maanantai 16. helmikuuta 2015
sunnuntai 8. helmikuuta 2015
Yksinkertaisesti täydellinen raparperikakku
Nyt on kyllä tullut vuosisadan herkku vastaan; tämä raparperikakku on ihan oikeasti täydellinen. Siis T-Ä-Y-D-E-L-L-I-N-E-N!
Löysin idiksen kakkuun jälleen Pinterestistä (kiitos unettomat yöt), mutta meikäläisen keittiössä resepti sai hieman runtua, ja väitän, että parempaan suuntaan. :) Kakun alkuperä on "jenkkiresepti", joten pelkäsin ylenpalttista makeutta.
Huoleni oli kuitenkin aiheeton, ja söimme KOKO KAKUN yhdellä istumalla (ja vielä jälkiruoaksi ison aterian päätteeksi). Meitä oli vain neljä. Kaikki olisivat voineet vielä jatkaa. :)
Kakku oli aivan uskomattoman mehevä... Voisin kuvitella, että mehevyys vielä moninkertaistuu, jos jostain IHME syystä kakkua jää seuraavaan päivään. :D
Pohjaan tulee tosi vähän sokeria, joten kakusta ei todellakaan tule liian äklömakea. Lime ja kirpsakka raparperi tuovat mahtavasti raikkautta. Ja täyte mehevyyttä ja kermaisuutta. Kokonaisuus on parfait.
Jenkkikakulle 10 pistettä!
2,4 dl vehnäjauhoja
0,3 dl sokeria
125 g kylmää margariinia tai voita
2,4 dl sokeria
1/4 tl muskottipähkinää
0,5 dl vehnäjauhoja
1,2 dl vispikermaa (vispaamattomana)
1 muna
1 keltuainen
7 dl pilkottua raparperia (pakkasestakin voi ottaa)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
hiukka vajaa 0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 limen raastettu kuori
1,5 dl vispikermaa
Tee ensin taikina. Sekoita keskenään vehnäjauho ja sokeri. Nypi sekaan kylmä margariini ja sekoita tasaiseksi.
Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle (laita paperi vuoan pohjaan, reunoja ei tarvitse voidella).
Esipaista pohjaa 180-asteisessa uunissa n. 7 minuuttia.
Tee täyte. Sekoita keskenään sokeri, muskottipähkinä ja vehnäjauho. Lisää myös vispaamaton vispikerma, muna ja keltuainen. Sekoita.
Taittele lopuksi joukkoon (sulatetut ja kuivaksi puristellut) raparperinpalat.
Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja paista uunin keskitasolla 180-asteessa n. 30 - 35 minuuttia, kunnes pinta on saanut vähän väriä.
Anna kakun jäähtyä hyvin.
Tee kuorrute. Sekoita keskenään tuorejuusto, sokeri, vaniljasokeri ja reilu puolet limen raastetusta kuoresta.
Vispaa kerma kovahkoksi vaahdoksi ja taittele se muiden ainesten joukkoon.
Levitä täyte hyvin jäähtyneen kakun päälle ja ripottele loppu limeraaste koristeeksi.
NAUTI!!
lauantai 7. helmikuuta 2015
Intialainen lihapata
Intialainen ruoka on mielestäni huippuhyvää, joskin teen sitä itse harvakseltaan. En tiedä miksi...
Talveen Intian vahvat ja mausteiset maut sopivat erinomaisesti. Kastikkeet ovat täyteläisiä ja lämmittäviä.
Tämä intialainen lihapata oli kyllä niin helppo tehdä, että tästä tulee uusi lemppari. Pata porisemaan sunnuntaina ja kah, arkiviikoksi on jälleen iso määrä ruokaa varastossa. :) Maut sen kun syvenevät jääkaapissa. Nams!
Talveen Intian vahvat ja mausteiset maut sopivat erinomaisesti. Kastikkeet ovat täyteläisiä ja lämmittäviä.
Meiltä löytyy Suomesta mitä parhaiten intialaiseen kokkailuun sopiva raaka-aine; karjalanpaistiliha. :) Ei aina tarvitse olla perinteinen, vaikka hyväähän meidänkin herkkumme on.
Intialainen lammaspata (4:lle)
600 g karjalanpaistilihaa
reilu loraus öljyä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
(1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä)
n. 300 g kaalia
1 tl kurkumaa
3 tl garam masalaa
1-2 tl jauhettua korianteria
1 tl kuminaa
1/2 tl chiliä
1-2 tl paprikajauhetta
suolaa
pippuria
2 prk tomaattimurskaa
(loraus vettä)
2 dl ruoanvalmistusjugurttia tai ruokakermaa
n. 1/2 punainen paprika
(tuoretta korianteria)
Sekoita kaikki mjauhemaiset mausteet keskenään. Kuori ja silppua valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri.
Pilko sipuli reilun kokoisiksi kappaleiksi. Pilko kaali n. saman kokoiseksi.
Lämmitä öljy pannulla. Lisää mausteet kuumaan öljyyn, että niiden aromit pääsevät kunnolla irti. Älä anna kärtsähtää.
Lisää minuutin-parin päästä sipulit, valkosipulit, inkivääri ja kaali. Paistele hetki, että sipulit hieman kuullottuvat. Lisää lihat ja paista niiden pintaan väriä.
Lihojen ei tarvitse ola läpikypsiä, kun lisäät tomaattimuskat ja tarvittaessa hieman vettä. Nosta kansi visusti pälle ja hauduta kastike kypsäksi vähintään 1/2 tuntia. Mitä kauemmin haudutat, sitä mureampi liha. Jos haluat, voit myös siirtää ruoan uuniin kypsymään. Laita tuolloin kastike kannelliseen pataan ja uunin lämpö n. 180 astetta.
Kun olet tyytyväinen haudutteluun, lisää pilkottu paprika ja jugurtti tai kerma. Hauduttele vielä kymmenisen minuuttia.
Maistele, että maut ovat kohdallaan ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.
Voit halutessasi koristaa annosta tuoreella korianterilla. Minulta ei kotoa tällä kertaa löytynyt...
Tarjoa jasminriisin kanssa.
sunnuntai 1. helmikuuta 2015
Uuniomenapuuro ilman uunia
Ulkona tupruttaa lunta! Tai no, koko eilisen ja viime yön on tainnut tupruttaa myös. Ihanaa, kun vaalea lumivaippa tuo vähän valoa tähän erittäin pimeään kauteen. Tulkoon helmikuusta siis jo keväisempi kuin tammikuusta. :)
Parin tunnin lumenkolailun jälkeen täydellinen aamupala palkitsee.
Rakastan kaikkea omenaista, ja erityisesti uuniomenaista: rahkoja, paistoksia, jugurtteja, jätskejä, hilloja...
Superterveellinen uuniomenapuuro täydentää sarjaa loistavasti. Päivä ei VOI alkaa huonosti, kun saat eteesi annoksen tätä herkkua. Käytin puurossa isoja kaurahiutaleita, koska tykkään niiden suutuntumasta. Tuore omena toi sopivasti omaa makeutta, eikä lisämakeutusta tarvitse (ellei halua).
Kutsun tätä uuniomenapuuroksi makunsa vuoksi. Oikeasti puuro valmistuu kätevästi kattilassa n. 25 minuutissa. :)
Voi että, tämä on kyllä kuin syksyn ensimmäinen omenapaistos puuron muodossa.
Uuniomenapuuro (1:lle)
1 omena
1 dl isoja kaurahiutaleita
1,5 dl vettä
0,5-1 dl maitoa
ripaus inkivääriä
ripaus muskottipähkinää
vähän isompi ripaus kanelia
muutama saksanpähkinä
(1 tl vaahterasiirappia, oikeasti ei tämän enempää)
Pilko omena pienehköksi kuutioksi. Mittaa kattilaan omppu ja vesi.
Kun seos kiehuu, murskaa omenoita halutessasi hieman, ja lisää sitten kaurahiutaleet.
Laske levyn lämpö niin, että puuro vain hissukseen porisee. Sekoittele välillä varovasti lähinnä vain tarkistaen, ettei puuro pala pohjaan. Jos heiluttelet liikaa, irtooa kaurahiutaleista liikaa tärkkelystä ja tulos on liisterimäinen.
Kun neste alkaa loppua, lisää maitoa. Keittele puuroa yhteensä n. 17-20 minuuttia. Lisää maitoa sen verran, että saat sopivan koostumuksen. Lisää myös mausteet ja sekoita. Sulje levy ja anna puuron hautua kannen alla vielä 5 minuuttia.
Nosta puuro lautaselle, rouhi päälle pähkinät. Lorauta halutessasi annoksen päälle ihan pari pienen pientä tippaa vaahterasiirappia. Et oikeasti tarvitse kuin aivan ylipienet pisarat, sillä siirappi on tosi makeaa.
Tällä saadaan päivä oikeille raiteille kertaheilautuksella! Ja jos joku on noussut väärällä jalalla, niin nyt suupielet nousevat. :)
lauantai 31. tammikuuta 2015
Pestopizza ja paahdettu päärynäsalaatti
Hyvää viikonloppua; hauskanpidon, rentoutumisen, hyvän ruoan ja ystävien aikaa! :)
Ja jos olet vielä täksi illaksi pähkäilemässä pöydännotketta, niin nämä herkut ehdit vielä hyvin pyöräyttää. :)
Pestopizzan ideasta kiitos Kinuskikissalle. Hedelmäisestä salaatista olen tehnyt juustoisemman ja pähkinäisemmän version aiemminkin.
Pestopizza
1 tl sokeria
1 dl vettä
2½-3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
n. 3-4 rkl pestokastiketta
2 valkosipulinkynttä
n. 3 dl juustoraastetta (parmesan on parasta...)
kourallinen pinjansiemeniä
Tee ensin taikina. Sekoita kaikki aineet sekaisin. Vaivaa tovi, että taikina muorostaa iloisen pallon.
Anna kohota liinan alla lämpimässä n. 45 minuuttia.
Laita uuni ja pizzakivi tai pelti lämpenemään 225 asteeseen.
Levitä kohonnut taikina leivinpaperille mahdollisimman pyöreäksi ja ohueksi levyksi.
Levitä päälle pestokastike. Muista levittää reunoille asti.
Murskaa valkosipulinkynnet ja levitä nekin pohjalle.
Raasta juusto ja levitä sekin pizzan päälle.
Sujauta pizza uunin ylätasolle. Paista n. 5-10 minuuttia. Vahdi, ettei kärähdä, pizza valmistuu tosi nopeasti.
Paahda pinjansiemeniä tovi kuivalla pannulla.
Ripottele uunista tulleen pizzan päälle pinjansiemenet. Leikkele pizza paloiksi.
Ja tosiaan pizzan kanssa sopii erittäin erittäin hyvin tämä raikas, kirpsakka ja makea salaatti. :)
Paahdettu päärynäsalaatti
2 päärynää
n. 1/2 kerää jäävuorisalaattia
n. 15 cm pätkä kurkkua
2 tl dijon-sinappia
2 rkl sitruunamehua
loraus oliiviöljyä
suolaa
pippuria
suolaa
pippuria
kurpitsansiemeniä
Viipaloi päärynä oikein ohuiksi siivuiksi. Levitä siivut uuniritilälle.
Viipaloi päärynä oikein ohuiksi siivuiksi. Levitä siivut uuniritilälle.
Paahda 200-asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia. Ritilällä päärynöitä ei välttämättä tarvitse kääntää välillä. Jos käytät peltiä, käännä ne puolessa välissä.
Huomaa, että päärynöiden paahtoaika riippuu paljolti niiden mehukkuudesta. Vahdi siis uunia. Päärynät ovat sopivia, kun ne käpristyvät ja reunat ottavat sopivasti väriä. Anna jäähtyä.
Revi kulhoon salaatti ja pilko joukkoon kurkku.
Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään. Sekoita kastike hyvin salaatinlehtiin ja kurkkuihin.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)