Mielestäni hauki on superihana, helposti käsiteltävä ja tyystin aliarvostettu herkku. Se täytyy vain osata valmistaa. :)
Syksy on oivaa kalastusaikaa ja hauki on näppärä säilöä putsattuna vaikka pakastimessa. Kesä humahtaa lautaselle näiden makujen myötä. :)
Kiitos kuuluu koko joukkueelle: veljelle kalan pyydystämisestä, kälylle veneen soutamisesta ja haavityöskentelystä, äidille ja isälle kalan putsaamisesta ja roudaamisesta.
Pirteä valkosipulihauki (4-5:lle)
3 kg hauki (noin kilo perattua lihaa)
1-2 sipulia
75 g voita tai margariinia
1 sitruuna
2 isoa valkosipulinkynttä
1,5 tl vaaleaa balsamicoa
suolaa
valkopippuria
1/2 dl kapriksia
kourallinen tuoretta persiljaa
Suolesta ja puhdista hauki ja irrota pää. Kypsennä kokonaista haukea 200-asteisessa uunissa uunivuoassa n. 30 minuuttia kunnes se on kypsä ja liha irtoaa helposti.
Irrottele ruodot ja nahka, ja paloittele liha isoiksi paloiksi. Asettele lihat voideltuun uunivuokaan.
Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu talteen.
Sulata kattilassa voi ja kuullota murskattua valkosipulia minuutin verran. Lisää sitruunan mehu.
Lisää myös balsamico, suola ja valkopippuri ja keittele hetki. Kastike on tosi voimakkaan makuista ja onkin enemmän "marinadityyppinen".
Kaada kastike haukipalojen päälle. Viipaloi sipuli ja asettele viipaleet hauen päälle. Ripottele myös kaprikset vuokaan.
Paista 200-asteisessa uunissa vielä n. 15 minuuttia. Sipulit saavat aavistuksen kuivahtaa, mutta eivät kypsy läpeensä, vaan jäävät ihanan maukkaiksi ja sopivasti al denteiksi. :)
Ripottele vielä päälle tuoretta persiljaa. Nauti esim. keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti