torstai 22. maaliskuuta 2012

Itse tehty jugurtti

Maailman paras jugurtti on mielestäni raikasta, juuri sopivan hapanta, täyteläistä, kirkkaan valkoista ja lohkeavaa. Juuri sellaista ihanaa, missä makea hera erottuu. Tällaista herkkua ei Suomesta kaupasta ainakaann tällä hetkellä tahdo saada.  

Onneksi kummitätini tuli hätiin! Hänen reseptillään olen nyt tehnyt monen vuoden ajan jugurttini itse. Ja tämä lohkeileva jugurtti tulee riittävän suuressa kahden litran purkissa. Käytännössä jokainen arkiaamuni alkaa tämän herkun saattelemana. Ja aina saman, parhaaksi todetun, myslin kera.

Kokeile itse! Paluuta ei ole!


Itse tehty jugurtti

2 litraa rasvatonta maitoa (varmasti myös rasvaisempi käy ja monet sitä suosisivatkin)
1 dl bulgarian jugurttia


Kiehauta maito kattilassa. Nosta lämpöä hitaasti, noin puolen tunnin ajan. Esimerkiksi induktiolevy "ysillä" ei tuota hyvää tulosta, koska maidon tulee lämmetä tasaisesti. Sekoita maitoa koko lämmityksen ajan.

Pari kunnon kuplaa riittää, älä siis keitä maitoa pitkään. Maito palaa helposti pohjaan ja kuohuu yli. Maidon hieman poreiltua, nosta kattila pois levyltä. Jäähdytä maito esim. vesihauteessa n. 43-48-asteiseksi. Esimerkiksi paistimittari tai kylpyvesimittari ovat hyviä apuvälineitä. Maito jäähtyy aika nopeasti joten seuraa tilannetta.

Siirrä jäähtynyt maito isoon, tiiviskantiseen astiaan. Jos maito on palanut pohjaan lämmitysvaiheessa, kaada maito siivilän läpi, niin mahdolliset kökkäreet jäävät pois.

Ota n. 1 dl jäähtynyttä maitoa sivuun ja sekoita siihen 1 dl bulgarian jugurttia. Toisen puoliskan purkista voi vaikka jättää vaikka seuraavaan satsiin. Lorota maito-jugurttiseos isoon maitosatsiin ja sekoita hyvin.

Laita kansi tiiviisti päälle ja siirrä jugu vedottomaan tilaan noin 5 tunniksi. Esimerkiksi uuni tai mikro on hyvä paikka. Viiden tunnin jälkeen laita jugu jääkaappiin noin 5 tunniksi / yön yli. Jugu on valmista, kun se on kylmää! Nam!

Uunivaiheen jälkeen mahtava massa valmiina jääkaappiin
Valmis, viileä jugurtti
Uunivaihe tai jääkaappivaihe voivat kestää kauemminkin, mutta mielestäni paras aikataulu on 5 h uunissa ja yön yli jääkaapissa. Sitäpaitsi tämä tyyli sopii hyvin kiireisen työssäkävijän päivään. Viimeistään viideltä maito tulille, niin hyvin ehtii saada aamuksi raikasta herkkua! Jugu happanee päivä päivältä hiukan. Se säilyy jääkaapissa jopa pari viikkoa, mutta on parhaimmillaan ensimmäiset 10 päivää.

Jugurttti on ihanaa paljaaltaan, mutta siihen voi lisätä melkeinpä mitä vain. Marjoja, hedelmiä, leseitä ja siemeniä, hunajaa, muussattua banaania. Se toimii myös tsatsikin (melko juoksevaa, laita paljon kurkkua) tai dippikastikkeiden pohjana.

Joka-aamuinen jugurttini. Aamu ei voi alkaa paremmin!





12 kommenttia:

  1. Tätäkin on pakko kokeilla! Musta tuntuu kyllä, että kokeilu saattaa muuttua tavaksi. Kaupan jugurtit on hirveitä sokerilitkuja. Pyrin ostamaan niitä lähinnä karkin/jälkiruuan sijaiseksi, tai sitten maustan niillä maitorahkaa. :D

    Me on haaveiltu myös, että aletaan hakea maidot suoraan Ahlmanin tilalta, joka sijaitsee ihan Tampereen keskustan lähellä. Sieltä saa ostaa raakamaitoa edullisesti, omat astiat pitää vain olla (eikä meillä vielä ole). Mulla on kutina, että SIITÄ tulis aika herkullista jugua!

    P.S. Lidlin Special Muesli ON parasta!

    VastaaPoista
  2. Kokeile! Toi on ihan parasta. Niin raikasta!
    Ja superterveellistä. :)

    Kerro, miten Ahlman-kokeilulle käy!

    VastaaPoista
  3. Sattumalta onnistuin eksymään tänne kuolaamaan reseptejäsi :)
    Tätä jugurttia täytyy kokeilla, se vaikuttaa niin herkulliselta. Tuossa toiseksi alimmassa kuvassa jugurtin pinnalla näyttää olevan aika paljon nestettä, ennenkuin otat annoksen koko astiasta, sekoitatko sen ensin kauttaaltaan tasaiseksi vai onko tällä hirveämmin väliä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Kiva jos olet tykännyt blogista. :)

      Itse tehty jugurtti on kyllä mielestäni aivan taivaallista. Sitä on oltava aina jääkaapissa vaikka olisi kuinka kiire, eikä kokkailuhommiin oikein ehtisi.

      Tuossa kuvassa on tosiaan paljon nestettä. Se vaihtelee vähän joka kerran myötä. Mitä hitaammin lämmität sen 2 litraa maitoa, sitä vähemmän nestettä on. Itse lämmitän yleensä niin, että maito kiehahtaa, kun lämmitysaikaa on kulunut 1h20 min - 1,5 h. Tämä tulee, kun pidän induktioliettämme 6:lla ja kantta kattilan päällä puolittain. :)

      Yleensä en sekoita jugurttia, koska nestettä tosiaan ei paljoa erotu kun malttaa lämmittää hitaasti. Koska jugurtti on lohkeavaa, muodostuu siihen halkeamia, kun lusikoit siitä pienempiä annoksia. Halkeamiin erottuu heraa. Tässä vaiheessa yleensä sekoitan jugurtin, jonka jälkeen hera ei enää erotu.

      Lienee siis täysin makuasia, miten tekee. :)

      Poista
  4. Hei, kokeilin tätä ohjetta turkkilaisella jogurtilla ja lisäsin myös desin maitojauhetta. Lämmitin maitoa ainakin 40min haudekattilassa, missä se ei edes kiehahtanut kunnolla. Annoinn olla yön yli pöydällä ja sitten vasta jääkaappiin. Mutta, lopputulos on ihan hyvän makuinen mutta rakenteeltaan tosi venyvää! Ihan kuin viiliä. Osaatko sanoa mikä meni pieleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan!
      Olen itsekin saanut joskus vähän viilimäistä, säikeistä ja venyvää jälkeä. Luulen, että silloin en lämmittänyt maitoa tarpeeksi hitaasti. Eli lämmittäisin sinuna kiehuvaksi asti, ja vähintään tunnin ajan, mielellään puolitoista (tiedän, tuntuu pitkältä). Oma "viilimäinen" pieleen mennyt satsini oli tosi tosi löysää, joten luulen että sinulla maitojauhe jämäköitti lopputulosta.
      En ole koskaan jauhetta itse käyttänyt, joten voihan ero johtua siitäkin! En osaa varmasti sanoa...
      Mutta jos omiin kokemuksiini vertaa, niin kokeile pidentää lämmitysaikaa ja anna kunnolla pulpahtaa.
      Kerro miten käy! :)

      Poista
  5. Oikein ihanaa loskaista tiistai aamua!
    Hei Outi, löysin blogisi, kun etsin jugurtti reseptiä! Olen vuosikaudet tehnyt viiliä, mutta nyt olen innostunut maustamattomaan juguun, jota syön kuitujen, pellavasiementen, hamppun ym. kanssa.
    Kysynkin sinulta nyt oletko kokeillut erillaisten maitojen käyttöä juguun;
    -laktoositon
    -kiehumaito
    -maitojuoma

    Hyvää päivän jatkoa :-)

    Terkuin Ullis

    "Olet sitä mitä suuhunsi panet"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Tosi kiva, kun löysit blogini! :)

      Olen joskus kokeillut laktoosittomaan maitoon, ja muistaakseni se onnistui ihan ookoo. Muistaakseni jugurtti hyytyi, mutta koostumus ja maku oli vähän erilainen...

      Maitojuomalla toimii myös. Eli siis sillä, mitä kaupassa helposti ostaa jopa vahingossa, kun on niin "tavallisen maidon" näköinen purkki ja hyllysijainti.

      Kiehumaitoa en ole kokeillut, mutta juuri viime satsin kuohautin liedelle ja ajattelin, että pitää testata. :) Kerron jos testaan!

      Nyt olen taas huomannut, että maltti on valttia. Anna lämmön nousta hitaasti ja anna maidon kiehua hiljalleen viitisen minuuttia. Sekoita tänä aikana kunnolla. Tärkeää on siis, että koko maitomassa kiehuu, eikä vain lähellä pohjaa oleva kerros. Näin ollen pieni kuohahdus / kiehahdus ei riitä.
      Kannattaa nostaa maitopurkit vaikka aamulla jo huoneenlämpöön ja aloittaa keittely vasta, kun ne ovat kunnolla huoneenlämpöisiä. Näin saat tasaisemman lämmönnousun. :)

      Poista
  6. Ihan mahtava ohje!! Kiitos SUPERISTI !!! :D viimeksi jäi mun makuun hiukka liian löysäksi, nyt lisäsin maitojauhetta sekaan. katsotaan mitä tulee... Onkohan toi lämpötila kiehauttamisen jälkeen miten pilkulleen? Ei talosta mittaria löydy. Mututuntumalla nyt taas laitoin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva jos tykkäät! Jotkut tosiaan käyttävät maitojauhetta kiinteyttäjänä. Itse olen huomannut kiinteyden tulevan sopivaksi, kun malttaa tarpeeksi hitaasti lämmittää ja jäähdyttää maitoa. Olen myös mitannut aina mittarilla sen vuoksi, että pieleen mennyt satsi korpeaa tosi paljon. :) Kyllä voi mutullakin onnistua. :)

      Poista
  7. Hei,
    Kiitos hyvän kuuloisesta reseptistäsi. Vaikka mitä tekisin, jogurtista tulee aina viilimäistä ja liian löysää. Kokeilen nyt vielä tuota hitaasti lämmittämistä. Vai voisiko johtua jostakin muusta tuo viilimäisyys?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos viestistäsi!

      Sanoisin, että maltti on valttia. :) Eli kokeile sitä hidasta lämmittelyä ja jäähdyttelyä. Ainakin minulla se on ollut aina akilleen kantapää.

      Poista