keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Sitruksilla maustettu katkarapu-fenkolipasta

Halusin jatkaa fenkolikokeiluitani! Viimeksi fenkoli taipui keittoon, tällä kertaa hänen kohtalokseen koitui sitruksilla maustettu katkarapupasta. Halusin jotain raikasta, ehkä jopa kirpsakkaa, terveellistä ja hyvää. Tähän helppoon ja nopeaan pasta-annokseen löytyi kaikki ainekset kaapista ja laiska säästyi kauppareissulta. Arkipäivän pelastaja!

Ja tähän väliin pientä fenkoli-faktaa Trivial Pursuitia ja yleistä besservisseröintiä varten. 

Fenkoli (Foeniculum vulgare) on toiselta nimeltään saksankumina. Se on sarjakukkaisiin kuuluva maustekasvi.
Maustefenkolista (Foeniculum vulgare var. dulce) käytetään anikslle tuoksuvat & maistuvat ja tilliä muistuttavat lehdet sekä siemenet. 
Salaattifenkolista (Foeniculum vulgare var. azoricum) eli mukulafenkolista eli italiankuminasta käytetän sipulimaiseksi pullistuva lehtiruotien tyvi, joka myöskin maistuu anikselta. Myös salaattifenkolin tillimäisiä lehtiä voi käyttää mausteena / koristeena.Tässä annoksessa yhdistellään monia lempimakujani: appelsiini, katkarapu, laku (fenkolin kautta :))... Ja lisäksi tähän saa vielä lisätä proteiini-kivennäisaine-vitamiinipommeja, itse idätettyjä mungpapuja. 

Mutta toimisivatko nämä maut yhdessä..? 

Jännitys tiivistyy.Kyllä ne toimivat!
Sitruunamehun maku on melko dominoiva ja se peittää helposti appelsiinin alleen. Jos oikein pitää sitruunan mausta, voi sitruunamehua lorauttaa ruokalusikallisen. Jos happoisuus tuntuu myös ylenpalttiselta, voi mukaan ripauttaa hieman sokeria.


Sitruksilla maustettu katkarapu-fenkolipasta (kahdelle)

1/2 fenkoli
1 sipuli
oliiviöljyä
1/2 iso appelsiini
1/2 sitruuna tai 1/2 rkl sitruunamehua purkista
180 g katkarapuja (pakaste)
mungpavun ituja
suolaa
pippuria

Suikaloi fenkoli ja pilko sipuli. Purista appelsiinista mehu talteen, myös osa hedelmälihasta saa tulla mukaan. Lämmitä öljy pannulla tai kasarissa. Paista sipulia ja fenkolia hetki, kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää appelsiinin ja sitruunan mehut ja anna kiehua hetkonen. Lisää katkaravut ja mungpavun idut. Mausta.

Tarjoa esimerkiksi täysjyväpastan tai tagliatellen kera.

Vielä vähän rouhetta pintaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti