keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Sitruunainen ahvenkeitto

Voi mikä mahtava keitto meillä valmistuikaan jääkaapin ammottaessa tyhjyyttään. Oiva keitto kiteyttää filosofian: käytä energia nauttimiseen, älä kokkaamiseen.

Epätyypillinen kalakeitto oli todella herkullinen ja nopeasti valmistuva ateria, joka ilahdutti reissusta palanneita, kauppaan ehtimättömiä syöjiä.


Okei, ihan jokaisessa keittiössä ei ehkä ole näitä raaka-aineita aina reservissä, mutta meidän perusvarastoilla ruokkisi katastrofin iskiessä koko naapuruston pitkäksi aikaa. Pakastimessa on kalaa, jääkaapissa pitkään säilyvää parmesania ja juureksia, kaapissa kaikenlaisia tölkkejä ja ZenGrow'ssa tuoreita yrttejä.


Parmesan-juusto on kalakeitossa hieman tuntemattomampi vieras, mutta mielestäni se toi ihanaa balanssia sitruunan hapokkuudelle. Myös kikherneet ja maissit olivat miellyttävä vaihtoehto perunoille ja juureksille.


Ja tuoreet yrtit kruunaavat kyllä ruoan kuin ruoan. Kuten kuvista näkyy, ruohosipulini on hieman reippaampi tapaus kuin viimeisillään kitkuttava minttu... :)


Sitruunainen ahvenkeitto (3-4:lle)

n. 12 ahvenfilettä (n. 500 g)
2 porkkanaa
1 tlk (200 g) säilykemaissia
1 tlk (400 g) kikherneitä
n. 8 dl vettä
1,5 rkl kasvisfondia
3 laakerinlehteä
1 tl palmusokeria
1/2 dl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
reilu 1 dl parmesan-raastetta
tuoretta ruohosipulia
tuoretta minttua


Kuori porkkanat ja höylää ne ohuiksi lastuiksi (tai pilko paloiksi). Pilko myös ahvenfileet haluamasi kokoisiksi paloiksi.

Mittaa kattilaan vesi, kasvisfondi ja laakerinlehdet. Laita levy päälle ja nosta liemi kiehumislämpöön.

Lisää kattilaan myös porkkanat, maissit, kikherneet ja louraukset molempien tölkkien lientä. Anna kiehua n. 5 minuuttia, että porkkanat hieman pehmenevät.

Lisää keittoon ahvenet, palmusokeri, pippuri ja sitruunamehu. Anna kiehahdella hissukseen vielä muutama minuutti kunnes ahvenet kypsyvät. Maistele ja lisää tarvittaessa suolaa.

Silppua pinnalle tuoretta ruohosipulia ja minttua.

Raasta annoksen päälle parmesanraastetta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti