lauantai 16. marraskuuta 2013

Intialainen kardemummaporsas

Kardemumma on suosikkimausteeni. Ylivoimaisesti.

Olen miettinyt asiaa pitkään, tykkään nimittäin kaikesta. :) Lopulta kardemumman voiton sinetöi sen monipuolisuus; kardemumma voi olla kotoinen tai kaukomainen, se sopii niin suolaiseen kuin makeaan. 

Puhumattakaan siitä ihanasta, lämpimästä fiiliksestä jonka kardemumman tuoksu tuo. Tuulahduksia lapsuudesta, tuoreesta pullasta... Muisto on aina positiivinen.


Kardemumma on hurmannut minut jo kauan sitten myös  suolaisissa ruoissa. Käytän tuolloin aina kokonaisia kardemumman siemeniä, niiden aromi on aivan eri kuin "pullakardemumman".

(Mutta jos kaipailet jotain makeaa kokeile kardemummaa omena-rusinapiiraassa, luumupiiraassa, revittävässä kuningatar- tai mustikka-appelsiinipullassapullapitkossa tai vaikka raparperikiisselissä... Tai miten olisi vaniljajäätelön päällä? Kardemumma sopii kaikkeen!)


Olen ollut tänään todella väsynyt. Takana on pitkä putki töitä, työreissuja ja pimeää syksyä. Energiavarat on kulutettu miinuksen puolelle. Mutta tänään saimme nauttia oudosta valoilmiöstä nimeltä auringonpaiste. Aurinko yhdessä hiihtomonojen ostoreissuun sai uupuneetkin suupielet ylös.

Helppo, herkullinen ja nopeasti valmistuva (meikäläisen suosikkiadjektiivit) kardemummaporsas vei meidät humauksessa hiihtoladuilta Intiaan. Ihanasti lämmittävät mausteiset makumaailmat saavat minut suosittelemaan reseptiä lämpimästi. :)


Intialainen kardemummaporsas (2:lle)

300 g porsassuikaleita (esim. kunnon kinkkusuikale)
2 tl kardemumman siemeniä
1 sipuli
öljyä
1 iso valkosipulinkynsi
n. 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1 rkl garam masala -mausteseosta
vajaa 1 tl kurkumaa
ripaus neilikkaa
vähän isompi ripaus chilijauhetta
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
n. 1 dl ruokakermaa (tai ruoanlaittojugurttia)
suolaa
mustapippuria

riisiä (esim. pitkäjyväinen riisi & kuitu)


Hienonna kardemumma morttelissa. Kuori ja pilko sipuli.

Laita riisit kiehumaan.

Kuumenna öljy pannussa, lisää sipuli, murskattu valkosipuli ja kardemumma. Pyörittele hetki. Lisää myös inkivääri ja muut mausteet. Pyörittele minuutin pari, että mausteet heräävät. Varo käräyttämästä. :)

Lisää liha ja paistele kannen alla lähes kypsäksi.

Lisää myös tomaattimurska ja ruokakerma, kypsennä vielä tovi.

Maistele kastiketta ja lisää mausteita ja suolaa tarvittaessa.

Tarjoa riisin kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti