sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Germknödel ja vaniljakastike

Jee!!! :D :D :D

Tämän päivän onnistuminen oli sitä luokkaa, että tulen tuulettamaan tätä vielä pitkään!
Itävaltalainen kuuluisa Germknödel on nimittäin selätetty!


Tämä valkea kuula herätti meissä hämmennystä ensimmäisellä alppireissullamme joskus kymmenen vuotta sitten. Sittemmin knyydeliä on kyllä maistettu, mutta jotenkin en hoksannut missä sen "ihmeellisyys" piilee. Nyt se selvisi - itse tekemällä Germknödel on aivan uskomattoman mehevää ja hyvää! Itse tehty versio pesee jopa takkatulenlämpöisessä alppituvassa myrksyn keskellä nälkäisenä nautitun annoksen. :)


Kuulemma Itävallassa paikalliset eivät koskan tee itse knyydeleitä, vaan ostavat ne pakasteina. Vähän niinkuin mekään emme yleensä tee itse mämmiä. Mutta ah - itse tekemällä (ja hieman reseptiä modaamalla) Germknödel on herkku vertaansa vailla. Germknödel, ich liebe dich.


Otin jälleen joitain erivapauksia. Muokkasin taikinasta sopivan yhdistelemällä erilaisia netistä löytämiäni versioita. Yhtenäistä (eli varmaan olennaista) oli se, että lähes kaikissa käytettiin vain munan keltuaista. Toinen ero meikäläisten pullataikinaan oli sitruunankuoriraasteen lisääminen ja kaardemumman puuttuminen. Myös voita oli hieman enemmän.

Itse päädyin käyttämään raastettua limeä, koska sitä löytyi kaapista. Ja mikä makuelämys! Otan limeraasteen jatkossakin osaksi pullataikinoitani. Aivan mahtavan raikas ja pikantti lisä. :D


Germknödel (3 kpl)

Taikina:
1,25 dl maitoa
35 g (eli vajaa 1/2 dl) sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1/2 ps kuivahiivaa
250 g (eli 5 dl) vehnäjauhoja
1 kananmunan keltuainen
35 g voita tai margariinia
1 tl raastettua limenkuorta (tai sitruunan)

Täyte:
150 g luumuhilloa
1/2 rkl rommia

Tarjoiluun
1 - 2 rkl murskattuja unikonsiemeniä
tomusokeria
vaniljakastiketta (ohje alla)

Lämmitä maito, lisää sokerit ja suola.
Sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin ja alusta jauhot taikinaan.
Lisää jauhojen lisäilyn loppuvaiheessa keltuainen, pehmeä voi ja limenkuoriraaste.


Vaivaa taikinaa kunnes se on sileää. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.


Sekoita luumuhillo ja rommi. Itsehän käytin 60 % Strohia, koska sitä löytyi kaapista. :D

Leikkaa kolme ympyrän muotoista (halkaisija n. 15 cm) palaa leivinpaperista.

Jaa taikina kolmeen osaan, pyörittele osat palloiksi ja litistä noin 15 cm halkaisijaltaan oleviksi letuiksi. Annostele letuille täytettä.


Nipistä letun reunat yhteen nyyttimäisesti.


Pyöritä pullaa vielä varovasti, jotta sauma varmasti pitää. Ei kannata jauhottaa pöytää liikaa, sillä taikinaa on helppo käsitellä ja saumaus onnistuu paremmin, kun taikina tarttuu hieman pöydän pintaan.

Pohjasta tuli todellakin tarpeeksi paksu ja sauma pysyi hyvin kiinni. Enemmänkin uhkana oli kohavan knyydelin repeäminen pinnalta höyrystyksen aikana.
Nosta kukin knyydeli oman leivinpaperinpalan päälle. Kohota knyydeleitä vielä puolisen tuntia.

Valmiina jälkikohotukseen

Viritä höyrytysastia. Pääasia on, että knyydeleillä on tarpeeksi tilaa kohota. Se lähes tuplaa kokonsa.

Itse laitoin ison (!) kattilan pohjalle höyrytysritilän ja vettä pohjalle siten, että vedenpinta ei koske knyydeliin.


Valmiina... Nyt jännittää!
Höyrytä 20 minuuttia. Älä avaa kantta välillä, sillä kun sen avaa, romahtaa knyydeli hieman.

Nosta valmis knyydeli lautaselle, kaada päälle reilusti vaniljakastiketta (ohje alla).
Ripottele knyydelin päälle tomusokeria ja rouhittuja unikonsiemeniä.

Naatiskele. :)

Noin minuutti tarjoilun jälkeen

Ja kyytipojaksi vaniljakastiketta... Tämä resepti on helppo ja nopea. Tein tämän jo edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan. Tämä kastike ei ole supermakea (mutta riittävän makea kuitenkin), koska halusin kastikkeen maistuvan rehellisesti vaniljalta. Jos haluat, lisää sokeria.

Vaniljakastikkeesta en napannut kuvaa erikseen, mutta ihanat vaniljatangosta tulleet musta pilkut kuuluvat asiaan. Käytä siis aitoa tankoa, jos vain suinkin mahdollista.



Vaniljakastike

3,5 dl maitoa
1 kananmuna
2,5 tl maissitärkkelystä
1 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 vaniljatanko

Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet irti kuorista.

Lisää teflonkattilaan kaikki muut aineet paitsi vanilliinisokeri. Laita huolella kaikki vaniljatangon siemenet mukaan, sekä myös kuoret.

Kuumenna seosta tasaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen, seos ei saa kiehua liiaksi. Kun seos on saonnut, jäähdytä se kylmässä vesihauteessa (esim. tiskialtaassa) sekoitellen. Nappaa tässä vaiheessa vaniljatangon kuoret pois.

Kun seos on jäähtynyt, lisää vanilliinisokeria makusi mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti