perjantai 26. heinäkuuta 2013

Kasvimaa kuivuudessa

"Aurinko on kuin hippi; joko se on pilvessä tai polttaa ruohoa."

Tämä kuolematon lausahdus pitää kyllä nyt niin paikkansa. Meillä on ollut aivan mahtava kesä kelipoliittisesti; aurinko on helottanut ja lämpötila on ollut jatkuvasti 20 - 30 astetta. Mutta asialla on myös kääntöpuoli. Saaressamme on satanut todistettavasti kesäkuun alun jälkeen kahdesti, joista toinen sade oli hentoista tihkua ja leijuvaa kosteutta ja toinen sade kesti pari tuntia.

Ei, se ei ole pilvi, vaan linssiin kuivunut räiske merestä.

Saaressa on aivan syyskelit: maa halkeilee ja kahisee pudonneista lehdistä, puut ovat keltaisia, mikään ei kasva... Siis ei mikään. Marjan marjaa tuskin tänä vuonna saan, eikä kantarelleja uskalla edes toivoa.
Helsinkiä vaivanneesta kuivuudesta uutisoitiinkin tänään. Täällä Turun saaristossa tilanne on vielä tuhat kertaa pahempi (ainakin!).


Myös plantaasini ovat kärsineet hätää, moista kitukasvuisuutta en ole ennen nähnyt.
Kannan kasveille monta sangollista vettä päivässä, mutta kohta ei enää ole mistä kantaa. Sadevesipuntut tyhjenevät ja hyvällä tuurilla vielä kaivokin kuivuu.


Mutta asiat näyttivät paljon huonommalta vielä kuukausi sitten! Istutin taimet kesäkuun alussa enkä päässyt kahteen viikkoon niitä kastelemaan. Tuona aikana ei tietenkään satanut, joten taimet kuivahtivat ja jäivät todella kituisiksi. Pari viikkoa tästä eteenpäin ei kasvua juuri ollut tapahtunut. 

Jatkoin kuitenkin sinnikkäästi kastelu-urakkaa ja lannoitusta. Ja kah, tuloksia on syntynyt!
Varsinaista suursatoa en odota, mutta ehkä yhden maistiaisen kustakin... Tältä täällä näyttää nyt (hieman eri meininki kuin pari vuotta sitten).


Kesäkurpitsa on säälittävän pieni rääpäle. :D Se on jaksanut pyöräyttää viitisen kukkaa, joista nyt ensimmäinen rakentaa pienen pientä hedelmää. Mutta katsokaa, miten pieni! Ihan eri meininki kuin pari vuotta sitten.


Luulin paprikan kuolleen, siinä oli enää kaksi lehteä 15 sentin kynityn varren päässä. Mutta...


Siellä tulee pieni paprika! Taimen mukana tulleen lapun mukaan paprika kasvaa n. 1,5 m korkeaksi. Tainnut tulla pilkkuvirhe...Tomaatit ottivat yllättäen pienen (!) kasvupyrähdyksen. Perinteinen tomaatti kasvoi muutaman sentin ja kantaa yllättävän montaa hedelmää pienestä ja hintelästä koostaan huolimatta. (Eli siis tyyliin viisi tomaattia... Kuten jo sanoin, odotukset eivät ole korkealla.)


Myös kirsikkatomaatti venähti. Se vasta pitkä ja hintelä onkin. 


Kirsikkatomaatteja tulee muutamia. Ne ovat hauskasti väriltään tummempia kuin tavallisen tomaatin. Jännää!


Plantaasillani on yksi yllättäjä: avomaankurkku! Tämä taimi ei ole kuivuudesta huoliut. Haaroja on jo  viisi ja ne ovat kaikki isoja ja tukevia. Kukkia on vaikka kuinka ja ensimmäinen kurkku on jo korjattu. Hienoa työtä. :)


Kyllähän sitä varmasti kelpaa kasvaa, kun kukaan ei kilpaile lebensraumista. Huomatkaa muuten taustalla mitättömän pieni paprika. Ei hitsit, aivan naurattaa!! :)


Herneet nousivat ja kasvavat hyvin. :)


Porkkanat, rondot ja retiisit kukoistavat. Kyllä maan alla vielä pärjää.Myös ilmasipulit ovat hengissä.


Ja yllättäen mustaviinimarjoja tuleekin kelpo sato. Joidenkin oksien lehdet ovat aivan kuivuneita, mutta marjat vielä sinnittelevät. Tosin ne ovat pieniä.Jännitän vielä, ehtivätkö karviaiset kypsyä ennen kuin kuivuvat. Vadelmat ovat pienen pieniä ja kuivia.


Täytyi aivan ikuistaa saaren ainokaisia kukkaisa, jotka vastoin kovia olosuhteita jaksavat kukkia. Hyvä te!


Mutta kyllä tämä tästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti