sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Minttuinen camembert-kesäkurpitsasalaatti

Tämähän näyttää jälleen salaattireseptiltä. Sen huomaa, että olen kokkaillut viime aikoina vain itselleni enkä miehelleni.
Mutta voi veljet tämä salaatti oli hyvää! Ja varmasti sopii myös miehiseen makuun. :)

Olen tehnyt tätä salaattia viikon sisään jo kahdesti. Huomenna alkaa taas seitsemän päivän sarja, jota voi mehukkaalla salaatilla ihastuttaa.


Sain inspiksen salaattiin kun pläräilin viime viikolla ruokablogeja ja yhdistelin eri ideoita. Tämän kaltaisissa resepteissä juusto oli useimmiten fetaa, mutta itse ihastuin camembertiin ikihyviksi. Pinjansiemenet voi korvata varmasti myös vaikka cashew-pähkinöillä.

Ja jos muuten ihmettelet, miksi huutelen niin innolla tuoreista yrteistä, johtuu se siitä, että KASVATUSKAUSI ON ALKANUT! :)


Näin ne yrtit jo kovasti puskevat esiin. :)

Mutta back to food...


Minttuinen camembert-kesäkurpitsasalaatti (1:lle)

1 pieni kesäkurpitsa
1 tl oliiviöljyä
1 tl sitruunamehua
suolaa
pippuria
kourallinen tuoretta minttua
2 rkl pinjansiemeniä
n. 50 g camembert-juustoa
keräsalaattia

Halkaise kesäkurpitsa neljään osaan pituussuunnassa ja pilko se melko pieniksi suupaloiksi.
Sekoita keskenään kesäkurpitsa, öljy, sitruunamehu, suola ja pippuri.

Paahda kesäkurpitsoita ja pinjansiemeniä uunissa 220 asteessa noin 20 min, kunnes pinjansiemenet saavat aavistuksen ruskeaa väriä.

Nostettuasi kesäkurpitsat uunista, pilko päälle camembert ja ripottele mintunlehdet. Pyöräytä muutaman kerran ympäri. Tarkista, että suola ja sitruuna maistuvat sopivasti ja lisää tarvittaessa.

Revi keräsalaatti ja annostele lautaselle. Kaada päälle ihana kuuma kesäkurpitsa-juusto-siemen-sekoitus.

NAUTI!


Varsin pääsiäisellinen asetelma, eikö totta? :)



perjantai 15. maaliskuuta 2013

Broilerinmaksa-omenasalaatti

Näinä aurinkoisina päivinä kannattaa laittaa hyvät kävelykengät jalkaan, kipitellä Hakaniemen kauppahalliin ja ostaa tuoretta broilerinmaksaa.

Jos haluat loihtia takuuvarmasti kesän lautaselle ja hymyn ruokailijoiden huulille, tee broilerinmaksa-omenasalaattia.
Tämä on yksi minun ehdottomista suosikeistani monien monien monien lempisalaattieni joukossa.

Rakkauteni maksaan on syvä. Näin ei tosin ollut aina, pitkään olin sitä mieltä, että maksaa voi nippa-nappa niellä maksalaatikossa hirveän rusinakuorrutuksen avulla. Jos siis olet vannoutunut maksanvihaaja, mieti milloin olet oikeasti viimeksi maistanut maksaa? Oletko antanut hänelle tsäänssin aikuisiällä? Broilerinmaksa on maultaan miedohkoa, joten tästä on hyvä aloittaa. :)


Broilerinmaksa-omenasalaatti (1:lle)

100 - 200 g broilerinmaksaa
nokare margariinia tai voita
1 omena
1/2 punasipulia
keräsalaattia (tai jotain muuta)
sitruunamehua
suolaa
pippuria
2 rkl portviiniä

Sulata margariini pannulla, paista maksat nopeasti (3 - 5 minuuttia) kuumalla pannulla. Kun maksat ovat kypsät, lorauta pari reilua lorausta portviiniä maksojen päälle pannulle. Anna alkoholin porista pois. Mausta maksat suolalla ja pippurilla.

Kokoa salaatti sillä välin kun maksat paistuvat. Revi salaatinlehdet, pilko sipuli ja omena ohuiksi siipaleiksi.
Lorauta omenasiivujen päälle sitruunamehua.

Yhdistä kaikki salaatin aineksiet ja rouhaise päälle vielä hieman suolaa.

Nosta kuumat maksat salaatin päälle ja nauti heti.


Jos innostuit ja haluat riehaantua maksan parissa, kokeile myös broilerinmaksaa appelsiini-punaviinikastikkeessa tai rakuunaista dijon-maksakapastaa.

Ja ennen kaikkea: Oikein rentouttavaa viikonloppua kaikille! Jätetään burn-outit työpaikalle!


tiistai 12. maaliskuuta 2013

Mustikkainen banaani-kaurapaistos

Minun teki eräänä viikonloppu-aamuna ihan älyttömästi mieli jotain leivonnaista. Mutta ei puhettakaan, että olisin jaksanut leipoa mitään työlästä tai kohotella taikinoita. Eli ihan Germknödelin tasoista väkerrystä ei nyt ollut luvassa. :)

Apuun tuli tämä Mietteitä matkan varrelta -blogista pari päivää aiemmin löytämäni resepti. Paistos / uunipuuro vaikutti erittäin mielenkiintoiselta, joten ei kun kokeilemaan!


Paistos olikin mitä oivallisin keino hankkiutua eroon syvän ruskeista banaaneista. :)

Bansku on valmis autuaimmille metsästysmaille

Suosittelen paistosta aamupalalle, brunssille, väli- tai iltapalaksi. Jälkiruokana se ei toimi, sen verran tukevaa kamaa hän on. Tarjoa paistos ehdottomasti kuumana tai lämpimänä.

Kokeilimme pnimittäin aistosta sekä kuumana että kylmänä. Pari tuntia seissyt paistos oli koostumukseltaan jokseenkin limaista, mutta kermavaahdon tai vaniljajugurtin kera se toimi silti oikein hyvin. :)

Mielestäni mustikat eivät olleet reseptissä mikään ehdoton elementti, eli voit jättää ne poiskin.


Mustikkainen banaani-kaurapaistos (3 annosta)

2 dl kaurahiutaleita
1 iso banaani
2 dl maitoa
1/4 tl kanelia
1/4 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
kourallinen jäisiä mustikoita (tai tuoreita)
voita vuokien voiteluun
(sokeria)

Muussaa banaani. Sekoita kaurahiutaleet, kaneli, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää banaani ja maito.

Lisää lopuksi jäiset mustikat (sulat mustikat värjäävät koko paistoksen lilaksi), sekoittele varovasti.

Voitele pikku vuoat ja paista paistosta 180 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Jos haluat makeampaa paistosta, lisää hieman sokeria.


Tarjoa sellaisenaan, tai vaniljajugurtin, vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.


Paistos on uunista tultuaan melko töpäkkää, vaikka taikina tuntuikin löysähköltä.

Tästä jatkuu (tai alkaa) hyvä viikonloppu. :)


sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Väli-Amerikkalaisia tacoja, katkarapu-ananassalsa, quacamole, papudippi, maissi-tortillat...

Olemme tänä talvena tunnelmoineet häämatkamme jälkeen Väli-Amerikkalaisissa sfääreissä. Olemme muutamaankin otteeseen pyöräytelleet tortilloja (Nicaraguassa tacoja), quacamolea, erilaisia salsoja, papudippiä ym.

Lisäksi tempaisimme vanhojen aikojen kunniaksi tyttöporukalla meksikolaisen illan - ihan niinkuin lukioaikoina. Silloin tosin tortillat ja tahnat olivat valmiita kaupasta ja tequilaa kului huomattavasti suurempia määriä... :)

iPhone-laatuista valokuvausta

Osa resepteistä on jo täysin hanskassa, osa vaatii vielä jatkojalostusta. Esimerkisi papudippiä aion vielä kehitellä, mutta tällaisenaankin se on varsin maukasta.

Mutta siis mikä ihana tapa viettää illanistujaisia! Kukin saa koota omanlaisensa tacot / tortillat. Ja jokaiselle riittää taatusti pilkottavaa. :) Varoituksen sana vain, tahnoja ja salsoja ei pyöräytä hetkessä, vaan pilkkominen ym. vaiheet vievät aika tavalla aikaa. Hyvä idea onkin tehdä tahnat edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan. Sitten voi keskittyä juhlailtana olennaiseen: syöpöttelyyn ja nauramiseen! :)


Massi-tortillat (6 kpl tai 8 pientä)

1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl maissijauhoja
suolaa
1 dl vettä
n. 1 rkl öljyä

Sekoita kaikki taikinan ainekset sekaisin. Nosta taikina hetkeksi kylmään vetäytymään. 

Jaa taikina osiin ja pyörittele palloiksi. Litistä pallot ja kauli tortillat todella ohuiksi.

Kuumenna pannu superkuumaksi. Paista tortillat nopeasti molemmin puolin kuivalla pannulla. Älä siis lisää öljyä, voita tai mitään muutakaan turhaa.


Nosta valmiit tortillat lautaselle pyyhkeen alle odottamaan loppujen paistelua.


Ja sitten todellinen hitti! Kannattaa ehdottomasti käyttää tuoretta ananasta, mutta hätätapauksessa tölkkikamallakin pärjää (huonosti).

Katkarapu-ananassalsa

pala tuoretta ananasta (tai purkki ananaspaloja)
1 pieni punainen paprika
1 mieto punainen chilipalko / chilimaustetta purkista
1/2 rkl ruohosipulia / 1 kevätsipuli
1/2 ruukkua korianteria (tai hieman vähemmän)
1 pieni pussi katkarapuja (180 g)
loraus sitruunamehua
suolaa ja pippuria

Sulata ja valuta ravut. Pllko ananas, paprika, chili ja ruohosipuli.

Yhdistä kaikki aineet ja mausteet, tarkasta maku ja lisämausta tarpeen mukaan suolalla ja pippurilla.


Quacamole

1 avokado
2 pientä tomaattia tai 1 iso
1/2 pientä sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl lime- tai sitruunamehua
(1/2 limen kuori raastettuna)
1/4 nippua tuoretta korianteria
1/4 kuivattua chiliä tai n. 1/4 tl chilijauhetta (tai jätä kokonaan pois tai laita enemmän, oman maun mukaan)
loraus maitoa
suolaa ja pippuria

Muusaa avokado esim. sauvasekoittimella. Pilko sipuli todella pieneksi silpuksi. Murskaa valkosipulinkynnet. Pilko myös tomaatit todella pieneksi. Silppua korianteri.

Yhdistä avokadon joukkoon sipulit, valkosipulit, tomaatit mehuineen ja siemenineen, limen tai sitruunan mehu,   korianteri ja muut mausteet.

Jos haluat hieman löysempää ja kuohkeampaa quacamolea, lisää maitoa. 

Anna guacamolen oleentua mielellään pari tuntia.



Papudippi

4 dl keitettyjä kidney-papuja
1 rkl tomaattipyrettä
1,5 rkl sitruunamehua
2 isoa valkosipulinkynttä
1/4 sipulia
muutama oksa korianteria (parempi enempi ku vähempi)
muutama oksa tuoretta oreganoa
1 jalapeño
1/2 tl tabascoa (maun mukaan)
1 1/2 tl suolaa (maistele, että tulee oikein)
vettä notkistamiseen

Jos keität itse pavut, keitä ne jo edellisenä päivänä, tämä vaatii aikaa.

Soseuta keitetyt kidney-pavut sauasekoittimella. Murskaa valkosipulinkunnet ja silppua korianteri.
Pilko jalapeñot.

Yhdistä kaikki ainekset. Maistele ja maustele. Jos keksit jonkun loistomausteen, joka minulta puuttuu ja jonka ehdottomasti katsot sopivan mukaan, let me know!! :)

Papudipinkin kannattaa oleentua muutamasta tunnista yön yli.


Tarjoa vielä yllämainittujen herkkujen kanssa esim. tuoreita kasviksia, kermaviiliä, juustoraastetta, nachoja... Mistä vain itse tykkäät!

Ja tietysti Nicaragualaista superhyvää rommia Flor de Cañaa tai tequilaa. :D

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Parsakaalia ja aprikoosia nepalilaiseen tapaan

Jee! Pitkästä aikaa jotain tosi erilaista! Ja ihanan oranssia, vihreää, raikasta, maukasta ja terveellistä.
Suosittelen kaikkia kokeilemaan tätä mahtavaa nepalilaista reseptiä.

Tämä ohje löytyi Hyvä Terveys -lehdestä (3/2013). Täytyy siis olla hyvää ja terveellistä. :)
Kevät, olen valmis! Bring it on!


Parsakaalia ja aprikoosia nepalilaiseen tapaan (2:lle)

250 - 300 g parsakaalia
1 rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
1 pienen appelsiinin kuori ja mehu
(1/2 dl vettä)
rypsiöljyä
1/2 kanelitanko
1/2 tl sinapinsiemeniä
1 tl kardemumman siemeniä
3 kokonaista neilikkaa
1/2 dl kuivattuja aprikooseja
pieni kourallinen cashew-pähkinöitä
suolaa
pippuria
1/2 dl tuoretta minttua

riisiä


Pilko parsakaali ja keitä kypsäksi. Laita myös riisi kiehumaan.

Pese appelsiini ja raasta sen kuori. Purista myös mehu talteen.

Pehmitä aprikooseja hetki vedessä. Pilko pieniksi paloiksi.

Ota kauneimmat parsakaalinnuput syrjään (noin puolet koko määrästä). Soseuta loput parsakaalit sauvasekoittimella.

Kuumenna loraus öljyä pannulla, lisää valkosipuli ja mausteet. Herättele mausteita kuumassa öljyssä minuutin verran.

Lisää pannulle appelsiinimehu, sitruunamehu, aprikoosit, kuoriraaste ja soseutettu parsakaali. Lisää myös vettä, jos kastike tuntuu todella kuivalta. Keittele kastiketta pari minuuttia, mausta silputulla mintulla (jätä vähän koristeeksi) suolalla ja pippurilla.


Lisää pannulle myös parsakaalin nuput. Lämmitä.

Ripottele kastikkeen päälle myös murskatut cashew-pähkinät sekä mintun lehtiä.

Tarjoa riisin kanssa.