torstai 22. toukokuuta 2014

Pesto-kurpitsansiemenleipä

Mitä leipään tulee, suosittelen kyllä AINA omien pikku kätösten käyttöä. :)
Jokainen itse tehty leipä on kaunis, ja uunista höyryävänä tupsahtaessaan täysin vastustamaton.


Minun tapani osoittaa rakkautta, on ruoanlaitto ja leivonta. :)
Näinpä viime viikonlopun rakkaat vieraat saivat muun muassa pesto-kurpitsansiemenleipää.

Näyttävän näköinen täytetty leipä toimii hyvin brunssilla, lounaalla, aamiaisella, illanistujaisissa, piknikillä... Ulkonäkö on saavutettu samoin tavoin kuin pullakranssissa.



Sain idean Maku-lehden erikoisnumerosta "Kaneli & Sokeri" (3/2014). Luonnollisesti tein omia pieniä muutoksiani. Rohkaisen siis jokaista käyttämään niitä jauhoja, joita kotoa löytyy tai mistä erityisesti pitää, sekä muokkaamaan täytteitä oman maun mukaan.

Huomaa, että jauhojen määrä voi hieman vaihdella riippuen siitä, mitä merkkiä ja tyyppiä käytät. Pidä vain huoli, että taikinasta tulee käsiteltävän paksu.


Tämä taikina on aivan ihana aivan ilman täytteitäkin. Eli toimii loistavasti esimerkiksi sämpylätaikinana. Jos jätä leivän täytteettömäksi, lisää n. 1/2 tl enemmän suolaa. Täytettyyn pestoleipään ei suolaa tarvitse lisätä, sillä pesto itsessään on suolaista.


Pesto-kurpitsansiemenleipä (1 leipä + 1 iso sämpylä :))

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
6 dl sämpyläjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

n. 2-3 rkl pestoa

Lämmitä vesi reilusti hiivan heräämislämpöön. Sekoita joukkoon hunaja, öljy ja suola. Lisää myös kurpitsansiemenet.

Lisää jauhoja hissukseen. Alusta kunnolla, ainakin 10 minuuttia, jotta saat hyvän sitkon. Taikinan tulee olla pehmeää, mutta käsiteltävää.

Anna taikinan kohota liinan alla 1/2 h.


Kauli takina suorakaiteeksi, n. 1 cm paksuksi levyksi. Levitä pesto taikinan päälle.


Rullaa taikina tiukalle rulalle. Leikkaa rulla pitkittäin kahtia ja taita leikkauspinta ylöspäin.

Nostele puolikkaita toistensa ympäri, jotta saat kierteen. Litistä kierre tiiviiksi painaen sivuilta keskelle päin. Nosta leipä leivinpaperoidulle pellille.


Anna kohota liinan alla puolisen tuntia.


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista leipää uunissa n. 20 - 25 minuuttia. Anna leivän levätä ja jäähtyä tovi ennen tarjoamista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti