Heitinpäs itselleni haasteen Koko Suomi leipoo -ohjelman innoittamana. :D
Nimittäin klassikkoleivonnaisten testailukeittiö! Hiphei, miksipäs ei!
Täytyyhän siihen olla joku syy, että ne ovat klassikoita. :D Esimerkiksi nyt vaikka tämä tämänkertainen. Aleksanterinleivokset.
Äiti teki näitä aina kun olin pieni. En voinut ymmärtää, miten joku osasi tehdä niin kauniin kuvion ihanan vaaleanpunaiseen täytteeseen. No, seuraavat 30 vuotta elämästäni vietin pitäen näitä leivoksia jokseenkin tylsinä, kuivina, liian mielikuvituksettomina - eikä varmaan myöskään kauhean hyvän makuisina.
Mutta nyt aloitan "lassikkosarjani" näillä. :)
Gastronomian sanakirja sanoo näin: "aleksanterinleivos, aleksanterintorttu (Venäjän keisarin Aleksanteri I:n, 1777-1825, mukaan), suorakaiteen muotoinen murotaikinaleivos, jossa vadelmahillotäyte (joskus omena- tai punaherukkahilloa) ja pinnalla vaaleanpunainen sokerivesikuorrute. Erään tarinan mukaan leivoksen kehitti keisarin hovissa vieraillut Antonin Carême, toisten tietojen mukaan sen kehittivät sveitsiläiset sokerileipurit Helsingissä keisari Aleksanterin vieraillessa Suomessa 1819".
Näin netissä eri versioita täytteestä; toisissa oli hilloa, toississa marmeladia. Erona on se, että marmeladi menee uuniin, hillo laitetaan väliin paistamisen jälkeen. Mielessäni pyöri eri skenaariot, mutta jotenkin tämä marmeladi-ja-uuniin -versio tuntui oikeammalta... Näin puoliskat liimaantuvat paremmin yhteen, eivätkä ainakaan leikatessa luiskahtele ympäri pöytää. Näin järkeilin. :)
Aleksanterinleivokset
200 g voita
1,25 dl sokeria
1 iso keltuainen
1/2 tl leivinjauhetta
5 dl vehnäjauhoja
230 g (1 prk) vadelmamarmeladia
2,5 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua
300 g tomusokeria (osa voi olla mansikkatomusokeria)
muutama tippa punaista elintarvikeväriä
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuainen vimmatusti vatkaten.
Lisää myös leivinjauhe. Lisää vehnäjauhot desi kerrallaan ja sekoita tasaiseksi.
Jaa taikina kahtia. Kauli toisesta puoliskasta n. 20 x 25 cm levy (1/2 cm paksu) kahden leivinpaperiarkin välissä.
Tee sama toiselle puoliskalle.
Levitä marmeladi toisen puoliskan päälle. Nosta toinen taikinalevy päälle leivinpaperia apuna käyttäen. Muista, mikä kerran laskeutuu, ei enää nouse. Joten tähtää tarkasti ja nopeati. :)
Poista päällimmäinen leivinpaperi. Painele taikinaan reikiä haarukalla.
Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Laita päälle folio, jos pinta uhkaa tummua.
Anna pohjan jäähtyä hyvin.
Siivilöi tomusokerit. Sekoita joukkoon situunamehu ja vesi.
Ota osa sivuun ja värjää se punaiseksi elintarvikevärillä.
Levitä vaalea täyte jäähtyneen pohjan päälle.
Pursota päälle ohuita raitoja punaisella täytteellä.
Vetele cocktail-tikulla raitojen yli, jotta saat hauskan kuvion.
Leikkaa levystä epäsiistit reunat pois ja leikkaa loppu levy kauniiksi leivoksiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti