Minusta on tullut viime aikoina jämäruokien kruunaamaton kuningatar.
Kuulostipas karkealta. Tarkoitan siis, että on tullut nyhjättyä tyhjästä. Ja hyvin lopputuloksin. Yksi niistä on tämä herkku!
En oikein tiedä, miksi tätä ruokaisaa salaattia pitäisi kutsua. Se on kylmä, tai puolikuuma... Se on hyvin ruokaisa, pannuruoan oloinen... Muttei ihan sitäkään.
Tuhti salaatti siis. :)
Jopa meidän aavistuksen salaattien suhteen ennakkoluuloinen lihansyöjä tykästyi tähän valtavasti (ylläri). Ja minä - raikkaiden ja kevyiden salaattien ystävä - rakastuin herkkuun myös. Ihana arkiruoka, joka oli tosi helppo tehdä melkein valmiiksi edellisenä päivänä. The only way I roll these days... :D
Saat salaatista helposti kasvisversion jättämällä makkarat pois.
Tuhti tahinisalaatti ateriajyvistä (2-3:lle)
n. 100 g lehtikaalia
lorau öljyä
suolaa
2 tomaattia
n. 15 cm pätkä kurkkua
1/2 paprika
1,5 dl ateriajyviä
2 dl raejuustoa
iso kourallinen tuoretta basilikaa
(2 makkaraa)
4 rkl tahinia
1 rkl hunajaa
n. 1/3 dl sitruunamehua
kourallinen tuoretta basilikaa
1/2 tl suolaa
loraus vettä (ehkä n. 2 rkl)
Tee ensin kastike. Mittaa kaikki aineet paitsi vesi korkeaan astiaan ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi.
Lisää vettä pikkuhiljaa kunnes saat kastikkeesta mieluisan paksuisen. Nosta kastike jääkaappiin odottamaan, vaikka yön yli.
Keitä ateriajyvät paketin ohjeen mukaan. Mausta kevyesti suolalla ja anna jäähtyä.
Yhdistä ateriajyvät ja raejuusto.
Pilko lehtikaalit. Lämmitä loraus öljyä pannulla ja kuullota lehtikaaleja n. 3-4 minuuttia. Mausta suolalla.
Pilko tomaatit, kurkku ja paprika.
(Pilko makkara ohuiksi viipaleiksi ja paista pannulla.)
Kokoa salaatti yhdistämällä kauniisti lehtikaalit, kasvikset, ateriajyvät ja makkarat.
Tiputtele päälle tahinikastiketta sen verran kun katsot sopivaksi. Voit jättää osan "lautaselle lisättäväksi"
Ripottele päälle vielä tuoreita basilikanlehtiä.
lauantai 1. syyskuuta 2018
perjantai 10. elokuuta 2018
Rommi-omenakakku suolakinuskilla
Meillä kävi mukava onnettomuus. Naapurin omenapuu romahti tuulessa.
Tie oli täynnä satoja omenoita, puuvanhus oli notkunut satoa.
No, eipä siinä muu auttanut kuin "korjata sato" ja keitellä reilut satsit omenasosetta. Ja keksiä sille sitten käyttöä. :)
Tämä kakku juhlisti mieheni 35-vuotissynttäreitä. Juhlavieraat tuntuivat kovasti tykkäävän, ja tekijä ja juhlakalu ainakin.
Tämä on minulle sopiva kakku; supermehevä, raikas, ei-kreemimäinen, omenaisen kardemummainen, hieman pikantin suolainen, rouhea ulkoasultaan...
Ja kakku toimii tosi hyvin "pätkissä valmistettuna". Eli pohja yhtenä päivänä, täyttäminen ja mehevöittäminen seuraavana, rento koristelu juuri ennen tarjoamista. Tosi bueno.
Rommi-omenakakku suolakinuskilla
150 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
Tie oli täynnä satoja omenoita, puuvanhus oli notkunut satoa.
No, eipä siinä muu auttanut kuin "korjata sato" ja keitellä reilut satsit omenasosetta. Ja keksiä sille sitten käyttöä. :)
Tämä kakku juhlisti mieheni 35-vuotissynttäreitä. Juhlavieraat tuntuivat kovasti tykkäävän, ja tekijä ja juhlakalu ainakin.
Tämä on minulle sopiva kakku; supermehevä, raikas, ei-kreemimäinen, omenaisen kardemummainen, hieman pikantin suolainen, rouhea ulkoasultaan...
Ja kakku toimii tosi hyvin "pätkissä valmistettuna". Eli pohja yhtenä päivänä, täyttäminen ja mehevöittäminen seuraavana, rento koristelu juuri ennen tarjoamista. Tosi bueno.
Rommi-omenakakku suolakinuskilla
150 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
2,5 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl hunajaa
1 rkl rommia
1-2 dl kinuskikastiketta (oman maun mukaan) (tai halutessasi kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa)
(suolaa)
1,5 dl suolapähkinöitä
(karviaisen tai viinimarjapensaan lehtiä)
Tee ensin pohja. Voit tehdä sen jo pari päivää etukäteen.
Vatkaa keskenään sekaisin huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen.
Sekoita keskenään jauhot, sooda, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljasokeri.
Lisää kuivat aineet ja omenasose vuorotellen taikinaan.
Kumoa taikina paperoituun ja reunoiltaan voideltuun irtopohjavuokaan.
Paista 175-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.
Anna pohjan jäähtyä hyvin.
Tee seuraavaksi täyte. Vispaa kerma kiinteäksi vaahdoksi.
Lisää tuorejuusto, hunaja ja rommi. Maistele maku kohdalleen.
Jos haluat, voit maustaa kinuskikastikkeen suolalla (vajaa 1/2 tl suolaa & 2 dl kinuskikastiketta)
Leikkaa pohja kolmeen osaan. Voit koota kakun edellisenä iltana jääkaappiin mehevöitymään. Käytä tällöin apunasi esim. irtopohjavuoan reunaa.
Levitä 1/3 täytteestä pohjan päälle ja lorota päälle hieman kinuskikastiketta (n. 3 rkl), nosta seuraava levy päälle ja taas 1/3 täytteestä ja kinuskikastike. Nosta myös kansilevy päälle.
Älä huoli, jos pohja kovasti murenee, se ei haittaa kakun koossapysymistä laisinkaan.
Halutessasi nosta kakku tässä vaiheessa jääkaappiin.
Ennen tarjoamista koristele kakku lopulla täytteellä.
Lorota päälle kinuskikastiketta reilusti kakun reunojen yli. Töki muutama lehti koristeeksi.
Ripottele päälle vielä rouhitut suolapähkinät.
sunnuntai 5. elokuuta 2018
Taivaalliset eksoottiset lohivartaat
Johan pomppasi kesän paras grilliresepti! Nämä vartaat katosivat alta aikayksikön ja jäimme kuumeisesti odottamaan seuraavaa tilaisuutta lyödä lohta tirisemään. :)
Marinadi on vähän erilainen kuin meillä yleensä. Usein lainaamme makuja Aasiasta tai Kreikasta, mutta tällä kertaa kombo olikin jotain muuta. Aivan taivaallisen hyvää! Tätä marinadia teen mökillekin purkin mukaan.
Kiitos reseptistä Maku! Hieman muokkasin tietysti. :)
Taivaalliset eksoottiset lohivartaat (2:lle)
- n. 400 g lohifileetä
1 lime
n. 1/4 ananas - n. 15 cm kurkkua / 1 avomaankurkku
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 limen mehu
- 1 tl ruokokidesokeria (tai muuta tummaa sokeria)
- 1/2 tl kurkumaa
- 1/2 tl jauhettua kardemummaa
- 1/2 tl suolaa
- 1 rkl tuoretta oreganoa
- Sekoita marinadin ainekset keskenään.
- Kuutioi lohi isoiksi kuutioiksi. Kaada marinadi lohikuutioiden päälle ja nosta jääkaappiin pariksi tunniksi maustumaan.
- Leikkaa ananas isohkoiksi, kuorettomiksi palasiksi.
- Höylää kurkusta juustöhöylällä pitkähköjä lastuja. Ei haittaa, jos osa palasista jää pieniksi.
- Pujottele maustuneet lohikuutiot, ananaspalat ja "rullaksi" taitellut kurkkuviipaleet varrastikkuihin.
- Lämmitä grilli kuumaksi. Grillaa vartaita n. 10 - 15 minuuttia. Kala saa jäädä vähän punakaksi jopa, että se varmasti on mehevää. Käännä vartaita varovasti paistamisen puolessa välissä. Älä kääntele paljoa, sillä kalapalat voivat hajota. Käytä apuna tarvittaessa lastaa.
- Tarjoa esimerkiksi raikkaan salaatin ja perunoiden kera.
torstai 2. elokuuta 2018
Vegaaninen mustaviinimarjapavlova
Hehei! Mustaviinimarjat alkavat kypsyä. :)
Ja koska kohta on viikonloppu, suosittelen miettimään jotain pientä kivaa sen kunniaksi. Ja mikäs sen ihanampaa kuin hyvä ruoka. Tällä kertaa suussasulavan (oikeasti vähän liian herkullisen) mustaherukkapavlovan muodossa.
Vegaaninen mustaviinimarjapavlova
1,5 dl aquafabaa (1 kikhernepurkin liemi)
1,5-2 dl sokeria
2 dl soijavispiä
150 g soijapohjaista vaniljavanukasta (esim. Planti)
2-3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
n. 4 dl mustaherukoita
(oreganon, mintun tai muun yrtin kukkia tai mustaviinimarjapensaan lehtiä)
Tee marenkipohjat.
Valuta aquafaba talteen. Vatkaa se kovaksi vaahdoksi. Lisäile sokeri vatkaamisen loppupuolella pienissä erissä.
Levitä paperoidulle uunipellille kaksi pyöreää marenkipohjaa. Levitä pinta kauniiksi ja aaltomaiseksi.
Jos haluat, voit piirtää pohjan mallin paperille avuksi.
Paista pohjia 125-asteisessa uunissa n. 1,5 tuntia. Voit käyttää kiertoilmaa.
Pohjat ovat valmiit kun ne irtoavat nätisti paperista ja ovat kuivia.
Nosta pohjat odottamaan ja jäähtymään. Jos säilöt niitä, niin ne säilyvät hyvin löysästi pinottuna esimerkiksi leivinpaperin alla suojattuna.
Juuri ennen tarjoamista vatkaa soijavispi. Lisää maitorahka ja sokeri. Maistele makeus sopivaksi, mutta muista että marenkipohjat ovat aika makeat.
Nosta ensimmäinen marenkilevy tarjoilulautaselle. Nostele päälle n. puolet vaahdosta. Ripottele päälle mustaherukoita.
Nosta päälle toinen levy, loppu vaahto ja mustaherukat. Koristele yrttien kukkasilla tai mustaviinimarjapensaan lehdillä.
(Vaahtoa voi jäädä vähän yli. Jos tuntuu tulevan liikaa, lusikoi loppu parempiin suihin. :))
Ja koska kohta on viikonloppu, suosittelen miettimään jotain pientä kivaa sen kunniaksi. Ja mikäs sen ihanampaa kuin hyvä ruoka. Tällä kertaa suussasulavan (oikeasti vähän liian herkullisen) mustaherukkapavlovan muodossa.
Tein kakun vegaanisena versiona aterioijien toiveesta, ja ilokseni huomasin ettei maussa tarvinnut tinkiä ollenkaan. Soijavispi ei maistunut vahvasti soijaiselta, vaan oli mukavasti luontaisen makea.
Normaalisti lisäisin vispikerman joukkoon maitorahkaa, mutta vegaaniversiossa korvasin sen vaniljavanukkaalla. Ai että maistui hyvälle. :)
Tykkään myös tehdä pohjan aquafabaan. Se on vähemmän herkkä keltuaislipsahduksille, kostealle, ukkosta uhmaavalle kelille ym. Ja jälleen maku on sama kuin munaversiossa.
Kyllä pavlova vaan on ihan paras jälkiruoka!
Vegaaninen mustaviinimarjapavlova
1,5 dl aquafabaa (1 kikhernepurkin liemi)
1,5-2 dl sokeria
2 dl soijavispiä
150 g soijapohjaista vaniljavanukasta (esim. Planti)
2-3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
n. 4 dl mustaherukoita
(oreganon, mintun tai muun yrtin kukkia tai mustaviinimarjapensaan lehtiä)
Tee marenkipohjat.
Valuta aquafaba talteen. Vatkaa se kovaksi vaahdoksi. Lisäile sokeri vatkaamisen loppupuolella pienissä erissä.
Levitä paperoidulle uunipellille kaksi pyöreää marenkipohjaa. Levitä pinta kauniiksi ja aaltomaiseksi.
Jos haluat, voit piirtää pohjan mallin paperille avuksi.
Paista pohjia 125-asteisessa uunissa n. 1,5 tuntia. Voit käyttää kiertoilmaa.
Pohjat ovat valmiit kun ne irtoavat nätisti paperista ja ovat kuivia.
Nosta pohjat odottamaan ja jäähtymään. Jos säilöt niitä, niin ne säilyvät hyvin löysästi pinottuna esimerkiksi leivinpaperin alla suojattuna.
Juuri ennen tarjoamista vatkaa soijavispi. Lisää maitorahka ja sokeri. Maistele makeus sopivaksi, mutta muista että marenkipohjat ovat aika makeat.
Nosta ensimmäinen marenkilevy tarjoilulautaselle. Nostele päälle n. puolet vaahdosta. Ripottele päälle mustaherukoita.
Nosta päälle toinen levy, loppu vaahto ja mustaherukat. Koristele yrttien kukkasilla tai mustaviinimarjapensaan lehdillä.
(Vaahtoa voi jäädä vähän yli. Jos tuntuu tulevan liikaa, lusikoi loppu parempiin suihin. :))
tiistai 31. heinäkuuta 2018
Tomaattisalaatti ja hernegremolata
Oijoi, miten ihanan erilaisen salaatin teimmekään eräänä kuumana päivänä!
Niin raikasta ja makeaa. Tämä herkku sopisi mainiosti minkä tahansa grilliruoan kaveriksi, mutta me söimme sen sillin ja uusien perunoiden kanssa. Nams!
Kiitos GRV 6/2018 tästä reseptistä, jota tietysti muuttelin pikkaisen. :)
Tomaattisalaatti ja hernegremolata (2:lle -3:lle)
2-3 isoa tomaattia
1/2 l pinaatinlehtiä
1 punasipuli (tai kevätsipuli)
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl muscovadosokeria
n. 1/2 tl suolaa
mustapippuria
n. 200 g (pakaste)herneitä
1/2 sitruunan kuori raastettuna
reilu 1 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
(tuoreita yrttejä, esim basilikaa)
Laita sipulit marinoitumaan vähintään pari tuntia ennen tarjoamista.
Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi ja yhdistä kaikki aineet. Nosta jääkaappiin.
(Sulata herneet huoneenlämmössä / vesihauteessa.)
Laita herneet kulhoon ja murskaa niitä vähän haarukalla. Pese sitruuna ja raasta kuori.
Yhdistä kaikki aineet kulhossa ja anna makuuntua hetkosen.
Viipaloi tomaatit. Rakenna salaattipeti niistä ja pinaatinlehdistä.
Kumoa päälle herneet. (Lisää yrtit.)
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)