perjantai 18. maaliskuuta 2016

Anteeksipyyntökakku eli kolmen suklaan kakku

Anteeksipyyntö on ylitärkeä taito. Joskus pitää pyytää anteeksi väärää tekoaan, hoopoilua, riitelyä, mokaa, omaa luonteenpiirrettään... Ihmisen täytyy osata olla nöyrä.

Tunnen liian monta ihmistä, jotka eivät osaa myöntää olleensa väärässä. En tiedä uskovatko he aidosti omaan erehtymättömyyteensä, vai onko kyseessä kunniakysymys.

Pienetkin anteeksipyynnöt ovat tärkeitä, ja niitä nyt ei ainakaan pitäisi olla liian vaikea sanoa.
"Anteeksi, kun jouduit odottamaan." "Anteeksi, että en ymmärtänyt." "Anteeksi, mutta voisitko..." 


Olen monesti sanonut, että osoitan rakkautta laittamalla ruokaa. Monesti pyydän myös anteeksi leivonnaisten tai herkkujen avulla.

Ilmeisesti emme mieheni kanssa riitele kovin paljon, sillä masunympäryksessä ei liika hyvittely vielä näy. :)

Tämä kakku on kuitenkin leivottu puhtaasti sen vuoksi, että olin käyttäytynyt rasittavasti. Ja niin oli miehenikin. Emme oikeastaan riidelleet mistään tärkeästä. Sitä suuremmalla syyllä oli paras vain painaa asia villasella ja kahvitella kina unohduksiin.


Mieheni on tunnetusti suklaan ystävä, joten anteeksipyyntökakunkin oli luonnollisesti sisällettävä runsaasti sitä itseään.

Lainasin kakun perusreseptin perinteisestä pätkiskakusta, mutta muokkasin omaan makuun sopivaksi. Omassa versiossani mukaan pääsivät lion-patukat, valkosuklaa ja karpalot.



Kakku paranee ja mehevöityy, kun se seisoo päivän tai muutaman. Kakku toimii siis hyvin myös etukäteen tehtäväksi leivonnaiseksi. (Ja mun mielestä tietysti parasta on taikina raakana!)

Tämä ei toki siis tarkoita sitä, että 1) tee kakku 2) lunasta itsellesi oikeus tötöillä 3) tötöile 4) tarjoa kakku. :)


En ole koskaan ollut hyvä pikkutarkassa koristelussa, tai koristelussa ylipäänsä. Niinpä valkosuklaa saa tässäkin kakussa olla ronskisti roiskittu "vähän sinne päin". Voisi kai nämä pursottaakin... :)


Kolmen suklaan kakku

3 Lion-patukkaa (a 48 g) (tai muita suklaapatukoita)
150 g margariinia
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaohjauhetta
2 dl maitoa
3 munaa

margariinia voiteluun
korppujauhoja

n. 80 g valkosuklaata
n. 1,5 dl kuivattuja karpaloita


Sekoita keskenään kuivat aineet (sokeri, jauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe).

Rouhi suklaapatukat isoiksi paloiksi.

Sulata margariini. Lisää siihen maito ja munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
Lisää kuivat aineet. Lisää lopuksi suklaapatukkarouhe.

Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kumoa taikina vuokaan.

Paista kakkua 175-asteisessa uunissa n. 45-55 minuuttia uunin tehosta riippuen. Testaa puutikulla, onko kakku kypsä.

Anna kakun jäähtyä rauhassa vuoassaan ettei se hajoa kumotessa.


Tee kuorrute. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Ole tarkka, ettei suklaan joukkoon pääse vettä, ettei suklaa leikkaannu. Levitä suklaa jäähtyneen kakun päälle  esimerkiksi lusikkaa apuna käyttäen.

Ripottele suklaan päälle kuivatut karpalot ennen kun suklaa jähmettyy.






maanantai 14. maaliskuuta 2016

Avokado-kanakeitto

Meillä syödään tällä hetkellä tosi paljon avokadoa. Se on vain niin ihanan herkullista ja koko perhe siitä tykkää.

Huomaan myös kantavani kotiin viikoittain pari punttia korianteria. Kevään lähestyessä (tulppaanikausikin on jo pitkällä!) sitä suorastaan janoaa tuoreita ja raikkaita makuja! Niitä saa myös tästä hullun helposta ja nopeasti valmistuvasta keitosta. :)


Kiitokset ideasta Glorian Ruoka & Viini -lehdelle (1/2016), resepti hieman eli omissa käsissäni. :)

Keitosta on helppo versioida kasvis- tai vaikka rapuversio! Jätä vain kanat pois ja korvaa halutessasi tofulla, ravuilla, soijasuikaleilla tai suuremmalla määrällä ihanaa avokadoa.


Avokado-kanakeitto (2:lle)

1 sipuli
3 cm pätkä tuoretta inkivääriä
150 g maustamattomia kanasuikaleita
loraus öljyä
1 avokado
1 tl sriracha-kastiketta
1/2 rkl tomaattipyrettä
5 dl vettä
1 rkl kanafondia
1/2 limen kuori ja mehu
1 levy nuudeleita
reilusti tuoretta korianteria
suolaa
pippuria


Lämmitä loraus öljyä pannulla tai kattilassa ja paista kanasuikaleet kypsiksi. Nosta suikaleet sivuun.

Lisää kattilaan hieman öljyä ja kuullota pilkottua sipulia ja inkivääriä minuutin tai kaksi.

Pese lime hyvin ja raasta kuori talteen.

Lisää kattilaan vesi, kanafondi, sriracha, limen kuori ja mehu, sekä tomaattipyre. Keittele muutama minuutti.

Lisää nuudelit ja anna kiehua / hautua kypsäksi parin minuutin ajan. Maista, että suolaa on tarpeeksi.

Pilko avokadot ja silppua korianteri.

Kokoa annos nostamalla lautaselle keittoa ja kasaamalla päälle kanaa, avokadoa ja korianteria.

perjantai 4. maaliskuuta 2016

Brasilialainen kalapata

Huh, meikäläisen keittiössä näyttää taas siltä miltä kuuluukin...
Kaksi taikinaa kohoamassa ja yksi jääkaapissa oleentumassa. Päivän ruoka on myös valmisteltu ja kasvikset on pilkottu leikkuulaudalle odottamaan.

Ei siis siistiä. Ei millään muotoa. Ei lähelläkään sitä idylliä, jossa keittiötasot kiiltelevät siisteyttään ja tyhjyyttään. Mutta siihen vielä päästään! Kunhan nyt ensin saa nuo leivonnaiset ja systeemit alta pois. :)


Mutta asiaan! Tarvitsin vain pienen hengähdystauon tuolta keittiökaaoksesta, joten tulin kertomaan ihanan brasilialaisen kalapadan ilosanomaa! :D


Tässä kyllä on taas niin aurinkoa ja kesää lautasella. Meiltä löytyi pakastimesta vielä muutama itse kalastettu kuha, jotka halusin valmistaa jollain uudella tavalla.

Törmäsin brasilialaiseen kalapataan, jonka reseptiä rajuhkosti muokkailemalla sain tämän version.
Ja hirmuisen hyvää oli! Tästä tulee kyllä uusi luottoresepti. :)


Arvoin kasviksia pataan vähän texmex-hengessä, sekä sen mukaan, mitä kotoa löytyi.
Avokadon voit huoletta jättää reseptistä pois, se ei paljoa voimakkaan tomaattikastikkeen seassa maistunut, mutta älä skippaa korianteria ja kookosta! Voit myös heittää sekaan esim. tölkkimaissia.


Brasilialainen kalapata (2-3:lle)

200-300 g kuhafileitä (tai muuta vaaleaa kalaa)
n. 2 tl sitruunamehua (tai limemehua)
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
1 punainen paprika
1 tlk tomaattimurskaa
n. 0,5-1 dl vettä
2,5 dl ruokakermaa (tai kookosmaitoa)
2 tl juustokuminaa
2 tl paprikajauhetta
pari jalapeno-viipaletta (vahvuuden mukaan)
suolaa
pippuria
n. 2 dl kuivattua, paahdettua kookosta
1/2 nippua tuoretta korianteria
(1 avokado)


Pilko kalafileet isoiksi paloiksi (n. 8 osaan kukin file), marinoi ne sitruunamehulla ja anna seistä jääkaapissa puolisen tuntia.

Leikkaa sipulit isoiksi siivuiksi. Murskaa valkosipulinkynnet. Pilko paprika peukalonpään kokoisiksi paloiksi.

Lämmitä loraus öljyä pannulla. Lisää sipulit ja valkosipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää paprikajauhe ja juustokumina. Paista vielä pari minuuttia.

Lisää pannulle tomaattimurska ja vesi. Anna porista viitisen minuuttia.

Lisää kuhafileet, paprikat, ruokakerma ja noin puolet paahdetusta kookoksesta. Anna kastikkeen porista hissukseen kannen alla, kunnes kalat ovat kypsiä, noin viisi minuuttia.

Tarkista, että kastikkeessa on maut kohdallaan. Lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Silppua annoksen päälle reilusti tuoretta korianteria ja ripottele loput paahdetut kookokset.

Tarjoa riisin kanssa.



lauantai 27. helmikuuta 2016

Raikas lemon curd -mustikkapiirakka

Voi aurinko, kevät ja tulppaanit! 

Tänään on ollut täydellinen päivä; aamulla uunituoreita rieskoja, vietimme keväänavajaisia grillaten ja hyvällä rieslingillä skoolaten, ulkoilimme hohtavassa auringossa tuntitolkulla, saimme hoidettua parin viikon kauppareissut (ja ostin boonuksena uudet housut), illalla luvassa UMK-finaali, sauna ja takkatuli. Ja maanantaina tulee vielä uusia euroviisulippuja myyntiin. Ja vauva on nukkunut hyvin. Ja tulppaaneja on. Voi elon auvoa! 

Olen maailman onnellisin nainen.


On myös aika siirtyä keväisiin leivonnaisiin. Jätetään hetkeksi omenapiirakat, pullat ja luumutortut odottamaan, ja herkutellaan raikkailla, tuoreilla mauilla - ja nautitaan iloisista väreistä!

Lemon curd -mustikkapiirakka on loistava herkku pääsiäiseen, Wappuun tai ihan vain sunnuntaikahveelle. 

Amerikkalaista alkuperää oleva piirakka on makea, mutta onneksi sitruunan happamuus ja mustikoiden raikkaus pitävät kokonaisuuden keveänä.



Piirakan täytettä ei paisteta ja piiras maistuu mielestäni parhaalta viileänä.
Täytteen kuuluu olla valuvaa ja kiisselimäistä, mutta piirakkaa on silti helppo leikata.

(Voi että, nyt tuolta olkkarista kuuluu ihanaa vauvan naurua... :D )


Täydellisenkin päivän saa vielä hieman paremmaksi, jos varaa hetken leipomiseen. <3


Lemon curd -mustikkapiirakka

2,5 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
2,5 dl maitoa
3 keltuaista
0,6 dl sulaa margariinia 
1 ison sitruunan kuori ja mehu
1 prk kermaviiliä (kevytkin käy)
4-5 dl (pakaste)mustikoita

Pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
100 g margariinia tai voita
1/2 tl suolaa
1 keltuainen
0,4 dl kylmää vettä
1 tl leivinjauhetta


Aloita tekemällä pohja. Sekoita keskenään jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola.
Lisää keltuainen ja margariini hyvin sekoittaen.

Lisää lopuksi vesi nopeasti. Voitele ja jauhota piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle.

Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia kunnes se on saanut pikkiriikkisen ruskeaa väriä. Käytä halutessasi paistoherneitä niin pohja ei kohoa liikaa. Anna pohjan jäähtyä täysin.

Tee seuraavaksi täyte.

Pese sitruuna hyvin. Raasta kuori ja purista mehu talteen.

Mittaa kattilaan sokeri ja maissitärkkelys. Sekoita, jotta maissitärkkelys ei jätä klimppejä. Lisää myös maito, keltuaiset, margariini ja sitruunankuoriraaste.


Lämmitä seosta koko ajan sekoittaen kunnes se paksuuntuu ja alkaa kuplia. Keittele vielä pari minuuttia sekoittaen koko ajan. Nosta kiisseli pois liedeltä ja lisää sitruunamehu.


Kaada kiisseli toiseen astiaan ja peitä tiiviisti elmukelmulla, jottei kiisseliin muodostu kuorta. Elmukelmu on siis kosketuksissa kiisselin pinnan kanssa. Anna jäähtyä huoneenlämpöön.

Kun kiisseli on jäähtynyt, sekoita joukkoon kermaviili ja kohmeiset mustikat. Jos mustikat ovat päässeet kunnolla sulamaan, värjäävät ne kiisselin liilaksi. Älä tuolloin sekoita niitä joukkoon, vaan kääntele varovasti sinne tänne, jotta saat kivoja raitoja piirakkaan ja yleisväri säilyy keltaisena.

Jäähdytä piirakkaa ainakin 4 h. Kannattaa melkein antaa piirakan seistä yön yli jääkaapissa, jotta pohja pehmenee meheväksi.


torstai 25. helmikuuta 2016

Vaahterasiirappilohi, illallinen arkeen ja juhlaan

Tässä ruoka, joka on sekä SAIRAAN hyvää, että SAIRAAN vaivaton valmistaa.

Paremmin tietämätön ruokailijakin todennäköisesti erehtyy luulemaan, että edessä on hartaudella hitaasti valmistettu illallinen. :)

Aivan SAIRAAN helppo tapa siis tehdä arjesta juhlaa. :D


Olen tarjonnut vaahterasiirppilohta paahdettujen parsakaalien ja perunoiden kera (yllä), sekä osana isompaa illallista (alla), jolloin kaverina oli kvinoasalaattia, paahdettuja perunoita ja jouluista pataleipää.

Molemmat toimivat, mutta koska yksinkertaisuus on kauneutta, suosin parsakaalia ja perunoita. :)


Parasta koko annoksessa on kastike - vain viisi ainetta, kyllä! Ja maku on taivaallinen.

Kastike glaseeraantuu lohen päälle, mutta suurin osa siitä valuu kuitenkin vuoan pohjalle. Älä kursaile, vaan kaavi hyytynyt kastike talteen lohen tultua uunista ja levitä se annospalan päälle.

Eli nyt kaikki lohta ja lohkoja uuniin, ja sohvalle pötköttelemään ja odottamaan, että kuohuviini jäähtyy ja ruoka kuumuu. :)



Vaahterasiirappilohi (4:lle)

n. 700 g lohta

2,5 rkl vaahterasiirappia
1,5 rkl soijakastiketta
1 rkl maissitärkkelystä
1,5 rkl vettä
2 cm pätkä tuoretta inkivääriä (n. 2 rkl raasteena)

suolaa
pippuria


Nosta lohifileet uunivuokaan. Nypi ruodot pois.

Suolaa ja pippuroi lohi.


Kuori ja raasta inkivääri. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset hyvin, että maissitärkkelys kunnolla liukenee.


Levitä kastike lohen päälle ja kypsennä lohta 175-asteisessa uunissa koosta riippuen n. 15 minuuttia.

Valmista myös haluamasi lisukkeet. Kiertoilmauunissa ne valmistuvat kätevästi samaan aikaan lohen kanssa. :)