sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Peruna-tomaattipaistos turkkilaiseen tapaan

Hiihtolomat alkoivat Etelä-Suomessa, mutta jostain syystä hiihtoladut olivat lähes tyhjät! Eipä kyllä omaa menoa haitannut, päinvastoin. Ja sivakoinnin jälkeisen supernälän voi kaikottaa tehokkaasti esimerkiksi peruna-tomaattipaistoksella.

Tämä herkullinen perunaruoka on peräisin kuulemma Länsi-Anatoliasta ja paistetaan perinteisesti savivuoassa. Vuoka toimii loistavasti lisukkeena vaikka falafeleille tai grillimakkaralle, mutta myös broilerinsydänvartaille, lohelle tai kanalle. Voit tarjota sen myös sellaisenaan pääruokana.

Jos haluat oikein mehevän ja tomaattisen vuoan, tee kastikeannos 1,5-kertaisena.


Peruna-tomaattipaistos turkkilaiseen tapaan (4:lle)

600 kg perunoita
oliiviöljyä
2 punasipulia halkaistuna ensin pitkittäin, sitten poikittain ja viipaloituna pitkittäin
3 - 4 hienonnettua valkosipulinkynttä
2 tl juustokuminaa
1 - 2 tl punaista chiliä tai 
1 hienonnettu tuore punainen chilipaprika ilman siemeniä
2 tl kuivattua oreganoa tai muutamia oksia tuoretta
1 tl sokeria
1 rkl valkoviinietikkaa 
1 tl sitruunamehua
1 tölkki ( 400 g ) tomaattimurskaa (ilman mehua)
n. 15 mustaa hyvää oliivia
100 g fetajuustoa murustettuna
suolaa
mustapippuria
tuoretta oreganoa



Pane perunat kattilaan kylmään veteen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 15 - 20 min. kunnes perunat ovat aldente-kypsiä, eli eivät liian pehmeitä.

Kaada vesi pois ja huuhdo perunat kylmässä juoksevassa vedessä. 
Kuori perunat ja leikkaa ne reilun suupalan kokoisiksi paloiksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.


Kuumenna öljy pannussa, lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota, kunnes sipulit ovat pehmenneet. 
Lisää juustokumina, chili ja oregano (säästä vähän loppukoristeluun).

Lisää joukkoon sokeri, viinietikka ja tomaattimurska. Suolaa ja pippuroi. Anna porista hetkonen.


Lado perunat ja oliivit uunivuokaan, rouhaise hieman suolaa perunoiden päälle. Kaada tomaattiseos päälle. Voit lisätä halutessasi tomaattimurskan "nesteetkin", etenkin jos haluat perunoiden vielä kyspsyvän uunissa.

Murustele fetajuusto pinnalle ja ripottele päälle oreganoa.

Paista uunissa 25 - 30 min, kunnes fetajuusto ottaa rapsakkuutta ja ruskeaa väriä kulmiin.

Valmiina uuniin (tämä kuva on jotenkin niin eitiis!)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti