lauantai 25. helmikuuta 2017

Laskiaispitko

Olen inspiroitunut! Sen on saanut aikaan ihana viikonloppu ystävien luona (ja ystävän väitöstilaisuudessa!), aurinkoiset hiihtokelit ja aurinkoinen taapero. :)


Sekä viikonloppuna tapaamani kaveri, joka kertoi perheensä tykänneen Runebergin kääretortusta. Hän myös kysäisi, mitäköhän nyt laskiaisena on luvassa - ja näin lähti ajatukset hyrräämään. :)

Minusta on hauskaa tehdä vähän erilaisia versioita perinteisistä leivonnaisista. Testasin tänään pariakin eri versiointia laskiaispullista, ja tänään esittelyssä huippuherkullinen laskiaispitko!


Kuten ehkä näette, leivoin taaperon kanssa. Eli työn jälki on sen mukaista! :D Mutta kaikilla oli hauskaa. Ja pullataikina on siitä armelias, että kohotessaan uunissa turhat rypyt silottuvat.

Taikinani jäi myös tosi löysäksi, joten käsittely oli hankalaa. Mutta lopputuloshan on sitä mehevämpi, mitä kosteampi taikina. :D

Söimme yhdeltä istumalta puolet. :D Ja parasta on, että jokainen saa ruutata kermavaahtoa lisää juuri niin paljon kuin tahtoo. Eikä ole vaikea syödä, kun ei tarvitse taiteilla laskiaispullan "hatun" kanssa.

Tein puolen litran pullataikinan, josta pitko vei noin 1/3 tai 1/4 taikinasta. Lopusta tulee jotain, minkä kerron huomenna.


Laskiaispitko


Pullataikina:
5 dl maitoa
2 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
2 dl sokeria
1 muna
2 pss kuivahiivaa
n. 15 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia

1 keltuainen voiteluun
raesokeria
mansikka- tai vadelmahilloa (tai 3-4 dl pakastettuja marjoja, jos käytät kaupan marjoja, kiehauta ne ennen käyttöä)

kermavaahtoa


Tee taikina. Lämmitä maito reilusti hiivan heräämislämpöön.

Sekoita keskenään kardemumma, suola ja sokerit. Lisää maito ja sekoita. Lisää myös muna.

Yhdistä kuivahiivat n. 2 dl vehnäjauhoja. Lisää hiiva-jauhoseos taikinaan ja sekoita.

Lisää loputkin jauhot hissukseen. Loppuvaiheessa lisäilyä, palastele joukkoon huoneenlämpöinen voi tai margariini. Sekoita hyvin.

Alusta loput jauhot joukkoon ja vaivaa taikinaa, kunnes saat hyvän sitkon.

Kohota n. 45 min - 1 h liinan alla vedottomassa tilassa.


Kun on leipomisen aika, ripottele leivontalustalle reilusti jauhoja. (Jos taikinasi on yhtä löysää kuin minulla, suosittelen kaulitsemaan levyn suoraan leivinpaperille.)

Ota n. 1/4 taikinaa ja kauli siitä kapea suorakulmio. Kuten näkyy, ei muodolla oikeastaan ole kovinkaan väliä. :D

Leikkaa taikinalevyyn viistoja viivoja sen molempiin reunoihin.

Levitä keskelle taikinaa ohut kerros hilloa.


Nostele taikinasuikaleet vuorotellen eri puolilta hilloalueen yli.


Puno koko pitko näin.
Anna taaperon työntää sormet joka väliin. :D


Yritä siirtää pitko leivinpaperille. :D Minulla oli käytössä neljä kämmentä, kaksi ei olisi riittänyt.

Pitko meni vähän mutkalle, mutta siitähän tuli vain entistä symppiksempi. :)

Anna pitkon vielä kohota n. 15-20 minuuttia.

Voitele pitko keltuaisella ja ripottele päälle raesokeria.


Paista pitkoa 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia (älä käytä kiertoilmaa, se käräyttää helposti pinnan). Jos pinta uhkaa tummua, laita päälle folioarkki.

Anna valmiin, kauniisti väriä saaneen pitkon jäähtyä hyvin.


Pursota kermasta ruusukkeita ja tarjoa lisäkermavaahdon kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti