lauantai 8. helmikuuta 2014

Myslileipä saviastiassa

Hiphei, on hiihtoloman aika (en vain koskaan opi kutsumaan sitä talvilomaksi)!

Suuntaamme kohti etelää ja Italian Alppien komeita rinteitä. :)

Yleensä olemme suunnanneet Itävaltaan tai Sveitsiin, jossa naapurin Bäckereissä vierailu on aina ollut aamun kohokohta. 
Mitenköhän on Italian puolella? Löytyykö sieltä kotikulman panificio?


Toiveikkain mielin julkaisen nyt pari viikkoa sitten tekemäni myslileivän reseptin. Kuinka helppoa onkoaan luoda lämmin ja superviihtyisä tunnelma kotiin?


Asiaa ei suinkaan haitannut se, että tuona aurinkoisena lauantaina korkkasimme vihdoin New Yorkista tuomamme Raphael, Cabernet Franc, 2008 -viinin. Ai että... Yksi parhaista koskaan nauttimistani viineistä. Harmi, ettei Lähi-Alkosta tätä löydy.


Mutta leipään! Tämän yksilön kanssa kävi niin, että lähdimme ulkoilemaan ja jätimme sen saviastiaan kohoamaan toiselle kohotuskierrokselle. Reissumme kestikin hieman kauemmin kuin piti, joten vastassa kotona odotti komeasti kohonnut "tatti". :D

Maku oli kuitenkin sitäkin ihanampi. :) Saviastia toi mukavan rapsakan kuoren, samaan tapaan kuin vaivaamattomassa leivässä. Ja mysin seassa olleet kookoslastut muuttuivat todella meheviksi herkkupaloiksi.


Myslileipä saviastiassa

4,5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
3 dl mysliä
1/2 dl kauraleseitä
6,5 - 7 dl sämpyläjauhoja
1,5 tl suolaa
loraus oliiviöljyä

Lämmitä vesi reilusti hiivan heräämislämpöön.
Sekoita keskenään mysli, leseet ja suola. Sekoita kuivahiiva n. 1 dl sämpyläjauhoja.

Yhdistä lämmin vesi ja mysli-leseseos. Sekoita. Lisää myös jauho-hiivaseos.

Lisää loput jauhot hissukseen alustaen. Lisää loppuvaiheessa vielä loraus öljyä. Vaivaa kunnolla.

Nostata taikinaa liinan alla noin 45 min - 1 h, kunnes taikina on kaksinkertainen. Öljyä ja jauhota vuoka ohuesti.

Taikinan kohottua kaada se vuokaan ja painele ilmakuplat pois. Valele pinnalle hieman vettä ja ripottele  reilusti mysliä koristeeksi.

Anna leivän kohota vielä 45 min - 1 h. (Tai lähes puolitoista kuten minä... Ei ihan tullut ovella leipä vastaan, mutta kovasti pyrki ulos vuoasta. :))


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Jos haluat oikein rapeakuorisen leivän, sumuta suihkupullolla pinnalle vettä.

Paista leipää uunissa n. 35 - 40 minuuttia, kunnes se saa kauniisti väriä.

Nosta valmis leipä uunista, anna sen huoahtaa vartin verran vuoassa, ja kumoa se sitten varovasti. Nosta leipä ritilälle jäähtymään, niin saat kivan rapean kuoren.


Ja nyt siis koittaa viikon bloggaustauko. 
Alppitunnelmia voit fiilistellä kotonakin esimerkiksi pyöräyttämällä herkullisen Germknödelin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti