keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Croissantit

Klassikkoleivonnaisten sarja jatkuu.

En voi ymmärtää, miten en ole tehnyt koskaan ennen croissantteja itse! Rakastan Ranskaa ja sen ruokaa, rakastan leipomista, rakastan aamupala- ja brunssiruokaa... Oli jo niin sanotusti aikakin! :D


Leivoimme croissantit yhdessä 3-vuotiaan tyttäreni kanssa ja hyvin onnistui. Ei siis ollenkaan vaikea homma, joten rohkeasti vaan kokemattomammatkin leipurit kimppuun.

Otin alkuperäisen reseptin Koko Suomi leipoo -ohjelmasta, koska uskon heidän todella olevan autenttisilla jäljillä. Olen tuunannut ohjetta hieman enemmän omaan makuun sopivaksi, ja lisännyt ohjeeseen omia hyväksi koettuja vinkkejä itse prosessiin
Esimerkiksi jauhojen todella kannattaa olla jääkaappikylmiä ja voin toisaalta huoneenlämpöistä (20 C), muttei liian pehmeää.

Croisanttien idea on, että voi jää hyvin "taskuun" ohuiden taikinakerrosten väliin. Uunissa voi höyrystyy ja omalta osaltaan kohottaa croisanttia ja luo lehtevyyttä. 
Ideana on myös, että kaikki voi pysyy croissantin sisällä. Eli leivinpaperin pitäisi olla putipuhdas, kun nostat croissantit valmiina pois.

Onneksi kaksoset valvottivat yöllä, niin piipahtelu-unikoulun ohessa muistin tehdä nämä ruokavaihdokset yön pimeinä tunteina...


Näistä tuli juuri niin ilmavia ja lehteviä kuin croissanttien kuuluukin olla. Ja voisia. Voi että, mikä onnistumisen ilo! Toistojen määrä on tuonut rutiinia ja lisää jippoja hihaan, ja nykyään lehtevyys ja ilmavuus on vielä näitä kuvia runsaampaa.
Kaikki kahdeksan jätti-isoa croissanttia katosivat meillä saman päivän aikana ihan oman perheen voimin. :D


Croissantit (8 isoa tai n. 15 pientä)

2 dl kylmää vettä
1/3 pss kuivahiivaa (jos käytät mielummin tuorehiivaa, niin n 20 g)
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
25 g kananmunaa
370 g jääkaappikylmiä vehnäjauhoja

200 g voita (huoneenlämpöistä)
20 g vehnäjauhoja

loppu kananmunasta voiteluun


Tee kaulintavoi sekoittamalla huoneenlämpöinen voi ja jauhot keskenään. Kannattaa käyttää esim. yleiskonetta, koska on aika tahmeaa touhua. Muotoile kaulintavoi litteäksi n. 15x15 cm neliöksi esim. elmukelmun väliin.

Yhdistä kaikki taikinan ainekset keskenään ja vaivaa taikinaan tosi hyvä sitko. Anna koneen pyöriä (tai käsivarsien laulaa) ainakin kymmenisen minuuttia.

Kauli taikina neliön muotoiseksi, n. 20x20 cm levyksi ja nosta sen keskelle kaulintavoilevy.

Taittele taikinan reunat voin päälle. siten, että teet taikinasta "kirjekuoren". Idea on, että suljet kaiken voin taitosten sisään. Nosta taikinan reunat hieman toistensa päälle, jotta saat pitävämmän saumauksen.

Painele ja kauli taikinaa hieman ohuemmaksi levyksi ja taita kolmelle laskokselle (taikinasta tulee suorakaiteen muotoinen). Pyyhi aina pullasudilla irtojauhot pois taitteiden välistä.
Taitteluita tullaan tekemään matkan varrella paljon, ja pyri samalla muotoilemaan taikinaa pikkuhiljaa kapeaksi suorakulmioksi. Sillä lopulta ennen leikkaamista haluat saada siitä pitkän ja kapean levyn.

Kääräise taikina elmukelmuun ja nosta pakastimeen 10 minuutiksi.

Toista sama homma vielä kahdesti. Eli ota taikina pakastimesta, kauli litteäksi, taita kolmeen osaan ja nosta taas pakastimeen.

Muutama vinkki kaulimiseen:
  • Taikinassa pitäisi olla niin hyvä sitko, että se laittaa kaulittaessa vastaan aivan kunnolla. Kylmyys toki jähmeyttää taikinaa myös. 
  • Älä paina liian lujaa. Älä myöskään paina ja työnnä "venyttäen". Tällöin riskeeraat sen, että voit purskahtavat toisesta päästä ulos, ja that's it sitten... Parempi on, että rullaat keskinkertaisella paineella mahdollisimman pyörien. Vaatii enemmän aikaa, etenkin kun se taikina toivottavasti taistelee vastaan.
  • Pidä mielummin pakastimessa vähän kauemmin, kuin alle 10 minuuttia. Liian kuuma taikina päästää voit karkuun.

Ennen kun leivot taikinan croissanteiksi, seisota taikinaa pakastimessa hieman pidempi aika, 20 minuuttia.

Ota sitten taikina ulos ja kauli se kapeaksi ja pitkulaiseksi suorakulmioksi (tulee n. 14 x 80 cm tai pidempikin). Mielestäni mitä pidemmän ja ohuemman taikinalevyn saat, sitä parempi. Mutta jälleen riskinä, että voit pääsevät ulos. :) Eli malta lopettaa kuitenkin n. 0,5 cm levyn kohdalla.

Leikkaa suorakulmiosta pitkulaisia kolmioita esim. taikinapyörän avulla (tai veitsellä). Rullaa kukin kolmio croissantiksi. Pyyhi irtojauhot pois.

Anna croissanttien kohota rauhassa liinan alla. (Huom! Joskus olen kohottanut croisantteja tunnin, joskus viileässä tilassa pidempääkin. Olen myös työntänyt croissantit lähes suoraan uuniin, jos on ollut kiire. Merkittävää eroa en ole huomannut, joten jos on kiire, voit oikaista.)

Tässä on myös hyvä hetki tehdä niin, että nostat pellin yön yli jääkaappiin, ja paistat croissantit aamulla. Tällöin voit suoraan jääkaapista nostaa ne kuumana uuniin.


Lämmitä uuni reiluun 200 asteeseen. Paista croissantteja n. 15-25 minuuttia (minulla meni 25 min, koska omani olivat tosi isoja).


Laitoin loppuvaiheessa folion croissanttien päälle, jotteivat kärähtäisi mutta tulisivat varmasti sisältä kypsiksi. Koska olivat tosiaan niin isoja...

Nosta croissantit jäähtymään ritilän päälle.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti