torstai 7. tammikuuta 2016

Kaura-ohrarieskat

Kävin loppiaisena kaupassa, eikä siellä ollut yhtä ainutta leipää! Ei hyllyissä, ei pakasteessa, ei tyhjiöpakattuna, ei gluteenitonta, ei erikoisleipiä - ei yhtikäs mitään. :D

Mikä IHANA syy leipoa itse!


Kaura-ohrarieskat ovat aivan ihania. Rieskojen reunat käpristyvät rapeiksi, mutta sisus jää hieman pehmeäksi, koska kaurahiutaleet keitetään puuroksi. Päälle voita ja juustoa ja käteen kuppi teetä. Täydellistä pakkaspäivään!


Minun on pakko samalla tunnustaa, että olen nyt rapean viikon täysin omavarainen myös pienehköstä pakosta. Mieheni on reissussa, joten olemme naisporukalla kotona. Kauppareissut vauvelin kanssa eivät edes pienessä lähikaupassa yleensä onnistu, viimeistään kassan piipitysääni tuhoaa hyvin alkaneet päikkärit ja koko himpskutin päivärytmin (jolla oikeasti on aika iso merkitys vauvan ja äidin aurinkoisuuteen...).

Nyt ulkona on -25C, joten vauvalla on yllään kutakuinkin kaikki mahdolliset vaatteet ja vällyt. Toisin sanoen, sen ärsyttävän kassapiippauksen lisäksi, saattaa vähän hikeä pukata. :D

Näin ollen tällä viikolla ruokaa tehdään just siitä mitä kaapista löytyy. Ja jos joku sattuu tulemaan kylään, niin toisitko tullessasi paketin margariinia... :)


Kaura-ohrarieskat (12-15 kpl)

2,5 dl kaurahiutaleita
6 dl vettä
1 tl suolaa
4 dl ohrajauhoja


Mittaa kattilaan kaurahiutaleet ja vesi, ja keitä puuroksi. Anna puuron jäähtyä (vaikka yön yli).

Sekoita keskenään kaurapuuro, ohrajauhot ja suola. Taikina jää aika löysäksi ja on supertahmeaa.

Nostele lusikalla taikinanokareita uunipellille, ripottele päälle ohrajauhoja. Kasta vielä kätesi jauhoihin ja taputtele rieskat ohuiksi. Kannattaa tehdä ohuita, ettei sisus jää liian kosteaksi.

Paista 250-asteisessa uunissa kiertoilmalla 12-15 minuuttia.


keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Terveellinen korvapuustijäätelö ilman jäätelökonetta

Mikä ihana jälkkäri joulupöytäämme tänä vuonna tupsahtikaan! Olen suorastaan ylpeä tästä kehitelmästäni!

Onneksi korvapuustijäätelö ei ole jouluun sidottu, vaan herkkua voi pyöräytellä ympäri vuoden. :)


Kutsun tätä nyt jäätelöksi, vaikka ehkä oikeastaan kyseessä on semifreddo. Tässä ohjeessa ei nimittäin kermoja keitellä, vaan mutkat ovat suorat ja työvaiheet vaativat lähinnä ponnekasta vatkaamista.


Viime aikoina maailmalla on liikkunut kaikenlaisia korvapuustijätskejä, joista oma suosikkini on Kolmen kaverin jäätelö. Siinä on ihanasti korvapuustin täytteen makuista kastiketta ja pullafiilistä tuo jäätelön ihana kardemummaisa aromi.

Kilpailevassa tuotteessa, Ben & Jerrysissä, sen sijaan on korvapuustin palasia. Ei suinkaan huono yritys tämäkään.

Omaan makuuni kuitenkin sopii paremmin pullamuruton versio. Puhumattakaan siitä, että en olisi jaksanut ensin leipoa niitä pullia jäätelöön revittäväksi! :D Niinpä siis jäätelömassani saa makua rusinoista ja kardemummasta, mutta koko annoksen kruunaa ihana voi-kanelikastike. :)


Reseptiä jalostin aiemmin julkaisemistani avokado-vadelmasemifreddosta ja lime-salmiakkisemifreddosta

Huom! Jos haluat tehdä voi-kanelikastiketta myös annoksen päälle lorotettavaksi, tuplaa alla oleva määrä.


Korvapuustijäätelö (6-8:lle)

1 maitorahka
2 munaa
1,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl vispikermaa
2 tl kardemummaa
1,5-2 dl rusinoita

75 g margariinia tai voita
0,5 dl sokeria
1 rkl kanelia



Tee ensin kastike. Sulata voi kattilassa, lisää sokeri ja kaneli. Älä turhaan kiehuta seosta, vaan anna vain voin sulaa. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset.

Vaahdota keskenään keltuaiset ja sokerit. Lisää maitorahka ja kardemumma.


Vatkaa toisessa kulhossa visipkerma kovahkoksi vaahdoksi.

Vatkaa munanvalkuaiset kolmannessa kulhossa kovaksi vaahdoksi.


Lisää vispikerma ja rusinat käännellen rahkaseokseen.

Kääntele lopuksi myös munanvalkuaiset seokseen. Yritä pitää massa mahdollisimman ilmavana.

Levitä vuoan pohjalle jätskimassaa. Lorota päälle kastiketta.


Levitä taas toiset kerrokset massaa ja kastiketta. Levitä vielä päälle kerros jätskimassaa.


Pakasta yön yli tai vähintään 5 - 6 tuntia. Nosta jätski huoneenlämpöön pehmenemään n. 20 minuuttia ennen tarjoamista. Tarjoa halutessasi kastikkeen kanssa.


Nam!

Jos haluat kumota jätskin tarjoilulautaselle, vuoraa vuoka elmukelmulla ja upota pariksi sekunniksi kuumaan vesihauteeseen.

Annosta voisi koristaa esimerkiksi sitruunamelissan lehdillä, tähtianiksilla, rusinoilla, pähkinöillä, kastikkeella... Näin pelkkänä vuokana pöytään nostettuna se on aika pelkistetty. :)




sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Gado-gado, maailman paras salaatti

Ihanaa uutta vuotta! :)

Vuosi 2015 on ollut yksi elämäni parhaista vuosista; sen kruunasi elämäni tärkein hetki, tyttäreni syntymä. Toki vuoteen on mahtunut hurjasti muutakin ihanaa; kotiutuminen uuteen asuntoon, mahtava työ, todella paljon ihania matkoja... Ja ylipäänsä vain onnellista elämää perheen kanssa.

2016, sinulla on haastetta pistää paremmaksi. :)


Uudenvuodenlupaukseni oli sama kuin viime vuonna: älä kouhkaa / nosta kierroksia turhista asioista. Onneksi vauva on jo opettanut priorisoinnin jaloa taitoa. Kuten joku viisas on sanonut: "A person only has a limited amount of f*cks to give". :D

Koska en harrasta isoja ja dramaattisia lupauksia, toinen pieni uudenvuodenlupaus voisi olla jatkaa ruokaelämysten hankkimista - niin kotona kuin ravintoloissa, Suomessa kuin ulkomailla. Ja uutena ulottuvuutena; niin kiinteänä kuin soseena. :)

Olkoon siis vuoden ensimmäinen resepti näitä kaikkia yhdistävä!
Kotona Suomessa kokattu, ravintolassa Indonesiassa nautittu, kiinteää ja sosetta yhdistävä gado-gado.


Olimme marras-joulukuussa kolmen viikon lomamatkalla Balilla, jossa saimme nauttia aivan valtavasti uskomattoman ihania herkkuja! Balilaisesta ruoasta kirjoittelen myöhemmin lisää ja jaan lisää indonesialaisia reseptejä.

Gado-gado on indonesialainen kylmä salaatti, joka koostuu (kevyesti kypsennetyistä) kasviksista, kovaksi keitetyistä munista, tofusta tai tempehistä, riisistä, tai melkeinpä mistä vain. Gado-gado tarkoittakin indonesian kielellä "mix-mix".

Oleellisin elementti on kuitenkin maapähkinäkastike. Annoksen todellinen tähti!

Tässä minun tämänkertainen versioni. :) Nauti gado-gado ihan sellaisenaan pääruokana (toimii myös riisin kera) tai vaikka alkupalana pidemmällä aterialla.

Ja tärkeä vinkki! Kannattaa tehdä kastiketta miinus maito tuplasti enemmän kuin tarvitset. Paksu, hyvin maustettu tahna säilyy hyvin jääkaapissa (minulla ollut yli kuukauden) ja maut sen kun voimistuvat. Voit kätevästi ottaa puolisen desiä tahnaa, laimentaa sen maidolla ja lisätä wokkiin, keittoon, salaattiin tai melkein mihin vain! Pieni määrä riittää, sillä maku on todella vahva.


Gado-gado (2-3:lle)

n. 100 g tofua
10 cm pätkä kurkkua
1-2 tomaattia
2 perunaa
n. 1,5 dl mungpavun ituja
pari kourallista tuoretta korianteria
1/2 kuivattu chili

muutama tippa seesamiöljyä
loraus rypsiöljyä paistamiseen
suolaa

Kastike:
1 valkosipulinkynsi
20 g palmusokeria
60 g maapähkinävoita
1/4 kuivattu chili tai ripaus chilijauhetta
1/2 limen mehu
1/4 tl kalakastiketta
1 tl soijaa
1/4 tl tamarinditahnaa
1/3 dl maitoa


Tee ensin kastike. Mittaa kaikki ainekset, mutta vain puolet maidosta, kulhoon ja surauta sauvasekoittimella sekaisin. Vielä parempi, jos sinulla on käytössäsi blenderi. :)

Lisää maitoa sen verran, että saat notkean ja kastikemaisen, suunnilleen sinapin paksuisen seoksen. Jos maku tuntuu liian vahvalta, lisää maitoa ja sokeria.

Keitä perunat napakoiksi ja kuori ne.

Lämmitä loraus öljyä pannulla ja paista tofuviipaleet molemmin puolin. Suolaa palat ja tipauta muutama tippa seesamiöljyä päälle. Jäähdytä.

Pilko loput kasvikset.

Kokoa annos haluamallasi tavalla. Sekoitin itse ensin keskenään tomaatin, kurkun ja perunat ja levitin ne lautasen pohjalle. Seuraavaksi päälle tuli reilu kasa mungpavun ituja ja tofuviipaleet. Seuraavaksi kastiketta ja chiliä, ja lopuksi reilusti tuoretta korianteria.

tiistai 22. joulukuuta 2015

Joulugranola, ihana ruokalahja

Joulu on ovela! Ja ovella!

Vieläkö pukinkontista puuttuu lahja tai välipäivien visiitiltä tuliainen? Pyöräytä suussasulavan herkullinen joulugranola! :)


Uskallan nyt julkaista tämän jutun, sillä kaikki lahjavaikutuspiirini ihmiset ovat toimituksensa saaneet. Ylläreitähän ei toki sovi pilata. :D

Ruokalahjat on jouluna mielestäni ihan parhaita - sekä vastaanottaa että antaa. Viime vuonna tein itse suklaalevyjä. Tänä vuonna keittelin lisäksi erilaisia hillokkeita.


Joulugranola on ihanan herkullista viillin, jugurtin tai maidon kanssa. Tai vaniljajäätelön päällä. Tai sitten purkista sormin popsimalla. :D Tämä on aina meikäläisen taktiikka. :D

Ainoa huono puoli tässä on, että napostelu valmistusvaiheessa on vähän liiankin helppoa! 


Voit tehdä helposti satsista omanlaisesi; vaihda vaikka karpalot aprikoosiin ja jätä mausteet vähemmälle. Lisää myös suosikkipähkinöitäsi. :)

Myös allergiat on helppo huomioida: tämä versio on saajiensan mukaan gluteeniton ja hasselpähkinätön. :)


Herkullista, rentouttavaa, kaunista ja ihanaa joulua kaikille!!! <3


Joulugranola (3 purkkia)

5 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1 dl (gluteenittomia) isoja kaurahiutaleita
2 dl siemeniä (minulla auringonkukkaa ja kurpitsaa)
1,5 dl kokonaisia manteleita rouheena (myös erilaiset pähkinät käyvät, esim hassel ja cashew)
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl kardemummaa
ripaus suolaa

2 rkl oliiviöljyä
3 rkl vaahterasiirappia (tai 2 rkl siirappia + 1 rkl hunajaa)

1,5 dl kuivattuja karpaloita
1,5dl rusinoita
1,5 dl paahdettuja kookoslastuja


Sekoita keskenään kaurahiutaleet, siemenet ja rouhitut mantelit. Sekoita joukkoon mausteet.

Sekoita keskenään öljy, siirappi ja hunaja. Lorota granolan joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Levitä granola uunipellille tasaisesti.

Paahda granolaa 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Kääntele seosta aina 5 min välein, ettei vain pääse kärähtämään.


Anna paahdetun granolan jäähtyä tovi.


Lisää granolaan rusinat, karpalot ja paahdetuu kookos. 

Purkita granola puhtaisiin ja kuiviin, ilmatiiviisiin purkkeihin. Askartele etiketti ja anna lahjaksi. :)


sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Uunipuuro vs. normipuuro ja glögi-inkiväärikiisseli

Joulupuurosta puhuttaessa ollaan niin pyhän asian äärellä, että makuasioista ei kiistellä (toisin kuin esim. karjalanpiirakan rypytyksestä tai siitä tuleeko leivälle ensin kinkku vai juusto). Hymyillään vain hyväksyvästi kun toiset kertovat mieltymyksistään. Samalla toki oman pään sisällä kauhistellaan moista pyhäinhäväistystä. :)

Kuitenkin kaikilla on omat tapansa nauttia "se juuri oikea joulupuuro". Minun oikea puuroni keitetään rasvattomaan maitoon liedellä, jätetään sopivan löysäksi ja maustetaan suolalla. Puuro syödään kanelin ja sokerin kanssa. Kätketty manteli on tietysti kuoreton, että se piiloutuu mahdollisimman hyvin.

Hätätapauksessa  on myös sallittua tunkea puuroon lopulta n. 20 mantelia, että jokainen lapsi saa varmasti toivoa. :)


Koska olen kuitenkin avoin uudelle sekä erittäin kokeilunhaluinen ihminen, halusin pureutua puuroaiheeseen vähän syvemmälle.

Testasin siis erilaisia riisipuuroja ja lisukkeita:
  • Uunipuuro 2 tunnissa (200 C, ei kantta)
  • Uunipuuro yön yli (90 C, kansi päällä)
  • Liedellä keitetty puuro
  • Glögi-inkiväärikiisseli (resepti alla ja kiitokset ohjeesta Glorian Ruoka & Viini -lehdelle)
  • Luumukiisseli
Kokeilulistalle jäi esimerkiksi kookosmaitoon keitetty, manteleilla maustettu puuro.


Olennaisin ero eri puuroissa on koostumus - ei niinkään maku. 
Yön yli haudutetussa puurossa riisinjyvät hajoavat "puruksi", joten purutuntumaa ei juuri ole. 

Nopeasti uunissa haudutetussa puurossa jyvät säilyvät kokonaisina, samoin toki liedellä keitettäessä. Näillä metodeilla saavutetaan siis oma suosikkisuufiilis. :)

Uunipuurossa voitat toki sen, ettei lieden äärellä tarvitse seisoskella vaan puuro valmistuu itsestään.


Mutta koska aamiainen on päivän paras ateria, on mielestäni synti ja häpeä kattaa pöytään vain ja ainoastaan puuroa. Tältä näytti osa meidän aamiaiskaaoksesta tänä aamuna. :) (Kuvasta uupuu japanilainen juustokakku ja munakaskupit.)


Glögi-inkiväärikiisseli (6:lle)

1 l vaaleaa glögiä
4 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1/2 lime
2-3 dl rusinoita
3 rkl perunajauhoja


Kuori ja viipaloi inkivääri. 

Mittaa kattilaan glögi (jätä n. 1 dl sivuun), inkiväärinpalat ja rusinat. Kaiverra myös limen hedelmäliha kattilaan. Keittele kymmenisen minuuttia.

Nouki inkiväärinpalat pois esim. reikäkauhan avulla.

Liota perunajauhot sivuun jätettyyn glögiin ja suurusta kiisseli. Tarjoa riisipuuron kera tai syö sellaisenaan.