maanantai 21. huhtikuuta 2014

Parhaat letut, gluteenittomat letut ja suolaiset täytteet

Letut, räiskäleet, ohukaiset, crepet... Call them what you will, kaikki tietävät mistä puhutaan. :)

Letut ovat ihania, niitä on hauska tehdä ja niiden väliin voi laittaa ihan mitä vain - suolaista tai makeaa. Oma suosikkini on iki-klassikko; itse tehty mansikkahillo ja sokerilla maustettu kermavaahto. Tällä kertaa kuitenkin nautimme lettuja lounaaksi, joten teimme myös ruokaisampia suolaisia täytteitä.

Ruokailijoita oli kaksitoista, joten tein kolme erilaista suolaista täytettä ja lisäksi paistoin pannulla siivutettua makkaraa. Määrä oli sopiva, vähän jäi täytteitä ylikin sekä pari lettua.
Tarjolla oli luonnollisesti myös mansikkahilloa ja kermavaahtoa. :)

Tein kaikki täytteet jo edellisenä päivänä, mikä oli hyvä idea. Ulkoilusta nälkäistyneet ruokailijat saivat siis hyvin muhineita, makunsa voimistaneita täytteitä, eivätkä joutuneet rehkimään ruokansa eteen lettujen paistoa enempää. :)
(Kinkku- ja tonnikalatäytteen ideasta lämpimät kiitokset ystävälle!)

Kata buffetpöytä valmiiksi. Viritä taikina, paistorasva, pannut ja lastat hollille ja anna laulaa. :)

Kuvassa gluteenittomat letut. Näyttävät ihan "aidoilta"! :)

Seureemme erikoisruokavalioille teimme myös gluteenittomia lettuja ja hyvin onnistuivat. Gluteeniton jauhoseos on kyllä ihme-tavaraa... Jotenkin niin limaista! Ja tarvittavan määrän arviointi on ihan oma lajinsa.

Onneksi letut ovat anteeksiantavainen ruoka. Pahimmillaankin ne ovat hyviä. :) Ja pannulla paistettuna taikinan koostumuksen saaminen oikeaksi ei ole tarkkaa peliä. Tykkään itse mehevästä taikinasta, jota on kuitenkin helppo käsitellä. Paras taikina syntyykin mielestäni, kun käyttää reilummin munia ja vaikka vähän vähemmän jauhoja.

Hyvä suhde on neljä munaa litraan maitoa. Jos teet lettuja muurinpohjapannulla, kannattaa tehdä vähän paksumpi taikina, sitä on helpompi käsitellä.


Lettutaikina (n. 6 - 10:le)

1 l maitoa
4 munaa
n. 4 - 5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

voita, margariinia tai öljyä paistamiseen

Kaada maito astiaan, lisää munat. Vatkaa munien koostumus rikki ja hyvin sekaisin maidon kanssa. Lisää sokeri, suola ja jauhot pikkuhiljaa. Sekoita hyvin, jotta vältyt paakuilta. Tunnustele jauhojen määrä sopivaksi.

Anna taikinan turvota viileässä pari tuntia tai vaikka yön yli.


Gluteeniton lettutaikina (2 - 4:lle)

3 dl maitoa
2 munaa
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria

voita, margariinia tai öljyä paistamiseen

Kaada maito astiaan, lisää munat. Vatkaa munien koostumus rikki ja hyvin sekaisin maidon kanssa. Lisää sokeri, suola ja jauhot pikkuhiljaa. Sekoita TODELLA hyvin, jotta vältyt paakuilta. Tunnustele jauhojen määrä sopivaksi (good luck).

Anna taikinan turvota viileässä pari tuntia tai vaikka yön yli.


Kinkkutäyte

1 pkt palvikinkkua
200 g valkosipulituorejuustoa
250 g maitorahkaa
suolaa
pippuria
haluamiasi yrttejä, esim. basilikaa


Pilko kinkku. Sekoita kaikki aineet keskenään. Helppoa on. :)

Tonnikalatäyte

1 prk tonnikalaa
200 g ruohosipulituorejuustoa
250 g maitorahkaa
suolaa
pippuria
haluamiasi yrttejä, esim. oreganoa

Sekoita kaikki aineet keskenään. :)


Ratatouilletäyte

2 kesäkurpisaa
loraus öljyä
4-6 tomaattia
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
timjamia
suolaa
pippuria
pari isoa kourallista tuoretta basilikaa


Pilko kesäkurpitsa ja tomaatti reiluiksi paloiksi. Murskaa tai pilko valkosipuli. Pilko sipuli.

Lämmitä öljy pannulla tai kattilassa, lisää valkosipuli ja sipuli, kuullota pari minuuttia. Lisää kesäkurpitsat. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla n. 5 - 10 minuuttia. Jos kesäkurpitsat ovat kovin kiinteitä / kuivia, ja jos tuntuu että ne alkavat käristä, lisää pannulle vähän öljyä tai pari ruokalusikallista vettä.

Lisää tomaattilohkot ja mausteet kattilaan. Hauduttele kannen alla n. 15 minuuttia.

Revi ennen tarjoamista ratatouilletäytteen joukkoon reilusti tuoretta basilikaa.


Lettulounaan jälkeen illalliseksi sopii kesäistä tunnelmaa uhkuva grilliruoka, raikas salaatti ja tietenkin silli. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti