Viime viikonloppu meni Jukolan viestissä viilettäessä. Miten suunnistus voikin olla niin HIENO LAJI??!!
Täällä yksi, joka on aivan ekstaasissa.
Mutta nyt en eksy aiheesta enempää. Tämä postaus toimikoot ruokahalun herättäjänä ja juhannus-kuumeen nostattajana.
Toissa viikonloppuna saaressa nimittäin Ahti soi jälleen antejaan!
Täällä yksi, joka on aivan ekstaasissa.
Mutta nyt en eksy aiheesta enempää. Tämä postaus toimikoot ruokahalun herättäjänä ja juhannus-kuumeen nostattajana.
Toissa viikonloppuna saaressa nimittäin Ahti soi jälleen antejaan!
Ahvenfilerointini
kehittyy ja nopeutuu koko ajan, ja ehkä pian kehtaan esitellä tuotoksiani myös
täällä blogissa. :)
Sitä odotellessa
jaan yhden kalanvalmistussuosikkini, lahnan savustamisen.
Voi sitä riemua,
kun veneen laidalta kurkkiessa näkee vaalean hahmon lähestyvän pintaa. ”Oi se
on iso!”
Sanat jäävät
usein huulille, kun hengittelee jännittyneenä. Ja kun verkko hilautuu
lähemmäksi: ”Oi se on pyöreähkö, se on lahna!”
Miten voi olla,
että yhä vieläkin jaksan innostua yhtä lailla joka kerta, kun lahnaa pukkaa?
Niitä yleensä nousee joka aamu yksi tai useampi muiden kalojen ohella. Silti!
Ne ovat vaan niin hyviä! :D
Etenkin savustettuna. Ja tässä lahna Outin tapaan.
Leikkaa lahnalta
masu auki ja irrota pää. Pese masu huolellisesti merivedessä. Jos jaksat ja
muistat, nakkaa vatsaan hieman suolaa.
Levitä
savustuspöntön pohjalle noin 2 dl leppähaketta ja pari sokeripalaa.
Sokeripalojen ansiosta kala saa kauniin oranssinkuparisen värin.
Laita lahna
ritilälle hakkeiden päälle ja sulje laatikko.
Tee pikkuinen
nuotio ja iske laatikko tulelle. Lahnan koosta riippuen, ylläpidä tulta 15 – 25
minuuttia. Lahna on valmis, kun väri on oranssi ja evät lähtevät helposti irti.
Jotkut sanovat,
että kala säilyy mehukkaampana, jos päätä ei irrota, mutta itse en kyllä huomaa
eroa. Käytän molempia taktiikoita tasapuolisesti.
Kun kala on
kypsä, nosta laatikko tulelta ja pelasta kala tarjoiluastialle.
Savustuslaatikkoon
mahtuu toki paljon enemmänkin kalaa kerralla. Ritilöitä on yleensä kahdessa
kerroksessa ja ne voi kyllä latoa melko täyteen.
Savulahna on
parasta mielestäni ”suoraan pöntöstä”. :) Eli kuumana ja mehukkaana.
Tein tällä kertaa
kalaa raikastamaan pienen seoksen, johon tuli viinisuolaheinää, ruohosipulia ja
sitruunamehua. Toimi todella hyvin. Lorautin sitruunamehua myös hieman suoraan
kalan päälle. Sitruunan raikas hapokkuus leikkasi ihanasti savuisen tunkkaista
kalaa.
Kalan kanssa
söimme kesäkurpitsa – herkkusieni – sipuli - perunapaistosta. (Eli mökkireissun
viimeiset kasvikset paloiksi ja pannulle)
Ja vielä ihanan
pirteä ja hedelmäinen valkoviini seuraksi.
Ai että!!
Lauantaina mystinen sumu uhkasi ahmaista saaren. Näytti siltä, kuin olisin seissyt vieraassa rannassa, kun lähisaaret ja luodot eivät näkyneet lainkaan! |
Tervetuloa juhannusvieraat! :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti