sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Possutagine

Pakko se on paatuneimmankin omantienkulkjijan myöntää, että pataruoat ovat sydäntalvella mitä parhainta herkkua.

Aromaattiset ja höyryvät ateriat lämmittävät villasukkatallustelijaa, ja pahimmat vilukissat voivat vaikka halata hohkavaa uunia (nimimerkillä "näinkin on tehty").


Tässä ihanassa padassa maistuvat itäiset ja arabialaiset maut: kaneli, tähtianis, aprikoosi... Kirsikkatomaatit tuovat juuri sopivasti tomaattisuutta jyräämättä silti muita makuja alleen.

Meikäläisen kanelitangot on Intiasta tuotu. Kaarnoineen päivineen.

Alkuperäinen resepti kulki tosiaan tagine, mutta tämä kotoinen versioni taitaa olla siis possusarpaneva, sillä en omista autenttista tagine-savipataa. Heko heko. :)

Sanasto sikseen, resepti oli Maku-lehden liharuokareseptikilpailun voittaja (6/2012). Sen verran muutin originaalia, että korvasin viikunat aprikoosilla ja tarjosin taginen couscousin tai riisin sijaan paprikalla maustettujen lohkoperunoiden kera.


Possutagine (2:lle)

400 g porsaansuikaleita
1 sipuli
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 rs (n. 6 kpl) kirsikkatomaatteja 
loraus oliiviöljyä
1 tl palmusokeria tai fariinisokeria
mustapippuria
suolaa
ripaus chilijauhetta
1/2 tl kuminaa
1 kanelitanko
1 tähtianis
2 dl vettä
n. 10 kpl kuivattuja aprikooseja
n. 1/2 dl kapriksia
ripaus sitruunan kuorta raastettuna
1/2 sitruunan mehu

tuoretta korianteria


Kuori ja leikkaa sipulit neljäksi lohkoksi. Kuori ja murskaa valkosipulit. 

Lämmitä loraus öljyä padassa / uunin kestävässä kattilassa, lisää valkosipulit ja liha. Paista liha juuri ja juuri kypsäksi. 

Lisää pataan sipulilohkot ja kokonaiset kirsikkatomaatit. Lisää myös suola, pippuri, chili, kumina, kanelitanko ja tähtianis. Anna hautua pikkuinen hetki, jotta tomaatit hieman pehmenevät. 

Kiehauta vesi ja lisää se pataan. Kansi päälle ja pata uuniin! Hauduttele 150-asteisessa uunissa n. 2 tuntia. Lisää tarvittaessa välillä vettä (mikä ihana tekosyy avata kansi ja imeskellä tuoksuja).

Puolita aprikoosit ja laita ne likoamaan veteen kypsennyksen ajaksi. Kaada vesi pois ja lisää aprikoosit pataan yhdessä kapristen kanssa. Lisää myös sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste. Anna hautua kannen alla vielä puolisen tuntia. Valmista sillä välin vaikka lohkoperunat.

Silppua valmiin annoksen päälle tuoretta korianteria.


 Nauti hyvässä seurassa. Maut sen kun syventyvät seuraavana päivänä, joten suosittelen tekemään samalla vaivalla tuplasatsin.



torstai 30. tammikuuta 2014

Pähkinäiset kuharullat lisukkeineen

Tässäpä tupsahtaa iki-ihana ja näyttävä, ehkä hieman juhlava kuharesepti.

Pähkinöillä, sienillä ja ihanalla vaalealla kalalla ei kyllä oikein voi mennä pieleen. Lisukkeiksi valikoin sitä mitä kaapista löytyi + vähän jotain muuta, ja hyvinhän nämä sopivat yhteen! Etenkin sienet ja juurekset olivat nappivalinta.
Kokeile yhdistää omien suosikkilisukkeittesi kanssa, arvelisin että myös pienessä kermatilkassa haudutetut juurekset voisivat olla poikaa. Tai kesällä ihan vain rapsakka salaatti.


Löysin reseptin Glorian ruoka & viini -lehdestä (8/2013), joka suorastaan pursui ihania kalaisia (ja muita) herkkuja.

Tämän ruoan vaikeusaste ei ole korkea. Tein tämän nimittäin raisujen kaksipäiväisten synttärijuhlien toisen päivän iltana. Ja hyvin onnistui heikosta keskittymiskyvystä huolimatta. :) Muuttelin hieman alkuperäistä reseptiä, kuten asiaan kuuluu.


Pähkinäiset kuharullat (4:lle)

8 kuhafilettä
2 porkkanaa
iso kourallinen cashewpähkinöitä
suolaa
pippuria
n. 1 rkl sitruunamehua
(tuoretta) tilliä

Lisäksi:
tuoreita herkkusieniä
ruusukaaleja
pinaatinlehtiä
salaattia
loraus oliiviöljyä
lanttukuutioita tämän reseptin mukaan
muutama tupsu tuoretta tilliä


Suolaa kuhafileet kevyesti ja rouhi päälle pippuria. Murskaa cashewpähkinät.
Kuori porkkanat ja siivuta ne juustohöylällä.

Asettele porkkanat ja pähkinärouhet kuhafileiden päälle. Rullaa fileet ja nostele ne pystyasennossa uunivuokaan. Tiputtele vielä pähkinöitä rullien sisään. Lorauta päälle sitruunamehua ja rouhi suolaa ja pippuria.


Paista fileitä 200-asteisessa uunissa n. 20 - 25 minuuttia.


Fileiden paistuessa valmista lisukkeet.

Valmista lanttukuutiot tämän ohjeen mukaan (n. 15 minuuttia).

Keitä ruusukaalit (n. 10 - 15 minuuttia) ja valuta vesi pois. Suolaa kevyesti.

Viipaloi herkkusienet paksuiksi viipaleiksi. Lämmitä loraus öljyä pannulla ja paistele sieniä viitisen minuuttia.

Pilko salaatti ja yhdistä pinaatinlehtien kanssa. Lorauta päälle hiukan oliiviöljyä.

Kokoa annos, ripauta päälle vielä tuoretta tilliä ja nauti. :)


Ja sitten aina hauska osuus... Toisin kuin viimeksi, tällä kertaa mielestäni oma annokseni näytti jopa paremmalta kuin lehdessä:


sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Kanaa ja vihanneksia kiinalaisittain

Keinotekoinen kesä on vallannut kotini: ZenGrow kasvattaa tuoreita yrttejä, pavunidut uhkuvat elinvoimaa astiakaapissa itäessään, eikä vielä ihan kaikki Vietnamin reissun rusketuskaan ole hävinnyt.

Ja ajatuksen voima kantaa kauas... Aina saareen ja mökille asti. :) Tai kaukomaille! Ja mielikuvamatkailuahan parhaiten tukevat oikeat kulinaristiset elementit.

Aasialainen keittiö ei pettänyt taaskaan. Kanaa ja vihanneksia kiinalaisittain kuulostaa kovin simppeliltä ja onkin sitä! Mutta ai että tätä makujen harmoniaa. Kotoinen suppilovahvero sopii inkiväärin, seesamin ja korianterin rinnalle "just eikä melkeen".


Olen kantanut joltain Kiinan matkaltani kotiin mitä ihanimman ruoka-opuksen nimeltä Chinese & Asian cookbook. Tämä järeä opus harvoin pettää, ja näiden reilun tuhannen sivun lomasta löytyi myös tämä resepti. 

Annos toimi myös ilman yrttejä.


Miten kanasta ja kasviksista saakin näin hyvää?! 
Nuolin sekä oman lautaseni että tarjoiluastian. Kattilan pohjalle ei kieleni valitettavasti ylettänyt. :)


Kanaa ja vihanneksia kiinalaisittain (2:lle)

n. 350 g maustamattomia kanasuikaleita
n. 200 g kaalia
1 sipuli
1/2 dl bambunversoja (purkista)
n. 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
reilu loraus öljyä
1,5 dl kuivattuja suppilovahveroita (tai vaikka 1 prk herkkusieniä)
2,5 dl vettä
kourallinen pavunituja
suolaa

1 rkl soijaa
1 rkl palmusokeria
1 rkl riisiviinietikkaa
muutama tippa (n. 15) seesamiöljyä

1 rkl maissitärkkelystä

kourallinen tuoretta korianteria
pieni nippu tuoretta ruohosipulia



Laita suppilovahverot turpoamaan 2,5 dl:n vettä. Anna niiden turvota vähintään puolisen tuntia.

Lämmitä loraus öljyä pannulla. Lisää kanat ja paista ne lähes kypsiksi.

Pilko sillä välin kaali ja sipuli ohuiksi suikaleiksi. Pieni myös bambunversoja ja tarvittaessa suppilovahveroita hieman. Kuori inkivääri ja leikkaa siitä ohuita "tikkuja".

Siirrä valmiit kanat pannulta syrjään.

Lisää öljyä pannulle ja lämmitä se. Lisää pannulle kaali, sipuli, inkivääri ja bambunversot. Lisää myös suppilovahverot, mutta säästä liotusvesi. Paistele miedohkolla lämmöllä kunnes kasvikset pehmenevät. Älä anna ruskistua! Jos näyttää uhkaavalta, lisää loraus vettä pannulle. Mausta kasvikset kevyesti suolalla.

Sekoita keskenään soija, riisiviinietikka, seesamiöljy ja palmusokeri. Sekoita hyvin, että sokeri liukenee.
Sekoita maissitärkkelys suppilovahveroiden liotusveteen.

Kun kasvikset ovat valmiita, lisää kanat takaisin pannulle yhdessä soijaseoksen ja pavunitujen kanssa (voit myös ripotella pavunidut vasta valmiin annoksen päälle). Paista pieni tovi, että kanat lämpenevät. Lisää pannulle myös suppilovahverovesi-maissitärkkelyssekoitus hyvin sekoittaen / lastalla sohien.

Anna kastikkeen pulpahtaa pari kertaa, kunnes se paksunee. Et voilà!

Silppua annoksen päälle runsaasti tuoretta korianteria ja ruohosipulia.
Tarjoa esimerkiksi jasminriisin kera.


Yksi vuoden parhaista ajoista on nyt täällä - tulppaaniaika! Hiphei! :)



perjantai 24. tammikuuta 2014

Murea ja maukas karjalanpaisti

Karjalanpaisti on ehkä yksi suomalaisimmista ruoista evö. Mikä kruunaisi paremmin poskia nipistelevän hiihtolenkin, kuin valmiina odottava höyryävä ja lämmittävä perinneherkku?


Karjalanpaisti ei ole koskaan herättänyt minussa vahvoja tunteita suuntaan tai toiseen. En ole kotoisin karjalanpaistiseudulta, eikä se myöskään ole koskaan kuulunut perheemme repertuaariin. Perusruoka siis.

Glorian ruoka ja viini -lehti herätti minussa kuitenkin uteliaisuuden. Jouni Toivasen ohjeita seuraamalla pitäisi saavuttaa pähkinäinen ja maltainen maku sekä upea väri. Ja kun kaupassa tuli vastaan todella hyvän näköisiä, tuorepakattuja karjalanpaistilihoja, oli pakko lähteä testaamaan.

Itse asiassa tein pottilohkoa, sillä lisäsin pataan juureksia. Ehdassa karjalanpaistissa pitäisi kai olla vain lihaa ja sipulia.

Ja aijai, hyväähän karjalanpaistista tuli. Parasta oli hipaisusta mureneva liha, sekä ihanasti kasviksista maut imenyt liemi.

Aterian kruunasi muusi-tiimin, eli mieheni, panos: perunamuusi runsailla kuorilla ja pienillä kökkäreillä. Kuten kuuluukin. :)

Söimme karjalanpaistia kahtena päivänä. Maku ja mureus nousivat aivan uudelle tasolle seuraavana päivänä, kun paisti oli muhinut yön yli (vaikkakin jääkaapissa). Jatkossa teen karjalanpaistini reilusti etukäteen. Syöntipäivänä hilpaisen ladulle, delegoin ruoanlämmitysvastuun, ja varpaiden sulettua istun nauttimaan...


Karjalanpaisti (4:lle tai 2:lle kahdeksi päiväksi)

n. 800 g karjalanpaistilihoja
2 isoa sipulia
n. 10 kokonaista mustapippuria
3 porkkanaa
1 -2 lanttua koosta riippuen
n. 2 tl suolaa
1/2 - 1 l kylmää vettä

mustapippuria
suolakurkkuja tai puolukkasosetta

Levitä lihat uunipellille. Lämmitä uuni mahdollisimman kuumaksi. Oma uunini lämpenee n. 275 - 300 asteeseen. Käytin asetuksena kiertoilma / grillivastus.


Kuori kasvikset, pilko porkkana ja lanttu suuriksi paloiksi ja sipuli reiluiksi lohkoiksi.

Paahda lihoja uunin ylätasolla n. 8 - 10 minuuttia. Vahdi, etteivät ne kärähdä. Uunistani kuului iloinen pokse ja pauke. Ja avatessani luukun pärähti palohälytin soimaan. :D Laske uunin lämpö 150 asteeseen.


Nosta lihat ja sipulit (uuninkestävään) kattilaan kerroksittain. Kaada päälle reilusti vettä. Tipauta kattilaan vielä suola ja pippurit. Kiehauta neste ja kuori pinnalle nouseva vaahto.

(Jos kattilasi on uuninkestävä, jatka valmistusta siinä. Muussa tapauksessa siirrä lihat, sipulit ja neste uunipataan.)

Lisää pataan myös porkkanat ja lantut. Lisää vettä tarvittaessa siten, että ainekset nippanappa peittyvät. Nosta koko komeus uuniin ja hauduta pataa vähintään 2,5 tuntia. Ideaalitapauksessa laske lämpö 2,5 h jälkeen vielä n. 80 asteeseen ja jatka hauduttelua pari tuntia.

Valmista padan hautuessa perunamuusi.

Tarjoa karjalanpaisti esimerkiksi suolakurkkujen tai puolukkasoseen kanssa. Rouhaise annoksen päälle vielä mustapippuria ja tarvittaessa suolaa.


tiistai 21. tammikuuta 2014

Loistava lounassalaatti

Viikko lähestyy puoltaväliä, mutta vielä pitäisi keksiä kiinnostavaa, inspiroivaa ja virtaa-antavaa lounasevästä.
Onneksi ZenGrow hyrrää olkkarin nurkassa, joten tuoreet yrtit löytävät tiensä eväsboksiin helposti.

Ja kirkasvalon lailla toimivat kasvilamput muuttavat aamuäreän kaamosmasentujan iki-intsiksi hopeareunustennäkijäksi. Onkohan tässä salaisuuteni?


Loistava lounassalaatti (1:lle)

1/2 kesäkurpitsaa
2 tl oliiviöljyä
(1/2 tl sitruunamehua)
suolaa
pippuria

keräsalaattia
kurkkua
tomaatti
pari retiisiä
1 keitetty muna
pinjansiemeniä
tuoreita yrttejä, esim. basilikaa, sitruunamelissaa tai minttua


Pilko kesäkurpitsa pienehköiksi suupaloiksi. Pyöritelle kesäkurpitsat oliiviöljyssä (ja sitruunamehussa) ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Laita kesäkurpitsat ja pinjansiemenet pieneen uunivuokaan ja paahda uunissa 220 asteessa noin 15 - 20 minuuttia. Jos on kiire, voit paahtaa kesäkurpitsat myös pannulla (n. 5 - 10 min).

Keitä muna.

Revi salaatti, pilko kurkku ja tomaatti, viipaloi retiisi. Kokoa lautaselle salaatti, kurkku, tomaatti ja retiisi. Rouhi päälle aavistus suolaa ja pippuria. Kaada uunista tulleet kesäkurpitsat ja pinjansiemenet salaatin päälle.

Pilko päälle kananmuna ja silppua yrtit.