sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Täydelliset lampaanlihapullat ja minttu-tomaattiohratto

Syksy on lammasaikaa. Sopii minulle. 

Olen ennenkin hehkuttanut "Lammastädin" luomulihoja, ja tälläkin kertaa odotukset lunastettiin moninkertaisesti. Mintulla maustetut lampaanlihapullat olivat täydellisiä; keskeltä vaaleanpunaisia ja täynnä makua. Eikä tämä lammas maistunut villapaidalle, vaan sanoinkuvaamattoman pehmeälle ja raikkaalle (jos nyt lihasta voi näin sanoa)...


Kieltämättä olen myös erittäin tyytyväinen myös lisukkeeseen, eli minttu-tomaattiohrattoon. Kokonaisuus toimi erinomaisesti yhteen ja riemukkaan värinen ateria sopi hyvin ulkona kultaisena hehkuvan metsän kaveriksi.

Ja voi että, minttu ja lammas ne yhteen soppii, se on tiedetty aina niin Lähi-Idässä, Kreikassa kuin suomalaisessa pääsiäispöydässäkin.


Itse asiassa lunastan nyt ihan sattumalta ihan hurjan kasan lähiruoka- ja luomupisteitä. Kaikki ruoan tomaatit, parsakaalit, yrtit ja valkosipulit ovat myös omaa tuotantoa. :)

Esimerkiksi tomaattien ulkomuodostahan tämän huomaa. :D



Tämän aterian myötä oli ihana nauttia kauniista syyspäivästä. Tänään sunnuntaina sään kauneus on vähän enemmän katsojan silmässä. Pysyttelen siis sisällä kirjan ja villasukkien kera. :)



Mintulla maustetut lampaanlihapullat ja minttu-tomaattiohratto (2:lle)

400 g lampaan jauhelihaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
pieni loraus öljyä
iso kourallinen tuoretta, vahvaa minttua
ripaus paprikajauhetta
suolaa
pippuria

1,5 - 2 dl rikottuja, esikypsytettyjä ohrasuurimoita
1 rkl kasvisfondia
pari ohutta parsakaalinvartta tai 1/2 nuppu
2 tomaattia
1/2 pieni sipuli
iso kourallinen tuoretta minttua
kourallinen tuoretta korianteria
suolaa
pippuria


Aloita tekemällä lihapullataikina. Pilko sipulit ihan pieneksi, murskaa valkosipuli. 
Lämmitä tilkka öljyä pannulla ja kuullota sipuleita ja valkosipuleita pari minuuttia, kunnes ne hieman pehmenevät. Nosta pois pannulta.

Yhdistä kulhossa jauheliha, sipulit, silputtu minttu ja mausteet. Kannattaa sekoitella taikina tasaiseksi käsin.



Pyörittele taikinasta pieniä pallukoita.



Anna pallojen odottaa sillä välin, kun teet ohraton.

Mittaa kattilaan ohratto, vettä ja fondi. Keitä kypsäksi n. 15-20 minuutin ajan.

Keitä toisessa kattilassa parsakaalin palaset kypsiksi. Pilko tomaatit, sipuli, minttu ja korianteri.



Anna kypsän ohraton jäähtyä hieman. Yhdistä kaikki aineet, mausta.

Paista seuraavaksi lihapullat. Lämmitä loraus öljyä pannulla. Paistele n. 6 pullaa kerrallaan. Eli hallittava määrä ettei kärähdä. :) Älä pidä pannua liian kuumana.

Pyöräyttele pullia muutama kerta ympäri paiston aikana, että saat niihin tasaisen värin. Älä paista liian kauaa, pari minuuttia riittää. Sisus saa jäädä roseeksi.

Kokoa annos. Nostele ensin tarjoilulautasen pohjalle ohratto ja päälle lihapullat. Silppua vielä reilusti yrttejä koristeeksi.

Nauti. Tämä on hyvää. :)












2 kommenttia:

  1. Lammaslihapullat olivat todella herkkua! Ensi kerralla teen lisukkeeksi maukkaan ja raikkaan kuulosta ohrattoa.

    VastaaPoista