lauantai 20. heinäkuuta 2013

Kesäinen keitetty hauki ja kermainen kastike

Mitä tehdä, jos verkoista pötkähtää parikiloinen hauki? Tai jos uistelija kiskaisee veneeseen tämän valtavan petokalan?


Useimmiten valmistan hauen sipulin kera folionyytissä, mutta tällä kertaa halusin kokeilla jotain muuta. Pikainen reseptien googlaus toi vastaan maku.fi-sivuston jouluhauen. Vaikka joulupöytämme suorastaan notkuu eri kalaruoista, ei hauki sinne ole kyllä koskaan päässyt.


Mitä erityisen jouluista tällä tavoin valmistetussa hauessa on? Eikös kermainen kastikekin tuo aivan mieleen kesäkeiton? Tähän aikaan vuodestahan tämä vasta toimiikin!


Kesäinen keitetty hauki ja kermainen kastike

iso hauki

1 rkl merisuolaa
n. 10 kokonaista maustepippuria
n. 10 kokonaista valkopippuria
2 laakerinlehteä

tuoretta ruohosipulia
tuoretta tilliä

Laita hauki laakeaan kattilaan tai korkeareunaiseen kasariin. Lisää vettä, kunnes hauki nippanappa peittyy. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori pinnalle noussut vaahto pois.


Lisää kaikki mausteet ja anna hauen kypsyä hiljalleen kannen alla kiehuen noin puoli tuntia. Tiedät hauen olevan kypsä, kun selkäevän (tai osan siitä) voi nyppästä kevyesti irti.


Anna hauen jäähtyä hetki liemessä. Valmista kastike.


Kermainen kastike:

1 sipuli
reilu loraus öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl hauen keitinlientä
2 dl ruokakermaa
tuoretta ruohosipulia
tuoretta tilliä
ripaus muskottipähkinää
suolaa
valkopippuria

Pilko sipuli pieneksi ja kuullota kattilassa öljyssä, kunnes silppu on pehmeää ja läpikuultavaa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin sipulin kanssa.

Lisää hauen keitinliemi hyvin sekoittaen. Lisää myös ruokakerma, suola ja pippuri. Anna porista n. 10 minuuttia.

Lisää muskottipähkinä, silputtu ruohosipuli ja tilli. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Tarjoa hauen ja muiden lisukkeiden kanssa.


Lisäksi:

uusia perunoita
retiisejä
tuoretta tilliä
sitruunaa / sitruunamehua
kevätsipulia
sormisuolaa

Samalla kun keität uudet perunat, kesytä myös retiisit. Lumpsauta pestyt retiisinmollukat noin 5 minuutiksi kiehuvien perunoiden joukkoon. Kun väri on hieman haalennut, poimi retiisit pois vedestä ja mausta kevyesti suolalla.

Pilko kevätsipulit ja asettele kaikki lisukkeet hauen kanssa tarjolle haluamallasi tavalla. Rutista päälle loraus sitruunaa ja revi koristeeksi tilliä.



Kalapöytäämme pääsi hauen lisäksi foliossa grillattua kuhaa sekä grilliperunoita...


...oliiviöljyssä pyöräytettyjä uusia perunoita, kevätsipulia ja kapriksia...


...sekä kiivihedelmillä makeutettu salaatti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti