perjantai 1. marraskuuta 2013

Lämpöinen kurpitsakeitto fenkolilla

Olen löytänyt jälleen uuden lempiruoan! 

Henkisen villapaidan nostaa kukin harteilleen omalla tavallaan, mutta minulle sen toi lämpöisen mausteinen ja pehmoinen kurpitsakeitto! Mikä pehmeys, mikä samettisuus, mikä lämpö, mikä tunnelma...


Kurpitsa. Mikä ihana oranssi pallukka, joka on kuulemma vielä täynnä erilaisia terveysvaikutuksia.
Omaan ostopäätökseeni vaikutti tällä kertaa estetiikka. Kaipasin elämään hieman lempiväriäni oranssia. Ja onhan kurpitsa ihan hirveän hyvää.


Ja kuinka sympaattinen kurpitsa onkaan!  Tämän alla olevan valokuvan (eli taidepläjäyksen) nimesin "Haaveilevaksi kurpitsaksi". Se näyttää aivan kuin tuijottaisi ulos ikkunasta ja miettisi tulevaa! :D


Hän on siis hokkaidon-kurpitsa, joka on makeahko ja sopii niin keittoihin kuin salaatteihinkin, sekä tietysti leivontaan. Lämpöinen kurpitsakeitto ei paljon muita raaka-aineita kaipaa, vain hieman sipulia ja mausteita.


Lämpöinen kurpitsakeitto fenkolilla (2:lle, tai 4:lle alkukeitoksi)

1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
loraus oliiviöljyä
400 g kurpitsaa (kuorittuna ja paloiteltuna)
1 laakerinlehti
1/4 tl kanelia
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
1/8 tl cayennenpippuria
5 dl vettä
1,5 rkl kasvisfondia

1/2 fenkoli
loraus
suolaa
mustapippuria

Silppua sipuli ja valkosipuli. Lämmitä öljy kattilassa ja kuullota sipuleita viitisen minuuttia.

Kuori ja kuutioi kurpitsa. Lisää kattilaan kurpitsa ja mausteet.

Paista myös kurpitsapaloja parin minuutin ajan. Kaada sekaan vesi ja fondi niin että kurpitsat juuri peittyvät.

Anna keiton porista hiljalleen kannen alla, kunnes kurpitsat ovat kunnolla pehmeitä, reilun vartin verran.

Siellä ne iloisesti porisevat.

Leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi. Säästä vihreitä tupsuja koristeeksi.
Lado viipaleet leivinpaperin päälle uuninpellille, pirskota päälle hieman oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda fenkoleita 200-asteisessa uunissa, kunnes ne pehmenevät ja alkavat ruskistua.

Poista keitosta laakerinlehti. Soseuta keitto ja lisää tarvittaessa mausteita

Jaa kuuma kurpitsasosekeitto annoskulhoihin. Koristele kurpitsasosekeitto fenkolilla ja fenkolintupsuilla.



Ja loppuun vielä muutaman vuoden takainen kurpitsalyhty. :)
Ensimmäinen kurpitsalyhtyni ikinä, enkä tiennyt, että leikkauspinnat kannattaa voidella vaseliinilla kuivumisen estämiseksi. Lyhtyni näytti päivä päivältä enemmän hampaattomalta vanhukselta. :D




torstai 31. lokakuuta 2013

Broilerinmaksa-sienikastike

Sienikausi kääntyy loppua kohti. Viimeiset sinnikkäät suppilovahverot ehkä vielä mättäiltä löytyvät.


Joulukausi sen sijaan on minulla jo täyttä päätä päällä. Eilen se alkoi ihan kunnolla, kun naisten huippukokouksessa testasimme tämän vuoden Blossa-glögin, jonka makua saa arvuutella Lucian päivään saakka. Taalainmaalaisissa mauissa maistoimme lähinnä perinteisiä glögin makuja, kuten neilikkaa... Mutta ehdotuksiksi nousivat myös seljankukka ja sahrami. Jännityksellä odotamme virallista lausuntoa.


Yritin myös saada huippukokouksen osallistujat rakastumaan raaka-aineiden crème de la crèmeen, broilerinmaksaan. Onnistuin osin. Kasvissyöjää en saanut käännytettyä. :) Eilen tein broilerinmaksa-omenasalaattia valtavan lautasellisen, mutta nyt jaan toisen suosikkini.


Broilerinmaksa-sienikastike (2:lle)

250 g broilerinmaksaa
200 g tuoreita, itse poimittuja metsäsieniä tai herkkusieniä kaupasta
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
nokare voita tai margariinia
ripaus vehnäjauhoja
1 rkl liha- tai riistafondia
1 dl vettä
1/2 dl valkoviiniä
valkopippuria
suolaa
pippuria
kourallinen mungpavun ituja
tuoretta basilikaa
tuoretta timjamia

1,5 dl jasminriisiä

Pilko broilerinmaksa vähän pienemmäksi palasiksi. Sulata voi pannulla ja paista maksat nopeasti kypsiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Nosta maksat syrjään ja lisää pannulle sipulit ja valkosipulit (ja tarvittaessa vähän lisää margariinia). Kuullota sipuleita pari minuuttia. Pilko sienet isoiksi paloiksi. Lisää sienet pannulle ja paista pehmeäksi.

Sekoita keskenään vesi, fondi sekä valkoviini.
Lisää maksat pannulle ja ripottele päälle hieman vehnäjauhoja. Sekoita. Kaada lihaliemi-viiniseos pannulle ja anna porista pari minuuttia. Heitä lopuksi joukkoon mungpavun idut.

Tarjoa jasmiriisin kanssa (tai vaikka ohraton). Silppua pinnalle tuoretta basilikaa ja timjamia.


Vinkiksi kaikille tuoretta broilerinmaksoja ostaville - pakatkaa ne tupla- tai triplamuovipussiin. :)


Syömingit part une valmis... Eihän sitä nälkäisenä malta kuvata katettua pöytää. Illalla löytyi myös ehkä vuoden paras valkoviini, Saint Clair Pioneer Block Sawcut Vineyard Chardonnay.


keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Valkosuklaakastike, kohmeiset puolukat ja mustaleipämuru (sekä valkosuklaavanukas)

Kuuma valkosuklaakastike, kohmeiset puolukat ja mustaleipämuru on loistava kombo... Jotain lämmintä, jotain raikasta, makeaa, hapanta, rouskuvaa... Aijai. :)

Valko-punainen annoskin on ah-niin kaunis ja kansallisromanttinen, että oksat pois! Tämä jälkkäri sopisi itse asiassa tosi hyvin myös joulupöytään!


Mutta valitettavasti vain nyt on tämä aika vuodesta... Jokaisen bloggaajan painajainen.

Päivänvaloa riittää noin kello viiteen asti, jonka jälkeen kaikki blogia varten näpätyt valokuvat ovat tuskaisen pimeitä, huonoja ja väritykseltään vääristyneitä.

Ja kuinka usein arkena (tai viikonloppuna) ehtii tehdä kuvattavat ruoat tähän deadlineen mennessä? Aika harvoin...

So bear with me. :)


Valkosuklaakastike / -vanukas, kohmeiset puolukat ja mustaleipämuru (4-6 annosta)

5 dl maitoa (rasvatonkin käy)
4 rkl sokeria (tai jätä pois, jos tuntuu kovin makealta)
1 keltuainen
100 g valkosuklaata
2 rkl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria

200 g pakastepuolukoita

1 paksu viipale mustaleipää tai mallasleipää
nokare voita
1/2 - 1 tl sokeria


Tee ensin leipämuru. Rouhi leipä veistä, saksia tai blenderiä apuna käyttäen.
Sulata voi pannussa. Lisää leipämurut ja paistele muutama minuutti, kunnes leivät ovat rapsakoita.

Maista yksi testiksi, monesti mustaleipä on luonnostaan makeaa, jolloin sokeria ei tarvitse välttämättä lisätä. Jos kaipaat lisämakeutta, lisää sokeri. Anna jäähtyä.

Tee kastike.

Rouhi valkosuklaa karkeaksi rouheeksi (n. pikkurillin kynnen kokoiseksi).
Yhdistä kaikki aineet kattilassa. Sekoita hyvin, jottei jauhoista jää kökkäreitä.

Lämmitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes valkosuklaa sulaa ja seos paksunee. Anna sen pulpahtaa muutaman kerran.

Annostele maljoihin pakastepuolukoita ja kaada kuuma kastike päälle. Korista annos leipämurulla.


Tarjoa siis valkosuklaakastike lämpimänä marjojen, hedelmien tai vaikka piiraan kera. Tai anna sen jäähtyä vanukkaaksi ja popsi vaikka sellaisenaan.




sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Omenaleivät jouluisella tuulahduksella

Nyt on siitä kiva vuodenaika, että voi fiilistellä vähän kaikkea. 
Kesän helteet ovat yhä tuoreessa muistissa, syksy on kauneimmillaan ja talvi voi yllättää hetkenä minä hyvänsä! Kuten nyt lauantaina, kun Oulussa heräsimme 15 cm lumipeitteen alta. :)

On siis kovin sallittua aloittaa myös joulutunnelmointi.


Kerroin aiemmin jouluhaasteesta, jonka ystäväni heitti jo syyskuun puolella. Samoin kuin tuolloin pyöräytetyssä luumu-omenapiirakassa, myös omenaleivässä yhdistyy mielestäni ihanasti syksy ja joulu.

Nämä omenalimput olivat kerrassaan herkullisia! Ja niin meheviä... Pelkäsin, että kolme limppua on ihan liikaa, ja viimeinen pääsee kuivahtamaan, mutta ei. Leivät pysyivät mehukkaina viikon verran. Ehkä omenien ansiota?


Limput sisältävät siis ihanan meheviä omenakuutioita ja saavat jouluisen tuulahduksensa neilikasta. Meinasin sujauttaa mukaan myös rusinoita ja pähkinöitä, mutta päädyinkin viime hetkellä yksinkertaistamaan reseptin. Ja hyvä niin - ei liikaa kaikkea. :) Suosittelisinkin, että jos lisäät pähkinät ja rusinat taikinaan, jätä neilikka pois.


Voitelin pari limppua keltuaisella ja yhden jätin ihan naturelliksi. Makuun tai koostumukseen ei voitelu vaikuttanut millään tavalla, joten valinta on sinun ja perustuu estetiikkaan. Jättämällä munavoitelun pois ja suihkuttamalla leivät vedellä saat aikaan rapean kuoren. Tätä kokeilen ensi kerralla.


Omenaleivät jouluisella tuulahduksella (3 limppua)

5 dl vettä
1 pss tuorehiivaa
1 rkl suolaa (Kyllä! Vaikka määrä tuntuukin isolta)
400 g omenoita (n. 4-5 kpl kotimaisia omppuja)
1 tl kuminaa
1/2 tl neilikkaa
loraus oliiviöljyä
1 kg sämpyläjauhoja

voiteluun
(1 muna)

Kuutioi omenat pikkurillin kynnen kokoisiksi kuutioiksi.
Sekoita hiiva, mausteet ja pari desiä jauhoja keskenään.

Lämmitä vesi hiivan heräämislämpöön.

Lisää vesi kuiviin aineisiin ja sekoita hyvin. Lisää myös omenat ja oliiviöljy.

Alusta loput jauhot joukkoon. Taikinan koostumus saa olla löysä, mutta käsiteltävä.


Anna taikinan huilata pyyhkeen alla 10 minuuttia.


Pyöräytä taikinasta kolme limppua. Anna limppujen kohota pellillä leivinliinan alla tunnin verran.


Halutessasi voit voidella leivän kananmunalla tai suihkuttaa vedellä. Itse voitelin kaksi leipää keltuaisella ja yhden limpun jätin käsittelemättä. Vedellä suihkuttamalla saat ihanan rapean pinnan, joten tätä tosiaan kokeilen ensi kerralla.

Paista leipiä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Nosta valmiit leivät ritilän päälle jäähtymään.


torstai 17. lokakuuta 2013

Kurkku-fenkoliwokki

Ulkona leiskuu ruska, mutta minun keittiössäni vihertää!
Jossain saattaa tulla parhaillaan lunta, mutta täällä pääkaupunkiseudulla naatiskellaan väriloistosta.

Oikein henkeä salpasi, kun aamulenkillä juoksin pitkin keltaista, kahisevaa tunnelia. Vaahteranlehdet ovat vallanneet nyt niin kadut kuin puut. Ihanaa!


Ja väriloistoa tarjoilee myös tämä aivan käsittämättömän simppeli, mutta superälyherkullinen kurkku-fenkoliwokki. Resepti on jälleen kerran lainattu ja tuunattu Glorian Ruoka & Viini -lehdestä (3/2013).

Wokki maistui minulle ihan sellaisenaan, mutta odotan innolla hetkeä, jolloin saan tarjota sen esimerkiksi kuhan tai lohen kaverina... Mmmm.....

Ilahduin, hymyilen yhä. Ja tämä herkku valmistui 10 minuutissa. Nam!


Kurkku-fenkolivokki (1:lle, ja pari maistiaislusikkaa toiselle :))

1/2 kurkku tai 1 avomaankurkku
1/2 fenkoli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl fenkolinsiemeniä
n. 1 dl kypsiä kikherneitä valutettuna (ehkä kolmasosa 380 g purkista)
loraus sitruunan mehua
suolaa
pippuria
muutama oksa tuoretta minttua


Pese kurkunpätkä ja halkaise se pitkittäin neljään osaan. Leikkaa pois pehmeä siemenosa (ei haittaa vaikka jonkin verran jää). Pilko kurkkutikut paloiksi.

Viipaloi fenkoli ja sen varret. Jos fenkolissasi on käkkärää rönsyä, säästä se koristeeksi. Kuori ja murskaa valkosipuli.

Kuumenna öljy pannussa tai kattilassa. Lisää valkosipuli, fenkoli, kurkku ja fenkolinsiemenet. Paistele käännellen n. 5 minuuttia. Älä ylikypsennä kasviksia lötköiksi, vaan lopeta ajoissa.

Valuta kikherneet ja lisää ne wokkiin. Lämmitä. Mausta wokki sitruunan mehulla, suolalla ja pippurilla. Hienonna joukkoon minttu.

Korista annos fekolin käkkärällä ja tuoreella mintulla.

Nauti seisten keittiössä, koska et malta istua... :)