sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Sitruuna-timjamivoissa paistettu kuhafile, mökkiläisen bearnaisekastike, salviaporkkanoita, retiisejä ja paistettuja uusia perunoita

Tästä ateriasta olen ylpeä. Syystä että tekaisin sen mökillä rajatuista, mutta erittäin korkean lähiruokaindeksin omaavista raaka-aineista. :) Kuha nousi merestä samana aamuna ja kasviksia löytyi omasta maasta.


Pienen lisähaasteen toi myös kiihkeänä käynnissä oleva terassinrakennusprojekti, joka aiheutti tiettyä lisävaivaa, kuten ankaran naulaamisen ja puutavaran kanniskelun jälkeiset tärisevät kädet ja pakon kiipeillä portaattomalle kuistille aina, kun kävi ulkona esim. pesemässä perunoita. :)

Lisäksi tämä oli elämäni ensimmäinen bearnaisekastike ja se onnistui mainiosti! Heh, koska käytössäni oli vain yksi munankeltuainen, tein muutkin mittaukset hieman "käsivaralla". Minulla ei myöskään ollut rakuunaa, joka kastikkeeseen perinteisesti kuuluu, ja oikaisin pari muutakin mutkaa mausteliemen osalta. Tämä on siis mökkiläisen helppo, mutta äärettömän herkullinen versio. Raaputimme kattilan huolella...

Kuolematon lausahdus pitää todella paikkansa: hyvä ruoka, parempi mieli. :)


Annoksessa kaikki osaset valmistuvat nopeasti, joten ole tarkkana. Varaa kaikki aineet, pannut ja kattilat valmiiksi esille. Aloita porkkanoista ja retiiseistä, jatka perunoilla, siirry kuhaan ja valmista viimeiseksi (kuhafileiden paistuessa) kastike.


Sitruuna-timjamivoissa paistettu kuhafile (2:lle)

2 isoa kuhafilettä
tuoretta timjamia
sitruunamehua
pari ruokalusikallista voita paistamiseen
suolaa
pippuria

Perkaa, suomusta ja fileoi kuha.
Sulata voi pannulla, ilsää tuore timjami ja sitruunamehu. Älä anna lämmön kohota liikaa, ettei voin maku muutu.

Paista kuhaa ensin nahkapuoli alaspäin, kunnes se on lähes läpeensä kypsä (n. 5 minuuttia). Kun pinta alkaa näyttää jo lähes valkoiselta, käännä fileet ympäri ja paista myös toiselta puolelta (n. 1-2 minuuttia). Lisää pannulle vielä tuoretta titmjamia ja tarvittaessa voita.

Nosta valmiit fileet lautaselle, viimeistele annos kastikkeella ja tuoreella tillillä.


Mökkiläisen bearnaisekastike (2:lle)

1 kananmunankeltuainen
1/3 dl vettä
2 tl omenaviinietikkaa
ripaus valkopippuria
ripaus suolaa
50 g voita tai margariinia

Yhdistä vesi, omenaviinietikka ja mausteet (yleensä tässä vaiheessa liemeen lisätään myös pilkottua sipulia ja rakuunaa, mausteliemi keitetään puoleen ja siiviöidään, skippasin tämän vaiheen). Pilko voi valmiiksi odottamaan.

Viritä vesihaude, eli laita kaksi kattilaa sisäkkäin ja alempaan vettä. Lämmitä vesi kiehuvaksi.
Lisää ylemään kattilaan sekoittaen kananmunankeltuainen ja heti perään mausteliemi. Sekoita koko ajan kunnolla. Ole nopea, ettei keltuainen kypsy yksinään ja ettei paakkuja synny. Sekoita kunnes kastike saostuu.

Lisää huoneenläpöinen, pilkottu voi. Sekoita koko ajan. Tadaa, kastike on valmis!


Salviaporkkanoita (2:lle)

1-2 porkkanaa
voita / margariinia paistamiseen
muutama lehti tuoretta salviaa
suolaa

Kuori ja pilko porkkanat tikuiksi. Riko salvianlehtien koostumus.

Sulata voi pannulla lisää salvia ja porkkanat. Paista, kunnes porkkanat ottavat vähän väriä, mutta jäävät rapsakoiksi. Älä käytä kantta, sillä silloin porkkanat pehmenevät liikaa.


Retiisejä ja paistettuja uusia perunoita (2:lle)

n. 8-10 retiisiä
n. 10 keitettyä uutta perunaa
öljyä paistamiseen
suolaa

Pese retiisit ja pätkäise varsi. Jos haluat väriä lautaselle, jätä pieni pätkä vihreää vartta. Keitä retiisejä vähässä vedessä n. 3-5 minuuttia, kunnes niistä lähtee vähän väriä.

Pilko perunat n. 4 - 6 osaan. Lämmitä öljy pannulla ja paista perunoita n. 5-10 minuuttia kunnes ne saavat väriä joka puolelle.


Lisäksi

tuoretta tilliä
viinisuolaheinää


Kokoa annos. Nosta ensin lautaselle porkkanat, retiisit ja viinisuolaheinä. Seuraavaksi perunat. Ne pysyvät vielä lämpimimä, kun kuhafile tulee lähes heti perään lautaselle, ja viimeisenä bearnaisekastike ja tilli.

Tarjoa heti, nauti, nuole lautanen. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti