sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Pehmeän tahmeat valkosuklaa-appelsiininkukkakeksit

Hyvää syntymäpäivää iskä! :)

Tänään juhlimme loistavan juhlapöydän ääressä (kiitos äiti!). Minun panokseni pöytään tuli valkosuklaa-appelsiininkukkakeksien myötä.


Olin viikko sitten Etelä-Ranskassa, joka on yksi suosikkipaikkojani maaillmassa. 
Asuessani Ranskassa joskus sata vuotta sitten, ihmettelin monesti, että miten aamuisilla kaduilla tuoksuu lattianpesuaine. :) Mietin, ovatko ranskalaiset siivousjoukot aamuisin liikkeellä, ja tulvahtaako tuoksuja kadulle.

No, syy oli vähän eri, vaikka kaduille tulvahtelikin. :D Meillä appelsiininkukka tuoksuna on tuttu lähinnä pesuaineista, mutta Ranskassa ja muuallakin maailmassa sitä käytetään paljon leivonnassa ja ruoanlaitossa. Eli leipomon tuoksuthan ne sieltä kadulle tulvivat. Esim. Tarte tropezienne - Etelä-Ranskan herkku - on tällä aromaattisella vedellä maustettu. <3

Appelsiininkukkavettä ei Suomesta varmaan juuri mistään löydä, mutta sehän tekeekin siitä oivallisen Ranskan tuliaisen.

Ihania keksejä tuli; pehmeää, toffeista, valkosuklaista...  Ja juuri sopivasti aromia. :)


Valkosuklaa-appelsiininkukkakeksit (15 isoa)

100 g voita
2 dl fariinisokeria
1 muna
3 tl appelsiininkukkavettä (tai ruusuvettä)
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
100 + 30 g valkosuklaata

Ota voi hyvissä ajoin lämpenemään, jotta se on pehmeää leipomisen hetkellä. Voit myös pehmittää jääkaappikylmän voin kuuman lasin alla (Kaada lasiin kuumaa vettä pariksi minuutiksi, että lasi lämpenee. Nosta voipala lautaselle ja laita kuuma lasi sen päälle "kanneksi". Odota pari minuuttia.).

Vaahdota voi ja sokeri.

Lisää muna + appelsiininkukkavesi.

Yhdistä keskenään vehnäjauhot ja ruokasooda. Lisää nekin taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Rouhi valkosuklaa ja lisää taikinaan.

Nostele nokareita uunipellille ja jätä reilusti tilaa leviämiselle.

Paista 200-asteisessa kiertoilmauunissa n. 7-8 minuuttia. Ota ulos, kun reunat ovat hieman saaneet väriä, mutta keksi on vielä pehmeä. Näin siitä tulee ihanan tahmea. Kypsyminen ja kuivahtaminen vielä jatkuu. 

Jäähdytä ritilän päällä.

Sulata valkosuklaa vaikka mikrossa. Lämmitä palasteltua suklaata n. 10 s pätkissä, ja välissä aina kääntele. Näin suklaa ei kärähdä. Kaada sula suklaa pieneen muovipussiin. Leikkaa siihen pienen pieni reikä ja pursota valkosuklaa kekseille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti