lauantai 18. huhtikuuta 2015

Kreikkalainen grilli-illallinen

Grillikausi käy kuumana. :)

Tuskin maltan odottaa sitä pitkää kesälomakautta, kun käytännössä jokainen päivän ateria aamupalaa lukuunottamatta pyörähtää grillin kautta. Voi ihanaa...

Korkkasimme kotona grillikauden viikko sitten. Saimme pari hyvää ystävää kylään ja vaikka keli muuttukin edellisen päivän hehkutuksesta tuuliseksi ja sateiseksi, ei se tunnelmaa latistanut. :)


Kreikkalainen teema sopii mielestäni grillaukseen erinomaisesti. Hyvää lihaa, raikasta salaattia, suolaisia juustoja, raikasta tsatsikia, pitaleipää... Pari vuotta sitten kreikkalaiset maut taipuivat myös lämpimäksi salaatiksi. Ja jälkkäriksi vaikkapa mustikka-nektariinijugurttipiirakkaa.

Ja kauppojen hyllyiltä alkaa löytyä jo kesäkurpitsaa, munakoisoa, tomaatteja ja muita raikkaita kasviksia jotka itse asiassa maistuvat joltain! Poissa ovat keskitalven mauttomat kasvikset. Ja yrtit - ne kasvavat jo koti-ikkunalla. :)

Oih, koko kesä on vielä edessä!!


Kreikkalaiset vartaat (4:lle)

n. 500 g kanaa
n. 200 g possua
1 kesäkurpitsa


Marinadi kanalle ja possulle

3 isoa valkosipulinkynttä
1 sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
2 tl kuivattua timjamia (tai tuoretta!)
1 tl kuivattua rosmariinia (tai tuoretta!)
suolaa
pippuria


Murskaa valkosipulinkynnet. Yhdistä kaikki aineet keskenään.

Lumpsauta lihapalat kulhoon ja pyörittele hyvin marinadin kanssa sekaisin. Anna marinoitua vähintään 2 tuntia.


Pilko kesäkurpitsat n. 2 cm paksuiksi "puolikuiksi". Suolaa kevyesti.
Työnnä grillivartaisiin vuorotellen lihaa ja kesäkurpitsan palasia. Grillaa n. 10-15 minuuttia. 


Tsatsiki

1 kurkku
2 pienehköä valkosipulinkynttä
1,5 - 2 dl bulgarianjugurttia
ripaus suolaa
rouhaisu mustapippuria
1 tl juoksevaa hunajaa tai palmusokeria

Raasta kurkku ja valuta se siivilässä. Puristele ylimääräisiä nesteitä pois.
Murskaa valkosipulinkynnet (käytä ensin vain ensin yksi jos olet herkkäaistinen).

Yhdistä kaikki aineet keskenään. Maistele. Huomaa, että valkosipulin maku voimistuu kun tsatsiki tekeytyy.

Nosta tsatsiki kylmään odottamaan tarjoamista. Sen on hyvä oleentua ainakin tunnin verran.


Pitaleivät (8 kpl)

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1,5 rkl rypsiöljyä
7,5 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi reilusti hiivan heräämislämpöön. Lisää veteen suola ja öljy.

Sekoita hiiva pariin desiin vehnäjauhoja. Lisää veteen ja sekoita.

Alusta loput jauhot hissukseen mukaan. Alusta taikina kunnolla palloksi jauhotetulla pöydällä.

Jaa taikina 8 osaan ja pyörittele osat palloiksi. Anna kohota liinan alla n. 20 - 30 minuuttia.


Nostele pitaleivät kahdelle jauhotetulle leivinpaperille. Litistä / kauli palloista n. 15 cm halkaisijaltaan olevia kiekkoja. Anna kohota liinan alla puolisen tuntia.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Paista pitaleipiä n. 7 minuuttia kunnes kulmat saavat hiukkasen väriä.


Ja kokeile jälkkäriksi vaikka mustikka-nektariinijugurttipiirakkaa.


sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Mustikka-nektariinijugurttipiirakka

Kyllä mahtavan päivän ainekset syntyvät helposti: ihania ystäviä ja herkullista ruokaa pöytään. :)

Tämä mehevä mustikka-nektariinijugurttipiirakka kruunasi kreikkalaisen grilli-illallisemme tänä sunnuntaina. En tiedä, onko reseptillä mitään tekemistä Kreikan kanssa, mutta ainakin taikinassa on jugurttia! :D


Piirakka on juuri minun mieleeni. Runsaasti täytettä, reilusti kostea taikina, rouhea ulkonäkö. Ja sopivasti "nypittäviä" nektariinisattumia joukossa. :)

Tätä tulen tekemään uudestaankin. Ja versioimaan eri marjoilla ja hedelmillä. Karviaiskautta odotellessa...


Mustikka-nektariinijugurttipiirakka

3,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
60 g pehmeää voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
1,25 dl maustamatonta jugurttia (esim. bulgarianjugurttia)
3 nektariinia
n. 170 g (pakaste)mustikoita
(1 rkl perunajauhoja)
2 rkl sokeria

1 rkl tomusokeria


Laita 23cm-irtopaperivuoan pohjalle paperi. Voitele reunat ja paperi kevyesti.

Yhdistä kuivat aineet keskenään (jauhot, leivinjauhe, ruokasooda). Pilko nektariinit ohuiksi viipaleiksi. (Ota mustikat pakkasesta ja sekoita niihin perunajauhot.). Tuoreita mustikoita voit käyttää sellaisenaan.

Vatkaa pehmeä martariini, sokeri, vaniljasokeri ja munat vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jugrtti ja vatkaa vielä minuutin verran.

Lisää taikinaan kuivat aineet ja sekoita rauhallisesti tasaiseksi.

Levitä taikina vuokaan.


Asettele taikinan päälle 2/3 nektariiniviipaleista ja mustikoista. Ripottele päälle n. 1 rkl sokeria.


Paista 180-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Lisää tässä vaiheessa loput nektariinit ja mustikat piiraan päälle, niin saat kauniimman lopputuloksen. Ripottele taas 1 rkl sokeria piiraan päälle.

Paista vielä 15-20 minuuttia. Testaa puutikulla piirakan kypsyys. Kun tikku on ulosvedettäessä puhdas, on piirakka valmis.


Anna piirakan jäähtyä vuoassaan noin tunnin verran. Nosta piirakka tarjoilulautasella ja siiviöi päälle hieman tomusokeria.

Voit tarjota halutessasi piirakan kaverina kermavaahtoa.





perjantai 3. huhtikuuta 2015

Sitruuna-salmiakkikeksit

Ah, on pääsiäinen!

En erityisemmin nauti juhlan kärsimysteemasta, mutta minulle pääsiäinen merkitsee kaikkea muuta: kevättä, hyviä ruokia, rakkaimpien tapaamista, yrttien kylvämistä, aurinkoa, mökkeilyä, lomaa... Kaikkea kivaa. :)


Ja pääsiäisenä myös ruoka saa uhkua keltaisuutta ja keväisiä makuja. :)

Olen tehnyt näitä sitruuna-salmiakkikeksejä vuodesta 2009 alkaen joka pääsiäinen. Ne ovat vain niin hyviä ja sopivat ihanasti kahvipöytään.

And what's not to love?! Sitruuna & salmiakki - paras yhdistelmä koskaan (kuten todettiin myös tämän semifreddon kanssa).


Jos kaipaat vielä vinkkejä pääsiäisruokiin, kokeile jotain näistä: 



Jälkiruoaksi sopii hyvin aiemmin mainittu semifreddo, ihana mango-rommirusinarahka, raikas sitrustorttu tai helppo mango-piimävaahto.


Sitruuna-salmiakkikeksit (n. 40 kpl)

200 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
1 sitruunan raastettu kuori
2 tl sitruunamehua
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5-0,75 d turkinpippurirouhetta


Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuori. Murskaa turkinpippurit.

Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit. Lisää muna hyvin vatkaten.

Yhdistä keskenään vehnäjauho, perunajauho ja leivinjauhe.
Sekoita taikinaan sitruunankuoriraaste, sitruunamehu sekä kuivat aineet.

Sekoita vielä joukkoon turkinpippurirouhe.


 Nosta taikina jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.

Nostele jäähtyneesta taikinasta leivinpaperille palluroita. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 8 minuuttia (kiertoilmalla, ilman kiertoilmaa paistoaika on n. 10 minuuttia). Älä anna reunojen ruskettua liikaa.

Jäähdytä keksit ritilän päällä.


sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Kiinalainen appelsiinikana

Hei taas! Kotona ollaan ihanan Dubai-reissun jälkeen. :)

Aurinkoa, lämpimiä iltoja, allasmakoilua, hyvää ruokaa... Sekä totaalisia herkutteluövereitä, joten kotikeittiössäni ollaan jälleen hetkellisesti terveyslinjalla (joka sallii kuitenkin esim. satunnaisen päivittäiset karkit, suklaat ja muut herkut).


Palasimme jokseenkin harmaaseen säähän, mutta se ei onneksi estä sisäistä kevättä. Onnea on tulppaanit, tuoreet mangot ja yrtit, sekä maukas ja värikylläinen ruoka.



Näistä tunnelmista sytyi myös suunnattoman herkullinen kiinalainen appelsiinikana. Suosittelen lämpimästi. :)

Lisää appelsiininkuoriraastetta sen mukaan, kuinka voimakkaasta mausta tykkäät. Itse käytin n. 1,5 ison appelsiinin kuoret. Jos haluat oikein appelsiinista tavaraa (myös makeampaa), korvaa vesi appelsiinimehulla.

Hyvä vinkki muuten on raastaa jokaisen syömäsi appelsiinin kuori talteen. Anna kuoriraasteen kuivahtaa lautasella, jonka jälkeen voit pakata sen pieneen muovirasiaan ja säilöä jääkappissa viikkotolkula. Näin sinulla on aina käsillä ihanan aromikasta appelsiinia!


Kiinalainen appelsiinikana (4:lle)

450 g maustamattomia kanasuikaleita
500 g parsakaalia (nuput)
2 isoa sipulia
4 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
1/2 dl vettä
n. 1/3 dl hunajaa
n. 4 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1-2 appelsiinin kuori raastettuna
n. 1,25 dl soijaa
0,75 dl riisiviinietikkaa
3 rkl maissitärkkelystä
n. 1 dl vettä
n. 1,5 tl valkopippuria
suolaa
mustapippuria

n. 1/2 ruukkua tuoretta korianteria

riisiä


Kuori ja pilko sipulit, murskaa valkosipulinkynnet.

Lämmitä loraus öljyä pannulla. Lisää sipulit ja valkosipulit, ja kuullota hetki. Lisää myös kanasuikaleet ja paista kannen alla kypsiksi.

Lämmitä 1/2 dl vettä ja liuota siihen hunaja (etenkin jos hunajasi ei ole juoksevaa vaan kökkäröitynyttä). Kuori ja raasta inkivääri. Pese appelsiini(t) ja raasta kuori hienoksi raasteeksi.

Pilko parsakaali pienehköiksi nupuiksi.

Laita riisit kiehumaan. Höyrytä / keitä parsakaalit kypsiksi. Voit kypsentää parsakaalit esim. siivilässä kiehuvan riisiveden höyryissä. Tai viritä niitä varten oma kattilansa. :)

Kun kanat ovat kypsät, lisä pannulle vesi-hunajaseos, inkivääri, appelsiininkuori, soija ja riisiviinietikka. Mausta suolalla, pippurilla ja valkopippurilla. 

Sekoita maissitärkkelys n. 1 dl vettä. Suurusta kastike tärkkelys-vesiseoksella. Anna porista pari minuuttia kunnes kastike "kiisselöityy". Lisää kypsät parsakaalit ja kääntele kastike hyvin sekaisin.

Silppua valmiin kastikkeen päälle runsaasti tuoretta korianteria.


Tarjoa riisin kera.




sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Bircher-mysli ja tuorepuuro; vinkit ja variaatiot

Aurinkoista sunnuntaita!

Olen vahvasti sitä mieltä, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Se potkaisee päivän oikealla jalalla käyntiin; hyvä ruoka, parempi mieli.

Arkiaamuisin suosin helppoutta, ja aamupalani onkin usein mysliä jugurtilla tai edellisenä iltana turpoamaan laitettu tuorepuuro tai bircher-mysli.

Bircheriin hurahdin jälleen uudelleen taannoisella Berliinin-matkallani. Ai että, Sofitel-hotellin erittäin runsaan ja herkkuja notkuvan aamiaispöydän kuninkaaksi nousi tämä simppeli "mössö". Ei siinä minun kisoissani croissantit ja uppomunat kilpaile. :)


Bircherin ja tuorepuuron ero lienee hienonhieno. Edes Gastronomian sanakirjani ei anna vastausta. Tuorepuuro on kypsentämättä valmistettua puuroa, jossa esim. jugurttia tai maitoa sekä suurimoita, leseitä, hiutaleita ja/tai siemeniä turvotetaan viileässä pari tuntia, jonka jälkeen lisätään marjoja ja/tai hedelmiä sekä maun mukaan makeutta.

Alkuperäisiä bircher-ohjeita etsiessäni törmäsin siihen, että vilja yleensä turvotetaan vedessä (tai tänä päivänä mehussa) ja maitotuote lisätään vasta aamulla löystämään puuron koostumus. Maitotuote on myös yleensä makeampaa ja rasvaisempaa kuin meillä perusvalinta rasvaton jugurtti tai maito. 

Bircher on yleensä myös hedelmäisempää, makeampaa ja kermaisempaa. Suomalainen tuorepuuro on rustiikkisempaa, terveellisempää, mutkat-suoriksi meininkiä.

Huomaa tyylikäs tarjoiluastia, ainakin 30 vuotta vanha Tupperware. Tämä on yhä lempparini! Väri ilahduttaa ja kansi tiiviydessään kestäisi atomipomminkin. :)

Oli miten oli! Teet sitten tuorepuuron tai bircherin, on lopputulos varmasti ihana. Voithan valita itse suosikkiaineesi:
  • Viljaksi käy hyvin: mysli, kaurahiutaleet (maustamattomat tai maustetut, eri kokoiset), leseet, suurimot...
  • Nesteeksi sopii: (maustamaton) jugurtti, piimä, maito, vesi, mehu, rahka...
  • Makua tuomaan: omena, banaani, marjat, persikka, päärynä...
  • Lisäriemua esimerkiksi: rusinoista, taateleista, kuivatuista aprikooseista, pähkinöistä, siemenistä, siirapista, vaahterasiirapista, hunajasta...
  • Ja mausteeksi: kanelia, kardemummaa, inkivääriä, muskottipähkinää...
Tässä kolme esimerkkiä. :)



Omena-bircher

1 pieni raastettu omena
1 dl mysliä (jossa ei jostain kumman syystä enää ollut rusinoita, kuka lie käynyt syömässä)
1,5 dl rasvatonta piimää + loraus aamulla


Pese ja raasta omena karkeaksi raasteeksi.
Yhdistä kaikki aineet, sekoita ja anna turvota 2 h - yön yli.

Lorauta joukkoon vielä hieman piimää ennen tarjoamista.

(Tähän voisi lisätä vielä pähkinöitä, siemeniä, kanelia, kardemummaa, vaahterasiirappia, taateleita...)


Vadelma-bircher

n. 1 dl itse poimittuja pakastevadelmia
1 dl (jälleen rusinatonta) mysliä
1,5 dl rasvatonta piimää
kourallinen kurpitsansiemeniä


Yhdistä jäiset vadelmat, mysli ja piimä. Anna turvota 2 h - yön yli.
Ripottele ennen syömistä päälle kurpitsansiemenet.



Omena-banaanituorepuuro

1/4-1/2 banaani
1/2 omena raastettuna
1 dl kaurahiutaleita
1,5 dl maustamatonta jugurttia
pieni kourallinen saksanpähkinöitä
pieni kourallinen kurpitsansiemeniä


Muussaa banaani, raasta omena. Yhdistä hedelmät, hiutaleet, jugurtti ja pähkinät.
Anna turvota 2 h - yön yli.
Ripottele ennen syömistä rapeat kurpitsansiemenet annoksen päälle.