Ja taas olen leiponut kakkua. Näitä tulee kyllä tähän aikaan vuodesta pyöräyteltyä aivan alvariinsa. :)
Tällä kertaa juhlimme mieheni synttäreitä oman perheen voimin.
Tein juhlan kunniaksi limellä maustetun daim-vadelmajuustokakun - samaisen kakun, jonka tein hänelle melkein kymmenen vuotta takaperin, kun juhlimme toista kertaa yhdessä hänen synttäreitään.
Silloin tosin kakku oli kerroskakku; pohjaa oli kaksi kertaa enemmän ja täytettä puolet vähemmän. Voit siis kokeilla sitäkin!
Rakastan vadelmia, ja tämä aika vuodesta on tosi rankkaa, kun koko ajan pitää pysähdellä polun varteen ihania punaisia pallukoita syömään. Matka päiväkodista kotiin voi kestää hyvin kauan.
Vadelmat ovat mielestäni parhaita sellaisenaan syötynä, mutta ah, miten hyvin ne sopivat myös leivonnaisiin. Vadelma-vaniljapulla tai -pitko on yksi ikilempparini.
Tämä kakku kannattaa tarjota suht. tuoreeltaan hyytymisajan jälkeen. Eli paria päivää ei kannata seisottaa jääkaapissa, sillä daim-palaset pehmenevät siinä ajassa liikaa. Eli hyydytä muutama tunti ja tarjoa sitten. :)
Koristelujen kanssa voit olla luova, ja voit tehdä parempaa työtä kuin minä. En piipertänyt lainkaan (oli kova kiire), ja siksi alareunoille jäi vähän jauhokökkäreitä ja reunat olivat epätasaiset. Päälle kumosin saaresta löytyneet vähäiset marjat ja koristelin tuoreilla mintun lehdillä ja kukilla.
Limellä maustettu daim-vadelmajuustokakku
Pohja:
1 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
pieni ripaus suolaa
1/2 tl vaniljasokeria
0,75 dl kaakaojauhetta
75 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
1 iso muna (jos teet kerroskakun ja tuplataikinan, laita 3 munaa)
1,5 dl maitoa
voita vuoan voiteluun
(n. 1/2 dl maitoa pohjan kostutukseen, jos teet kerroskakun)
Täyte:
2,5 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
1/2 dl sokeria (tai jos olet oikein makean ystävä, lisää vähän enemmän)
1 limen kuori raastettuna
4 liivatelehteä
n. 1/2 limen mehu
vajaa pussi Daim Snax -suklaita (pussissa taitaa olla n. 150 g, käytä tästä reilu 100 g kakkuun ja napostele loput)
n. 3 dl tuoreita vadelmia (tai pakaste-)
Tee pohja. Viritä irtopohjavuoan pohjalle paperi. Voitele reunat.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen reippaasti vatkaten.
Yhdistä keskenään kaikki kuivat aineet. Lisää kuivat aineet ja maito vuorotellen pienissä erissä.
Kaada valmis taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia (kiertoilma).
Anna valmiin pohjan jäähtyä hyvin.
Tee täyte. Vispaa vispikerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto, sokeri ja maitorahka.
Pese lime ja raasta se hienoksi raasteeksi. Lisää kuoriraaste täytteeseen.
Laita liivatelehdet kylmään veteen liukenemaan. Rouhi daim-karkit rouheeksi.
Maistele, onko täyte mielestäsi riittävän makeaa. Jos ei, lisää vähän sokeria.
Kuumenna limen mehu kattilassa ja liuota siihen liivatteet, joista olet puristanut ylimääräiset nesteet pois.
Anna limen mehun hieman jäähtyä ja valuta se ohuena nauhana reippaasti sekoittaen täytteen joukkoon.
Kääntele joukkoon suklaarouhe ja vadelmat.
Kumoa täyte hyvin jäähtyneen pohjan päälle, peitä kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään n. 4 tunniksi.
(Huom! Täytettä tulee tosi runsaasti, joten voit maistella runsaalla kädellä. Voit myös ottaa itsellesi pikku annoksen sivuun ja herkutella sen jälkkärimoussena :)).
Koristele kakku juuri ennen tarjoamista esim. tuoreilla marjoilla ja yrteillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti