sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Gado-gado, maailman paras salaatti

Ihanaa uutta vuotta! :)

Vuosi 2015 on ollut yksi elämäni parhaista vuosista; sen kruunasi elämäni tärkein hetki, tyttäreni syntymä. Toki vuoteen on mahtunut hurjasti muutakin ihanaa; kotiutuminen uuteen asuntoon, mahtava työ, todella paljon ihania matkoja... Ja ylipäänsä vain onnellista elämää perheen kanssa.

2016, sinulla on haastetta pistää paremmaksi. :)


Uudenvuodenlupaukseni oli sama kuin viime vuonna: älä kouhkaa / nosta kierroksia turhista asioista. Onneksi vauva on jo opettanut priorisoinnin jaloa taitoa. Kuten joku viisas on sanonut: "A person only has a limited amount of f*cks to give". :D

Koska en harrasta isoja ja dramaattisia lupauksia, toinen pieni uudenvuodenlupaus voisi olla jatkaa ruokaelämysten hankkimista - niin kotona kuin ravintoloissa, Suomessa kuin ulkomailla. Ja uutena ulottuvuutena; niin kiinteänä kuin soseena. :)

Olkoon siis vuoden ensimmäinen resepti näitä kaikkia yhdistävä!
Kotona Suomessa kokattu, ravintolassa Indonesiassa nautittu, kiinteää ja sosetta yhdistävä gado-gado.


Olimme marras-joulukuussa kolmen viikon lomamatkalla Balilla, jossa saimme nauttia aivan valtavasti uskomattoman ihania herkkuja! Balilaisesta ruoasta kirjoittelen myöhemmin lisää ja jaan lisää indonesialaisia reseptejä.

Gado-gado on indonesialainen kylmä salaatti, joka koostuu (kevyesti kypsennetyistä) kasviksista, kovaksi keitetyistä munista, tofusta tai tempehistä, riisistä, tai melkeinpä mistä vain. Gado-gado tarkoittakin indonesian kielellä "mix-mix".

Oleellisin elementti on kuitenkin maapähkinäkastike. Annoksen todellinen tähti!

Tässä minun tämänkertainen versioni. :) Nauti gado-gado ihan sellaisenaan pääruokana (toimii myös riisin kera) tai vaikka alkupalana pidemmällä aterialla.

Ja tärkeä vinkki! Kannattaa tehdä kastiketta miinus maito tuplasti enemmän kuin tarvitset. Paksu, hyvin maustettu tahna säilyy hyvin jääkaapissa (minulla ollut yli kuukauden) ja maut sen kun voimistuvat. Voit kätevästi ottaa puolisen desiä tahnaa, laimentaa sen maidolla ja lisätä wokkiin, keittoon, salaattiin tai melkein mihin vain! Pieni määrä riittää, sillä maku on todella vahva.


Gado-gado (2-3:lle)

n. 100 g tofua
10 cm pätkä kurkkua
1-2 tomaattia
2 perunaa
n. 1,5 dl mungpavun ituja
pari kourallista tuoretta korianteria
1/2 kuivattu chili

muutama tippa seesamiöljyä
loraus rypsiöljyä paistamiseen
suolaa

Kastike:
1 valkosipulinkynsi
20 g palmusokeria
60 g maapähkinävoita
1/4 kuivattu chili tai ripaus chilijauhetta
1/2 limen mehu
1/4 tl kalakastiketta
1 tl soijaa
1/4 tl tamarinditahnaa
1/3 dl maitoa


Tee ensin kastike. Mittaa kaikki ainekset, mutta vain puolet maidosta, kulhoon ja surauta sauvasekoittimella sekaisin. Vielä parempi, jos sinulla on käytössäsi blenderi. :)

Lisää maitoa sen verran, että saat notkean ja kastikemaisen, suunnilleen sinapin paksuisen seoksen. Jos maku tuntuu liian vahvalta, lisää maitoa ja sokeria.

Keitä perunat napakoiksi ja kuori ne.

Lämmitä loraus öljyä pannulla ja paista tofuviipaleet molemmin puolin. Suolaa palat ja tipauta muutama tippa seesamiöljyä päälle. Jäähdytä.

Pilko loput kasvikset.

Kokoa annos haluamallasi tavalla. Sekoitin itse ensin keskenään tomaatin, kurkun ja perunat ja levitin ne lautasen pohjalle. Seuraavaksi päälle tuli reilu kasa mungpavun ituja ja tofuviipaleet. Seuraavaksi kastiketta ja chiliä, ja lopuksi reilusti tuoretta korianteria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti