lauantai 20. maaliskuuta 2021

Tofusalaatti täynnä makua

Tässä tofusalaatissa tofu on parhaimmillaan. Täynnä makua ja ihanan rapeaa. 

Marinadi on tämän aterian kunkku. Niin herkullinen... Ja tällä reseptillä tuleva satsi riitti sekä tähän annokseen, että vielä kahteen muuhunkin. Sama marinadi toimii niin kanalle kuin lohellekin.

Lisukkeita voit vaihdella maun mukaan, tai napata mitä löytyy kaapista. Itse tykkään kovasti paahdetuista, rapeista kaaleista.

Lainasin marinadin punaista lankaa Glorian Ruoka & Viini -lehdestä, mutta muokkasin tosi paljon. :)

Tofusalaatti täynnä makua (4:lle)

Maustekastike
1 pieni sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 kuivattu chili (tai 1-2 tuoretta)
5 cm tuoretta inkivääriä raastettuna
loraus öljyä
1/4 - 1/3 dl fariinisokeria
1/2 sitruunan kuori raastettuna
n. 1 rkl sitruunan mehua
4 tähtianista
1/2 tl kanelia
1,5 dl soijakastiketta
1 dl vettä
1/2 dl tummaa balsamiviinietikkaa

1 pkt maustamatonta tofua
n. 1/2 dl maissitärkkelystä
öljyä

n. 100 g kukkakaalia
n. 100 g parsakaalia
loraus oliiviöljyä
suolaa

salaattia
paprikaa
tuoretta korianteria

riisiä


Tee ensin maustekastike. Pilko sipuli ja murskaa valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Hienonna chili.
Kuullota näitä öljyssä minuutti - pari. Lisää sitten fariinisokeri ja anna sen sulaa vähän.

Lisää soijakastike, vesi, balsamiviinietikka sekä mausteet. Anna porista n. 15 minuuttia.

Kuutioi tofu ja kuivaa palat talouspaperin päällä. Painele niitä vähän toisella paperilla, jotta saat ne kuivemmaksi.

Siivilöi kuivuneiden kuutioiden päälle maissitärkkelystä.

Lämmitä reilu loraus öljyä pannulla. Lisää tofukuutiot ja paista rapeaksi. Nosta erilliseen kulhoon.

Kaada tofujen päälle maustekastiketta (n. 1/4 koko kastikkeesta riittää, lopun voit tarjota lisänä tai  nostaa odottamaan seuraavaa käyttöä).

Laita riisi keittymään.

Pilko kukkakaalit ja parsakaalit. Lorauta päälle oliiviöljyä ja paahda niitä kuumassa (kiertoilma)uunissa pienessä vuoassa tai pellillä n. 10 minuuttia. Anna paahtua ruskeaksi reunoistaan. Mausta suolalla.

Pilko salaatti ja paprika pediksi, nosta päälle kaalit ja tofut. Lorota vielä tofujen marinointiliemi.

Pilko päälle reilusti tuoretta korianteria.

Tarjoa riisin kera.

sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Saaristolaislohisalaatti

Tämän viikon paras ruoka. :) Saaristolaislohisalaatti, jonka reseptin inspiraationa toimi Glorian ruoka ja viini -lehti 10/20.

Tässä oli kaikkea: lohta, saaristoleipää, rapsakkuutta, ihanaa sitkeyttä, kirpsakuutta. 




Saaristolaislohisalaatti

n. 400 g lohta
n. 8 viipaletta saaristolaisleipää
suolaa
ripaus sokeria
loraus öljyä
1 rkl sitruunan mehua
suolaa
pippuria
n. 15-20 cm pätkä kurkkua
jäävuorisalaattia
pari hyppysellistä sitruunan raastettua kuorta
puoli nippua tuoretta korianteria
n- 10 - 15 cm purjoa

(kermaviiliä tai smetanaa)


Laita lohi suolautumaan, rupota päälle myös sokeria. Voit käyttää lohen graavattuna tai paistaa sen nopeasti pannulla. Jätä sisus kuitenkin raa'aksi. Nosta sivuun odottamaan,

Kuutioi leipä. Paahda sitä kuivalla pannulla muutama minuutti. Lisää pieni loraus öljyä ja paahda vielä hetki. Mausta suolalla ja kaada kulhoon odottamaan.

Kuutioi omena ja kurkku. Sekoita joukkoon sitruunan mehu, suolaa ja pippuria.

Kokoa salaatti yhdistämällä salaatti, purjo, leivät, omenat, kurkut ja lohi.
Mausta sitruunan raastetulla kuorella. Ripottele päälle reilusti tuoretta korianteria.

Tarjoa halutessasi kaverina kermaviiliä tai smetanaa.

keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Salvia-pähkinäleipä

 Nams, tämä leipä on herkkullista. Todella herkullista.

Ja miten kaunis tarjottava. Tykkään monesti kahvin kera tarjota jotain pientä suolaista, ja tämä sopii siihen loistavasti.


Ajattelin, että tämä leipä olisi myös oiva tuliainen / ruokalahja. :)


Salvia-pähkinäleipä

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1/2 dl kurpitsansiemeniä (ja/tai muita siemeniä)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
6 dl sämpyläjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

n. 2 rkl oliiviöljyä
1 - 1,5 dl pieneksi rouhittuja pähkinöitä
1/2 dl kurpitsansiemeniä (tai muita siemeniä)
n. 2 rkl kuivattua salviaa (tai jos löytyy tuoretta)

merisuolahiutaleita


Lämmitä vesi reilusti hiivan heräämislämpöön. Sekoita joukkoon hunaja, öljy ja suola. Lisää myös kurpitsansiemenet.

Lisää jauhoja hissukseen. Alusta kunnolla, ainakin 10 minuuttia, jotta saat hyvän sitkon. Taikinan tulee olla pehmeää, mutta käsiteltävää.

Anna taikinan kohota liinan alla 1/2 - 1 h.

Kauli takina suorakaiteeksi, n. 1 cm paksuksi levyksi. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja ripottele reilusti rouhittuja pähkinöitä ja kurpitsansiemeniä sekä salviaa.

Rullaa taikina tiukalle rullalle. Leikkaa rulla pitkittäin kahtia ja taita leikkauspinta ylöspäin.

Nostele puolikkaita toistensa ympäri, jotta saat kierteen. Pyöräytä seppeleeksi ja nipistä päät limittäin yhteen. Nosta leivinpaperoidulle uunipellille. Asettele kierteet kauniisti. :)

Ripottele päälle vielä hieman oliiviöljyä ja suolahippusia. Anna kohota liinan alla puolisen tuntia.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 - 25 minuuttia. Anna levätä ja jäähtyä tovi ennen leikkaamista.

maanantai 7. joulukuuta 2020

Aasian makuinen graavilohi

Joulu tulla jolkottaa! :D 

Sitä silmällä pitäen vihdoin julkaisen muutaman vuoden takaisen joululohen, josta on sittemmin tullut vakioelementti joulupöydässämme.


Aasian makuinen graavilohi

1-2 nori-arkkia
1-2 limen tai 1 sitruunan kuori raastettuna
iso kourallinen tuoretta korianteria
loraus limen / sitruunan mehua
oman maun mukaan suolaa (itse en käytä kovin paljoa)
n. 1 tl sokeria
hieman 

Poista lohesta nahka. Jos lohi on kovin paksu, voit leikata sen jo nyt viipaleiksi ja asetella viipaleet limittäin siten, että leikkuupintoja tulee vähän enemmän näkyviin.

Murskaa nori-arkit. Pese ja raasta limes/sitruunan kuori.

Ripottele lohelle suolaa ja hieman sokeria. Lisää myös kuoriraaste, norirouhe ja kourallinen korianteria.

Kääri lohi kelmuun tiiviisti ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi / seuraavaan päivään.

Viipaloi ennen tarjoamista (jos et jo tehnyt niin), ja lisää päälle vielä tuoretta korianteria ja hieman sitruunan / limen mehua.

sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Tähtianis-inkivääri-omenahillo

Syksyn sato oli runsas, onneksi myös omenasato. :) 
Saimme naapuriltamme ämpärikaupalla omenoita, joista riitti myös hilloksi asti.

Ja näistähän tuli kivoja pieniä ruokalahjoja / joulun tuliaisia. 


Hillo on tosi raikasta, eikä kovin sokerista, sillä käytin sokeria ohjetta vähemmän.
Inkivääriä laitoin reilusti, koska se on herkkuani. :) 

Hillo sopii mielestäni ihanasti täyteläisen brien kanssa, vaniljajäätelön kaverina, sekä pannareiden kanssa. Ja eiköhän noita käyttökohteita ole muitakin.

Tähtianis-inkivääri-omenahillo

n. 2,5 - 3 l (suomalaisia) omenoita kuutioituna
6 tähtianista
n. 3 -4 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
loraus vettä
hillosokeria paketin ohjeen mukaan tai vähän vähemmän (laitoin n. 1/3 ohjeistettua määrää vähemmän, ja hyvin toimi)


Pese hyvin ja desinfioi purkit haluamallasi tavalla (esim. uunissa tai keittämällä).

Pilko omenat. Jos käytät suomalaisia / ohutkuorisia omenoita, ei tarvitse kuoria.
Lisää omenat, mausteet ja sokeri, sekä ihan pikkasen vettä kattilaan. 

Keittele kannen alla vartin verran.

Annostele hillo purkkeihin ja anna jäähtyä.