lauantai 13. elokuuta 2016

Mustikka-vaniljakulho

Huh! Onpas tullut kesälomailtua niin urakalla, että blogissakin on ollut pieni luova tauko. :)
Ihanaa ja vauhdikasta on ollut. 

Ja mikä marjakesä! Satoa pukkaa ovista ja ikkunoista!


Mustikoita varmasti löytyy vielä metsistä, joten ehdit hyvin pyöräyttää tämän ihanan mustikka-vaniljakulhon. Jos mustikoita ei näy, voit loistavasti käyttää esimerkiksi parhaassa satovaiheessa olevia vadelmia, karviaisia tai viinimarjoja.

Marjat lepäilevät vaniljaisessa vanukaskylvyssä rapsakassa, ohuessa taikinakulhossa. Todella herkullista!



Tein tämän piirakan kahdesti; ensimmäisellä kerralla tapahtui jotain käsittämättömän mystistä, ja luottovanukas muuttui saostumisen jälkeen nesteeksi. En vieläkään tiedä, mitä tapahtui. Seisoiko se liian kauan? Eikö se tykännyt viileästä (oli jääkaapissa)? Vai oliko ilmassa kenties ukkosta?

Toisella kerralla piirakka kuitenkin onnistui juuri kuten kuuluikin. :)

Tein piirakan pieneen, 17cm-halkaisijan irtopohjavuokaan. Tästä riitti n. 4 henkilölle (kahdestaankin meni koko setti). 

Voit toki tehdä kulhot myös annoskoossa pieniin uunivuokiin.


Reseptissä vanukkaan ja taikinan määrät ovat vähän reilut, joten voit  halutessasi puolittaa taikinan reseptin ja viilata 1/3 vaniljavanukaasta pois.
Itse tein taikinasta siis kaksi piirakkaa toisiaan seuraavina päivinä. Puolet taikinasta odotti jääkaapissa. Vanukkaan keitin kahdesti aina tarjoamispäivänä (erikseen kumpaankin piirakkaan) ja yli jääneet vanukkaat söin onnellisesti sellaisenaan. :)



Mustikka-vaniljakulho (4:lle, 17 cm irtopohjavuokaan)

n. 2,5 dl mustikoita
1/2 banaani
n. 2 rkl maitoa

Vanukas (Huom! Tästä määrästä jää noin 1/3 yli):
3 keltuaista
3 rkl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
6 tl vaniljasokeria
4,5 dl maitoa

Taikina (Huom! Tämä määrä riittää kahteen kulhoon):
3,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia tai voita
0,4 dl kylmää vettä


Tee ensin taikina.

Yhdistä keskenään jauhot, sokeri, suola ja leivinjauhe. Sekoita joukkoon margariini ja nypi/sekoita tasaiseksi.

Lisää kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Kääräise taikina elmukelmuun ja nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Viritä irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. En voidellut reunoja, eikä piirakka siitä huolimatta jämähtänyt kiinni.

Ota puolet taikinasta ja painele se ohueksi kerrokseksi irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Tee reunoista kunnolla korkeat (voit tehdä korkeammat kuin minulla kuvassa). Huomaa, että taikina vähän kohoaa uunissa, eli pohja  nousee ja reunojen suhteellinen korkeus laskee. Mitä korkeampi reuna, sitä isompi kuppi ja sitä enemmän täytettä. :)

Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 7 minuuttia, kunnes se juuri ja juuri kypsyy ja saa ihan pikkuisen väriä.

Nosta pohja jäähtymään huoneenlämpöiseksi. Irrota irtopohjavuoka.


Tee seuraavaksi vanukas. Yhdistä kaikki aineet kattilassa. Lämmitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos paksunee. Vanukas saa siis kuplia muutaman kerran. Nosta sivuun levyltä ja anna aavistuksen jäähtyä. Älä seisota liian pitkään, ettei vanukas leikkaannu.

Viiltele jäähtyneen taikinakulhon pohjaan muutama viilto ja riko vähän paistopintaa. Kostuta pohja (ei reunoja) maidolla.

Muussaa banaani ja levitä se taikinakulhon pohjalle. Ripottele päälle myös mustikoita.



Lusikoi päälle vanukasta sen verran, että kulho täyttyy piripintaan. Ripottele päälle loput mustikat.


Ja tässä vielä se epäonnistunut yksilö. :D Näinkin voi käydä.
Syytän ukkosta.


Ja tältä sen kuuluisi näyttää. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti