Tämän jokseenkin
synkän otsikon alle kätkeytyy resepti, joka tietyissä piireissä kohottaa
kulmakarvoja. Meidän perheessä kyseinen herkku on jo vakkarikamaa, mutta silti
aikaansaa joka kerta tyytyväisiä ja onnellisia huokauksia.
Oletteko koskaan
maistaneet broilerin sydämiä? Jos ette, pidätte minua tällä hetkellä pöhkönä,
joka syö kaiken, mitä eteen laitetaan. Jos olette, tiedätte mistä puhun.
Olin pari vuotta
sitten Hakaniemen kauppahallissa ostamassa pääsiäislammasta. Tiskillä
tilatessani katseeni hakeutui viereiseen laariin. Mitä ihania pieniä, tuoreen
vaaleanpunaisia pallukoita siinä olikaan!
Silmät
mielenkiinnosta vilkkuen kyselin lihamestarilta, mihin broilerin sydämiä oikein
käytetään, miten niitä voi valmistaa ja ovatko ne hyviä. Mies innostui ja
totesi, että ”Ne jotka eivät ymmärrä omaa parastaan, syöttävät niitä
kissoilleen. Minä paistan pannulla, ripautan päälle suolaa ja pippuria ja syön
sellaisenaan.”
Ostin
välittömästi pussillisen broilerin sydämiä (ja maksoja) ja suuntasin kotiin.
Muistin onneksi lampaankin.
Tässä sydämet ovat soijamarinadissa, eli yleensä ne eivät ole näin ruskeita ja kosteita. :) |
Ja voi että,
sydämet olivat ihania! Maku on lihaisa, mutta mieto. Ei millään tavalla
”sisäelinmäinen”. Sydänhän on lihas! Eikä sydämissä todellakaan ollut mitään
jänteitä, kalvoja tai muita ”ällötyksiä”. Täydellinen suupala kaiken kaikkiaan.
Sydämet
esiintyvät yhä pöydässämme useimmiten lihamestarin reseptillä; pannulla
paistettuna, suolalla ja pippurilla maustettuna. Mutta ne taipuvat vaikka mihin
muuhunkin! Tässä yksi parhaimmista.
Sydänvartaat (3
kpl)
300 g broilerin
sydämiä
2 rkl soijaa
3
valkospulinkynttä
Tuoretta oreganoa
Murskaa
valkosipulit ja yhdistä ne soijan ja oreganon kanssa marinadiksi. Marinoi
sydämiä seoksessa muutama tunti. Töki sydämet varrastikkuihin ja grillaa
miedolla lämmöllä, kunnes pinta ruskettuu ja sydämet ovat läpeensä kypsiä.
Ripottele lautaselle vielä päälle sormisuolaa ja tuoretta oreganoa.
Söimme vartaita tällä kertaa grillattujen kesäkurpitsoiden ja herkkusienien, nyytissä kypsennettyjen sipuleiden sekä grillissä paahdettujen perunoiden kera. Ja salaatin. :) Hyvää oli, täytyy suunnata taas Hakaniemeen.
Jos tämän kirjoituksen jälkeen mielenkiintonne heräsi, ja aiotte kokeilla broilerin sydämiä, sulkeudutte suosiooni. Jos ette, tervetuloa meille maistamaan. Vakuutan teidät.
Viikonlopun mökkitunnelmia... La classe!
Koska saa tulla grillaamaan? Noin 2 vuoden hehkutuksen jälkeen en vieläkään ole maistanut, taitais olla aika? Joskus mä vielä ehdin sinne kauppahalliin...
VastaaPoistaOstin etnisestä kaupasta vahingossa. Luulin ostaneeni broilerin maksoja, jotka ovat jo tuttu juttu. Kokeilenpa grillata sydämiä.
VastaaPoistaBongasin sydämiä vakikaupastani ja heti googlasin reseptin. Nyt ovat sydämet marinoitumassa, katsotaan mitä tulee. Kuulun siihen ikäluokkaan, joka on lapsuudessaan syönyt niin maksat, munuaiset, naudan sydämet ja kielet kuin häränhännätkin ja hyvällä ruokahalulla. Nämä pikkuiset sydämet ovat uutta.
VastaaPoistaNo niin, tulipa kokeiltua. Aika moni eläinproteiini menee tämän edelle, mutta ihan jännä syötävä. Suutuntuma on pikkaisen outo, semmoinen nahkean vetelä. Pitää kokeilla jäljelle jääneellä satsilla pannulla paistamista. Selkeä sydämen maku näissä on, toki miedompi kuin naudan sydämessä. Tein lopuista grillatuista sydämistä kastikkeen sipulin ja kerman kera, siitä tuli varsin maukasta.
PoistaTehkää ne aasialaisittain maustaen ja marinoiden silloin ne ovat parhaimmillaan.
VastaaPoista