sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Kauraiset punajuurisämpylät

Yritän kovasti oppia rakastamaan punajuurta. Mikä suloinen punainen pallukka, joka värjää ruoan kuin ruoan, jopa kaupan mansikkajäätelöt. :)


Ja joskus elämän kai pitää olla vaaleanpunaista ja söpöä? Esimerkiksi jos haluaa järjestää teemabileet. Kyllähän vaaleanpunaiset asiat kuuluvat kiinteästi esim. polttareihin, ystävänpäivään, pikkutyttöjen juhliin... Tai ybermaskuliinisen mieheni synttärikakkuun pari vuotta sitten.


Eli ehkä punajuurelle löytyy rooli minunkin keittiöstäni?

Myönnän olevani ennakkoluuloinen punajuurta kohtaan. Tavallaanhan se on tosi hyvää, mutta joku on aina tökkinyt. Lindströminpihvi, borssikeitto tai rosolli ei vain uppoa. Maku on liian dominoiva.

Ehkä parhaimmillaan punajuuri on paahdettuna ja jonkun ihanan suolaisen juuston kanssa tarjottuna. Tai yllättäen leivonnaisissa! :D


Näin kävi eilen meillä kotona:

Vedin punajuurisämpylät uunista, halkaisin yhden, voitelin sen ja haukkasin. Ja ensimmäinen asia, mikä suustani purkautui oli: "Pyhä punajuuri Batman!"
(Ei mitään käsitystä, mistä tämä reaktio kumpusi. Joskus sen vain tuntee tulevan.)

Olohuoneesta kuului jokseenkin kummastunutta mutinaa. Mieheni viihdekulttuurin tuntemus on reikäisempi kuin jääkiekkomaalin verkko. Pisteet pinajuuren ja bätmänin välillä eivät vain yhdistyneet...

Enivei, nämä äärimmäisen suloiset punajuurisämpylät saivat herkullisuudellaan primitiivireaktion aikaan. Punajuuri toi juuri sopivasti makeutta ja mehevyyttä sämpylöihin, muttei puskenut liiaksi läpi.


Kauraiset punajuurisämpylät (n. 10 kpl)

1,5 dl olutta
1 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
150 g punajuuriraastetta (raa'asta punajuuresta)
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl kauraleseitä
n. 1 tl pomeranssinkuorta
1/2 tl inkivääriä
n. 1/4 dl pellavansiemeniä
30 g margariinia tai voita
n. 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja


Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi.

Yhdistä olut ja vesi keskenään ja lämmitä reippaasti yli hiivan heräämislämmön. Lisää nesteeseen punajuuriraaste, n. 1 dl jauhoista ja hiiva. Sekoita.

Yhdistä keskemään kaurahiutaleet, -leseet, sokeri, suola, pellanvansiement ja mausteet. Lisää ne taikinaan.

Alusta hissukseen loputkin jauhot joukkoon. Loppuvaiheessa jauhon lisäilyä tipauta sekaan myös margariininokareet. Alusta taikinaa kunnes se on kimmoisaa.

No jo on pinkkiä!

Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 30 - 40 minuuttia.


Kohotuksen jälkeen pyöräyttele taikinasta sämpylöitä.


Anna kohota jälleen liinan alla 30 - 40 minuuttia. Jos haluat erityisen rapeakuorisia sämpylöitä, sumuta kohonneet sämpylät vedellä. Lorauta myös uunin pohjalle puolisen desiä vettä ja sulje luukku äkkiä.


Paista kohonneita sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 15 - 20 minuuttia.


Nauti kuumana ja rapeakuorisena voin ja juuston kera. Mehevyys pysyy hyvin myös seuraaviin päiviin. Uusi suosikki on syntynyt. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti