpeensä kypsä (n. 5 minuuttia). Kun pinta alkaa näyttää jo lähes valkoiselta, käännä fileet ympäri ja paista myös toiselta puolelta (n. 1-2 minuuttia). Lisää pannulle vielä tuoretta titmjamia ja tarvittaessa voita.

Nosta valmiit fileet lautaselle, viimeistele annos kastikkeella ja tuoreella tillillä.


Mökkiläisen bearnaisekastike (2:lle)

1 kananmunankeltuainen
1/3 dl vettä
2 tl omenaviinietikkaa
ripaus valkopippuria
ripaus suolaa
50 g voita tai margariinia

Yhdistä vesi, omenaviinietikka ja mausteet (yleensä tässä vaiheessa liemeen lisätään myös pilkottua sipulia ja rakuunaa, mausteliemi keitetään puoleen ja siiviöidään, skippasin tämän vaiheen). Pilko voi valmiiksi odottamaan.

Viritä vesihaude, eli laita kaksi kattilaa sisäkkäin ja alempaan vettä. Lämmitä vesi kiehuvaksi.
Lisää ylemään kattilaan sekoittaen kananmunankeltuainen ja heti perään mausteliemi. Sekoita koko ajan kunnolla. Ole nopea, ettei keltuainen kypsy yksinään ja ettei paakkuja synny. Sekoita kunnes kastike saostuu.

Lisää huoneenläpöinen, pilkottu voi. Sekoita koko ajan. Tadaa, kastike on valmis!


Salviaporkkanoita (2:lle)

1-2 porkkanaa
voita / margariinia paistamiseen
muutama lehti tuoretta salviaa
suolaa

Kuori ja pilko porkkanat tikuiksi. Riko salvianlehtien koostumus.

Sulata voi pannulla lisää salvia ja porkkanat. Paista, kunnes porkkanat ottavat vähän väriä, mutta jäävät rapsakoiksi. Älä käytä kantta, sillä silloin porkkanat pehmenevät liikaa.


Retiisejä ja paistettuja uusia perunoita (2:lle)

n. 8-10 retiisiä
n. 10 keitettyä uutta perunaa
öljyä paistamiseen
suolaa

Pese retiisit ja pätkäise varsi. Jos haluat väriä lautaselle, jätä pieni pätkä vihreää vartta. Keitä retiisejä vähässä vedessä n. 3-5 minuuttia, kunnes niistä lähtee vähän väriä.

Pilko perunat n. 4 - 6 osaan. Lämmitä öljy pannulla ja paista perunoita n. 5-10 minuuttia kunnes ne saavat väriä joka puolelle.


Lisäksi

tuoretta tilliä
viinisuolaheinää


Kokoa annos. Nosta ensin lautaselle porkkanat, retiisit ja viinisuolaheinä. Seuraavaksi perunat. Ne pysyvät vielä lämpimimä, kun kuhafile tulee lähes heti perään lautaselle, ja viimeisenä bearnaisekastike ja tilli.

Tarjoa heti, nauti, nuole lautanen. :)



lauantai 20. heinäkuuta 2013

Kesäinen keitetty hauki ja kermainen kastike

Mitä tehdä, jos verkoista pötkähtää parikiloinen hauki? Tai jos uistelija kiskaisee veneeseen tämän valtavan petokalan?


Useimmiten valmistan hauen sipulin kera folionyytissä, mutta tällä kertaa halusin kokeilla jotain muuta. Pikainen reseptien googlaus toi vastaan maku.fi-sivuston jouluhauen. Vaikka joulupöytämme suorastaan notkuu eri kalaruoista, ei hauki sinne ole kyllä koskaan päässyt.


Mitä erityisen jouluista tällä tavoin valmistetussa hauessa on? Eikös kermainen kastikekin tuo aivan mieleen kesäkeiton? Tähän aikaan vuodestahan tämä vasta toimiikin!


Kesäinen keitetty hauki ja kermainen kastike

iso hauki

1 rkl merisuolaa
n. 10 kokonaista maustepippuria
n. 10 kokonaista valkopippuria
2 laakerinlehteä

tuoretta ruohosipulia
tuoretta tilliä

Laita hauki laakeaan kattilaan tai korkeareunaiseen kasariin. Lisää vettä, kunnes hauki nippanappa peittyy. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori pinnalle noussut vaahto pois.


Lisää kaikki mausteet ja anna hauen kypsyä hiljalleen kannen alla kiehuen noin puoli tuntia. Tiedät hauen olevan kypsä, kun selkäevän (tai osan siitä) voi nyppästä kevyesti irti.


Anna hauen jäähtyä hetki liemessä. Valmista kastike.


Kermainen kastike:

1 sipuli
reilu loraus öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl hauen keitinlientä
2 dl ruokakermaa
tuoretta ruohosipulia
tuoretta tilliä
ripaus muskottipähkinää
suolaa
valkopippuria

Pilko sipuli pieneksi ja kuullota kattilassa öljyssä, kunnes silppu on pehmeää ja läpikuultavaa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin sipulin kanssa.

Lisää hauen keitinliemi hyvin sekoittaen. Lisää myös ruokakerma, suola ja pippuri. Anna porista n. 10 minuuttia.

Lisää muskottipähkinä, silputtu ruohosipuli ja tilli. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Tarjoa hauen ja muiden lisukkeiden kanssa.


Lisäksi:

uusia perunoita
retiisejä
tuoretta tilliä
sitruunaa / sitruunamehua
kevätsipulia
sormisuolaa

Samalla kun keität uudet perunat, kesytä myös retiisit. Lumpsauta pestyt retiisinmollukat noin 5 minuutiksi kiehuvien perunoiden joukkoon. Kun väri on hieman haalennut, poimi retiisit pois vedestä ja mausta kevyesti suolalla.

Pilko kevätsipulit ja asettele kaikki lisukkeet hauen kanssa tarjolle haluamallasi tavalla. Rutista päälle loraus sitruunaa ja revi koristeeksi tilliä.



Kalapöytäämme pääsi hauen lisäksi foliossa grillattua kuhaa sekä grilliperunoita...


...oliiviöljyssä pyöräytettyjä uusia perunoita, kevätsipulia ja kapriksia...


...sekä kiivihedelmillä makeutettu salaatti.


keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Grillattu vesimeloni: kesän hauskin alkupala

Mökkilukemisenani oli viime viikolla muun muassa Dan Brownin Inferno sekä tuorein Glorian Ruoka & Viini -lehti (numero 5/2013).
Ja voi tuota Glooriaa, siinä on kyllä aina niin hyviä reseptejä! Nytkin sivujen nurkkia taittui kahmalokaupalla. Ihan ensi tilassa piti kokeilla grillattua vesimelonia- Ja voi että tuli hyvää!

Vesimeloni muuttui "ihan eri kasvikseksi". Siitä tuli jotenkin lihaisa. Oli hassua syödä jotain lämpimänä, jonka on tottunut aina syömään viileän raikkaana.


Tein grillatuista vesimeloneista mökkiversion, saaresta kun ei lähikauppaan niin vain lähdekään. Eli punasipulit korvasin tavallisella sipulilla, vaalean balsamicon sijaan käytin tummaa ja ricottajuuston korvasi parmesan. Hyvin toimi ja kulinaristi-mökkivieraat nyökyttelivät tyytyväisinä.


Tulen tekemään tätä uudestaan. Monesti!


Grillattu vesimeloni (6:lle)

n. 1/2 pienestä kiinteästä (ja siemenettömästä) vesimelonista
1 iso (puna)sipuli
öljyä paistamiseen
1 rkl balsamicoa (tummaa tai vaaleaa)
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
parmesan-juustoa
(suolaheinää)

Viipaloi sipuli ohuiksi siivuiksi. Paista sipuleita öljyssä pannulla hetki kunnes ne ovat läpikuultavia.
Nosta sipulit kulhoon, lorauta päälle balsamico ja nosta sivuun maustumaan vähintään 15 minuutiksi.

Viipaloi vesimelonit reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi. Sudi molemmin puolin oliiviöljyllä.

Raasta parmesan ohueksi raasteeksi.

Kuumenna puhdas grilliritilä hyvin kuumaksi. Voit varalta öljytä grilliritilää kevyesti. Grillaa meloniviipaleet nopeasti molemmin puolin.

Asettele melonit lautaselle, nosta päälle rypäs marinoitua sipulia, rouhi suolaa ja pippuria. Ripottele parmesan-raastetta koko komeuden päälle, ja asettele muutama suolaheinän lehti.


sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Ahvenherkku saariston aarteista

Tämän resepti yhdistää verkkoihin kilvan kirmaavat ahvenet, sekä maasta putkahtelevat retiisit. Ja joukkoon liittyi vielä muitakin saariston aarteita.


Ai että oli hyvää. :) Ja kaunista! Mikä kasvisten värikirjo! Ja vielä, kun kaikki kasvavat omassa maassa (paitsi toki sitruuna), ja ahvenetkin ovat niin tuoreita, että hyvä etteivät sätkyttele pannulla.


Inspiraatiota sain myös eteen sattuneesta Perjantaikokin blogista, jonka löysin googlaillessani retiisille reseptiä. Liian usein vastaan tulee vain ja ainoastaan salaatteja. Kaipasin jotain lämmintä.
Ja vaikka tämäkin kieltämättä on hyvin salaattihenkinen ruoka, on tässä hieman enemmän jalostusarvoa.

Olen totaalisen hullaantunut retiiseihin, joita plantaasiltani putkahtelee. Rakkauteni syventyi vasta nyt, kun opin, että retiisit kannattaa kesyttää ennen syöntiä: 5 minuuttia kiehuvassa vedessä tai pannulla tekee ihmeitä!

Alla olevassa kuvassa villejä retiisejä suoraan maasta, sekä kesytettyjä, kylvyssä käyneitä yksilöitä. :)


Tämä lounas valmistui hetkessä ja lunasti paikkansa sydämessäni.


Paistettua ahventa retiisi-sipulipedillä eli Ahvenherkku saariston aarteista (3:lle)

6 ahvenfilettä
n. 10 kpl retiisejä
2 kevätsipulia
voita / öljyä paistamiseen
muutama viinisuolaheinän lehti
muutama ruohosipulinvarsi
sitruunan mehua
(loraus valkoviiniä)
tuoretta oreganoa
suolaa
pippuria

Pilko ahvenfileet isoiksi paloiksi, kukin file noin kolmeen osaan.
Halkaise reseptit 2 - 4 osaan.
Viipaloi kevätsipulin sipuliosa ja silppua varret isoiksi kappaleiksi. Pilko myös viinisuolaheinä.

Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa tai kasarissa. Lisää retiisit sekä kevätsipulin sipuliosat. Paista n. 3 minuuttia, älä anna kärähtää.

Lisää pilkotut ahvenet, paista hetki. Lisää halutessasi loraus valkoviiniä. Anna hautua kannen alla, kunnes kalat ovat kypsiä.

Kun ahvenet ovat kypsiä, kumoa ne lautaselle. Lisää kevätsipulin varret ja viinisuolaheinät, silppua päälle ruohosipuli ja riivi oreganon lehdet. Mausta suolalla ja pippurilla ja kääntele sekaisin.

Tarjoa heti iloisen raikkaan valkoviinin kera. :)


Mutta kieltämättä, on retiisi aika hyvä lisä myös ihan perussalaattiin, toimii erinomaisesti korianterin ja hunajamelonin kanssa. :) 


keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Karpalo-valkosuklaakaurakeksit

Männä päivänä iski ihan hurja kaurakeksin himo.


Nämä ah-niin-perinteiset keksit ovat todella helpot ja nopeat tehdä. Kekseistä tulee ohuita, jopa läpikuultavia, just the way I like it. Mielestäni kaurakekseissä kuuluu olla kauraa, muut jauhot jätän minimiin.

Jos kaipaat vähän töpäkämpiä keksejä, lisää vehnäjauhoja hieman enemmän.


Karpalo-valkosuklaakaurakeksit (2,5 pellillistä / n. 35 keksiä)

100 g margariinia
2 dl sokeria
4 dl kaurahiutaleita
4 rkl vehnäjauhoja (laita 1 dl, jos kaipaat kiinteämpiä keksejä)
2 tl leivinjauhetta
reilu 2 dl kuivattuja karpaloita (ja pähkinöitä)
n. 80 g valkosuklaata
2 munaa

Sulata margariini. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Pilko valkosuklaa isohkoiksi paloiksi.

Yhdistä kaikki aineet ja voilà, taikina on valmis.

Nostele taikinasta nokareita pellille. Jätä isot välit, sillä taikina todella levahtaa.


Paista keksejä 175-asteisessa uunissa noin 13-15 minuuttia.


Nosta leivinpaperi kekseineen ritilän päälle jäähtymään. Jos keksit ovat sulautuneet yhteen, irrota ne veitsellä toisistaan niiden vielä ollessa lämpimiä.
Irrota keksit leivinpaperilta vasta, kun ne ovat jäähtyneet.