perjantai 14. joulukuuta 2018

Maailman kaunein pullapitko

Joulun tunnelmiin kuuluu piparin ja taatelikakun tuoksujen lisäksi pulla. 

Jouluisen kahvipöydän kaunistaa tämä ihanan näköinen ja supermehevä pullapitko. Eipä pöytä paljon muuta koristusta kaipaa. :)


Tällä tavoin tehtyä pitkoa on myös oiva nyhtää. Ja siitähän minä tykkään. Nyhdän kaikkea, vaikkei se olisi periaatteessa mahdollista; rusinat pullista, leivät, salaatit, lohet... :D


Joo. Pulla on parasta. Ugh.


Maailman kaunein pullapitko (taikinasta tulee 2 pitkoa, täyte on yhteen)

Pullataikina tai


80 g voita (ei margariinia)
2 rkl kanelia
1/2 - 2/3 dl sokeria

1 muna
raesokeria 
(tai mantelilastuja tai pähkinärouhetta)


Tee ja kohota taikina linkin ohjeen mukaan.


Tee täyte.
Sulata voita mikrossa n. 10 sekuntia. Ei siis aivan sulaksi, mutta osittain muhjuksi.
Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään niin, että siitä tulee ruskeaa tahnaa.

Kauli taikina ohueksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. 
Mitä ohuempi levy, sitä parempi täytteen ja pullan suhde ja näyttävämmät koristeet.

Levitä pehmeä täyte taikinan päälle. Rullaa taikina pituussuunnassa tiukaksi rullaksi ja nosta leivinpaperin päälle.

Leikkaa pullasta vinosti kapeita (n. 0,7-1 cm) viipaleita siten, että ne jäävät juurestaan kiinni (kts kuva alla).


Nosta viipale suoraan ylös, seuraava vinosti oikealle, seuraava vinosti vasemmalle ja seuraava taas suoraan ylös.


Etene näin koko pitkon matkalta.


Tämmöinen siitä tulee! 


Anna pitkon kohota kymmenen - kaksikymmentä minuuttia. Voitele kohonnut pitko kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.


Paista 200-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti