sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Kotijuusto

Voi mikä ihana viikonloppu takana! Kesä alkoi kuin napista painamalla. :)


Siitä hyvästä meidän mökkiviikonlopun herkkuruoka; kotijuusto, johon olen sydänjuuriani myöten ihastunut viime syksyn partiotaitokisojen jälkimainingeissa. Kisoissa teimme leipäjuustoa, mutta kotijuusto on mielestäni mehevämpää ja raikkaampaa.

Kotijuusto on aivan superhelppo tehdä - ja valmistuu kuin itsestään. Vaikka kokkauspeukalo olisi keskellä kämmentä, kannattaa kokeilla. Tätä on vaikea mokata. :) Ja arki muuttuu juhlaksi.


Kotijuusto maistuu sellaisenaan leivän päällä, tai sitä voi vaikka grillata. Tällöin alle kannattaa laittaa folio, ellei grillissäsi ole parilapintaa.

Yllä olevassa kuvassa on nokkospataleipää, kotijuustoa, parsaa ja pinaattia. Sekä pari pientä tippaa oliviiviöljyä, suolaa ja pippuria.


Tästä satsista tuli yksi "siivilällinen" kotijuustoa + pieni mökkikuormaan hyvin mahtuva pikkujuusto. :)


Kotijuusto

3 l täysmaitoa
1 rkl suolaa
1 rkl juustonjuoksutinta


Lämmitä maito kattilassa n. 42-asteiseksi. Lisää juustonjuoksutin reippaasti sekoittaen. Nosta kansi päälle ja anna juustomassan hyytyä puolisen tuntia. 

Massan hyydyttyä viiltele siihen ristiviillot terävällä veitsellä. Anna heran erottua vielä kymmenisen minuuttia. 

Kostuta harsokangas ja aseta se siivilään tai juustomuottiin. Nostele reikäkauhalla juustomassaa siivilään. Tyhjennä välillä heraa pois alla olevasta astiasta. 

Painele ja kääntele siivilää kevyesti. 

Nosta harso myttyyn juuston päälle painoksi ja nosta koko systeemi jääkaappiin valumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti