keskiviikko 12. elokuuta 2015

Amerikkalainen rommi-omenapiirakka

Onpas tullut mukava pieni tauko bloggaamiseen. Mukava siksi, että kesäriennot ovat tehokkaasti estäneet koneen ääressä istuskelun. :)


Nyt jaan aivan kerrassaan ihanan omenapiirakan reseptin! Tein piirakan mökkiviemisiksi ja hyvin toimi! Piirakka kesti loistavasti venematkan logistiikan ja maistui koko konklaaville erittäin hyvin.

Itse rakastuin rommilla säväytettyyn täytteeseen. Ja omenathan ovat ikirakkauteni, joten yhdeksi lempiresepteistäni tämäkin pääsi. :)


Bongasin idean Pinterestistä. Amerikkalaisreseptiksi tämä vaati yllättävän vähän muokkaamista. Sokeriannostus osui kerralla kohdalleen, eikä määriä tarvinnut pienentää kuin hieman. Taikinakin on sokeriton, joten balanssi säilyy hyvin. Rommi oli oma lisäykseni, jota suosittelen erittäin lämpimästi.


Omena-aika koittaa kohta! Sitä odotellessa voit turvautua pakastettuihin omenoihin tai kaupan valikoimiin. Suosittelen valitsemaan happamia ja kiinteitä omenia, esim. Granny Smith -lajia.


Amerikkalainen rommi-omenapiirakka (33 x 23 cm uunivuoka)

Taikina:
5,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
180 g margariinia tai voita (kylmää)
0,75 dl maitoa
1 keltuainen

Täyte:
1,25 l omenalohkoja
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1,25 dl vehnäjauhoja
(1/3 dl perunajauhoja, jos käytät pakastettuja omenakuutioita)
1,75 dl sokeria
1,5 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1-2 rkl rommia

Päällynen:
1 valkuainen
1,5 rkl sokeria
1/4 tl kanelia


Aloita tekemällä taikina.

Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää kylmä margariini tai voi paloina ja nypi seos muruksi. Sekoita keskenään maito ja keltuainen ja lisää ne taikinaan.

Sekoita tasaiseksi. Kääräise taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin olentumaan vähintään 1/2 tunniksi tai vaikka seuraavaa päivää odottamaan.

Tee sitten täyte. Sekoita keskenään (sulat) omenat, rommi ja vaniljauute. (Jos käytät vanilinisokeria, yhdistä se muihin kuiviin aineisiin.)

Sekoita keskenään vehnäjauhot, (perunajauhot,) sokeri,, kaneli ja muskottipähkinä. Lisää ne omenoiden joukkoon ja sekoita hyvin.


Ota taikina jääkaapista. Kauli puolet taikinasta ohueksi levyksi, joka on hieman uunivuoan pinta-alaa suurempi.
Kumoa taikina uunivuokaan käyttäen apuna esim. kaulinta. 
(Laita kaulin pöydällä makaavan taikinan päälle keskelle taikinaa. Nosta taikinan toinen reuna löysästi kaulimen yli ja sitten toinen. Siirrä taikina vuoan päälle ja laske yksi taikinanreuna kerralla vuokaan.)
Siisti hieman reunoja.





Kumoa täyte taikinan päälle. Varmista, että taikinan reunat ovat yli omenatäytteen pinnan.
Kaulitse myös toinen puoliska taikinasta ja nosta se kanneksi piirakalle. Tunge kannen reunoja reunojen sisäpuolelle ja nipistele reunoja kevyesti yhteen. 
Tein lopusta taikinasta vielä pienen koristeen piirakan päälle, mutta sehän jäi tietysti iloisesti marenkikerroksen alle. :D 

Tee marenkipäällynen. Vaahdota valkuainen, lisää loppuvaiheessa sokeri. Levitä marenkivaahto ohuesti piirakan päälle ja ripottele päälle kanelia.

Paista piirakkaa 50-60 minuuttia 175-asteisessa uunissa kunnes marenki saa kivasti väriä ja piirakka kupruilee.

Jäähdytä hyvin ennen tarjoamista.

Voit tarjota piirakan suoraan uunivuoasta tai leikata kuutioiksi, jolloin tarjottava on "leivosmaisempi".

Tältä hän näytti uunista tultuaan.



torstai 30. heinäkuuta 2015

Superhelppo ja herkullinen kantarellipiirakka

Jee! Kantarelliaika on täydessä käynnissä. :)


Ja voi vitsit miten helpolla pääsee, jos sattuu hyvän sieniapajan tuntemaan. Olemme olleet uuden perheenjäsenemme kanssa kotona puolisentoista viikkoa minä aikana olemme saaneet ihanan paljon vieraita kylään. En vain osaa olla tarjoamatta mitään, joten helpot, nopeat ja herkulliset ruoat ovat olleet tosi rock.

Tämän kantarellipiiraan sain uuniin 15 minuutissa ja kaikki aineet löytyivät jääkaapista.

Piirakka tuntui maistuvan niin vieraille kuin isäntäväellekin. Tämä menee repertuariin hienostelemattomuudestaan huolimatta. :)

Piirakka sopii erinomaisesti illanistujaisiin, buffet-pöydän tarjoiluihin (helppo ja nopea tehdä hyvissä ajoin etukäteen), brunssille, iltateelle tai vaikka piknikille.


Superhelppo ja herkullinen kantarellipiirakka (26 cm vuoka)

3,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g margariinia
1/2 dl kylmää vettä

1-1,5 l kantarelleja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 kevätsipulin varsi
loraus öljyä
suolaa
pippuria
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 rkl rosmariinia
2 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
1,5 dl juustoraastetta (esim. oltermanni käy hyvin)


Voitele ja jauhota 26 cm piirakkavuoka.

Sekoita keskenään vehnäjauho, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola. Lisää margariini paloina ja sekoita murumaiseksi. Lisää vesi nopeasti ja sekoita taikina tasaiseksi.

Painele taikina vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 12 minuuttia 200-asteisessa uunissa alatasolla.

Tee sillävälin täyte. Pilko sipuli ja isoimmat kantarellit, murskaa valkosipulit. Lämmitä tilkka öljyä pannulla ja paista sipulia, valkosipulia ja sieniä, kunnes neste on poistunut.

Lisää pannulle mausteet.

Levitä esipaistetun piirakkapohjan päälle sienitäyte. Silppua kevätsipulin varret ja lisää ne täytteen päälle.

Sekoita keskenään ruokakerma ja munat sekä puolet juustoraasteesta. Levitä kermaseos tasaisesti piirakan päälle. Ripottele vielä loput juustoraasteesta piirakan päälle.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 20 minuuttia, kunnes piirakka on saanut kauniisti väriä.

Anna jäähtyä ennen tarjoamista.


sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Korealainen varhaiskaalisaalatti

Voi vitsit, nyt tuli hyvää salaattia! 
Ihan meitsin makuun: rapeaa varhaiskaalia, aasialaisia makuja, seesamia, raikkautta... 


Korealainen varhaiskaalisalaatti valmistuu supernopeasti ja helposti. Salaatti sopi täydellisesti grillatun kanan ja inkivääri-valkosipuli-raparperichutneyn kanssa. Lainasin ja muokkasin reseptiä täältä.


Ja kaveriksi sopi erittäin hyvin myös suosikki rosesamppanjani, jonka korkkasimme pienen uuden perheenjäsenemme kunniaksi. :)


Kaaliaika vasta alkaa, joten tätä herkkua tullaan harrastamaan meillä pitkälle syksyyn. :)



Korealainen varhaiskaalisalaatti (4:lle)

1/2 varhaiskaali
1 iso kesäsipuli
2 kevätsipulin vartta
1 tl palmusokeria
1 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
2 rkl riisiviinietikkaa
loraus sitruunan mehua
1/2 rkl kalakastiketta
1 rkl makeahkoa chilikastiketta
2 rkl mustia seesaminsiemeniä
1-2 tl seesamiöljyä 

Suikaloi kaali ja sipuli ohuiksi suikaleiksi. Pilko kevätsipulin varret. 

Yhdistä kaali, sipuli ja kevätsipulin varret. Lisää sokeri ja suola. Pyörittele hyvin ympäri.

Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Sekoita salaatin joukkoon. Anna oleentua pari tuntia kylmässä. Tai vaikka seuraavaan päivään.

Meillä oli jo muu ruoka valmiina, joten popsimme puolet salaatista saman tien ja puolet seuraavana päivänä. Molemmin tavoin toimi. :)





tiistai 21. heinäkuuta 2015

Luova tauko... Ja kasvimaakatsaus :)

Blogissa saattaa olla edessä pienen pieni luova tauko. Syy siihen on myös pienen pieni.  :)


Ehkä näistä tunnelmakuvista arvaatkin, mikä muutos meidän perheessämme on tapahtunut. Aivan uskomattoman reipas ja ihana tyttäremme syntyi 17.7.
Näin ollen aikaa kokkailuun saattaa jäädä hetkeksi aikaa hiukkasen vähemmän. Tai sitten ei! Toistaiseksi beibi on keskittynyt nukkumaan ja syömään, joten tänäänkin herkuteltiin itse tehdyllä pizzalla ja itse tehdyllä minttusuklaajäätelöllä. Hyvin oli aikaa kokkailuun. :)


Toteutin intohimoani ponnekkaasti viimeiset vapaat päivät ennen syntymää, jonka ajankohdan tiesimme siis tarkalleen etukäteen. Kaksi päivää ennen h-hetkeä keitin mansikkahilloa...


...ja edellisenä päivänä poimin raakoja mustikoita. :) Minkäs sitä himolleen mahtaa! :D


Ai niin, myös kesän ekat kantarellit keräsin muutama päivä sitten.


Voi että kantarellikeitto maistui hyvälle!


Puutarha voi hyvin, ja näytti tältä päivää ennen synnärille siirtymistä. Vitsi miten tomaatit ja kesäkurpitsa kasvavat!

Ja eilen kotiin palatessa kasvimaassa odottelikin 3 isoa kesistä. :)


Avomaankurkulle virittelin tämmöisen systeemin, jotta kukat saisivat valoa ja mehiläisten huomiota. Nostin siis varren kasvamaan keppien varaan (n. 10-15 cm korkeuteen) ja kohti valoa.


Herneet kukkivat onnellisena hallaharson alla. Ne ovat siellä pupuilta suojassa. Vaikka pitkäkorvat kävivätkin alkukesästä rouskimassa huolellisesti kaikki nousseet alut poikki, ovat he toipuneet!



Myös malvat ovat auenneet (ensimmäinen nuppu aukesi 15.7.). <3


Palaan blogiin mahdollisimman pian. :)
Voi tätä onnea!

torstai 16. heinäkuuta 2015

Hedelmäinen minttusalaatti grillipöytään

Minttu on sitten ihanan raikas yrtti. 


Se sopii niin mainiosti niin makean kuin suolaisenkin ruoan kanssa, sekä eksoottisten tai kotimaisten makujen kaverina.

Ja minttu raikastaa mahtavasti kesäpäivän ja grilliaterian!


Eli ei muuta kun helpot herkut pöytään ja salaatti kaveriksi. Lasiin jotain kylmää ja kuplivaa ja hyvät ystävät pöydän ympärille. :)


Ja jos ukkonen yllättää (kuten taitaa käydä ihan minuutin parin päästä), vetäkää goretexit päälle tai juoskaa sisään. :)


Hedelmäinen minttusalaatti grillipöytään (6-8:lle)

n. 1/2 tuore ananas
kourallinen pinaattia
n. 1/2 ruukkua salaattia
3-4 tomaattia
2-3 kevätsipulia varsineen
n. 1-1,5 dl valmista kvinoaa
n. 1 rkl vaaleaa balsamicoa
iso kourallinen tuoretta vahvaa minttua
loraus sitruunan mehua
suolaa
pippuria


Huuhtele ja keitä kvinoa kypsäksi n. 15 minuuttia. Jäähdytä ja mausta balsamicolla, suolalla ja pippurilla.

Liota halutessasi tuoreita pinaatteja kylmässä vedessä n. 10 minuuttia. Valuta.

Kuori ja pilko ananas. Pilko tomaatit. Pilko myös kevätsipulit ja revi minttu paloiksi.

Yhdistä kaikki salaatin ainekset, purista päälle sitruunan mehua ja mausta suolalla ja pippurilla. Koristele mintunlehdillä.

Tarjoa osana raikasta ja kesäistä grilliateriaa.


Anna illan venyä pikkutunneille saakka. :)