tiistai 21. heinäkuuta 2015

Luova tauko... Ja kasvimaakatsaus :)

Blogissa saattaa olla edessä pienen pieni luova tauko. Syy siihen on myös pienen pieni.  :)


Ehkä näistä tunnelmakuvista arvaatkin, mikä muutos meidän perheessämme on tapahtunut. Aivan uskomattoman reipas ja ihana tyttäremme syntyi 17.7.
Näin ollen aikaa kokkailuun saattaa jäädä hetkeksi aikaa hiukkasen vähemmän. Tai sitten ei! Toistaiseksi beibi on keskittynyt nukkumaan ja syömään, joten tänäänkin herkuteltiin itse tehdyllä pizzalla ja itse tehdyllä minttusuklaajäätelöllä. Hyvin oli aikaa kokkailuun. :)


Toteutin intohimoani ponnekkaasti viimeiset vapaat päivät ennen syntymää, jonka ajankohdan tiesimme siis tarkalleen etukäteen. Kaksi päivää ennen h-hetkeä keitin mansikkahilloa...


...ja edellisenä päivänä poimin raakoja mustikoita. :) Minkäs sitä himolleen mahtaa! :D


Ai niin, myös kesän ekat kantarellit keräsin muutama päivä sitten.


Voi että kantarellikeitto maistui hyvälle!


Puutarha voi hyvin, ja näytti tältä päivää ennen synnärille siirtymistä. Vitsi miten tomaatit ja kesäkurpitsa kasvavat!

Ja eilen kotiin palatessa kasvimaassa odottelikin 3 isoa kesistä. :)


Avomaankurkulle virittelin tämmöisen systeemin, jotta kukat saisivat valoa ja mehiläisten huomiota. Nostin siis varren kasvamaan keppien varaan (n. 10-15 cm korkeuteen) ja kohti valoa.


Herneet kukkivat onnellisena hallaharson alla. Ne ovat siellä pupuilta suojassa. Vaikka pitkäkorvat kävivätkin alkukesästä rouskimassa huolellisesti kaikki nousseet alut poikki, ovat he toipuneet!



Myös malvat ovat auenneet (ensimmäinen nuppu aukesi 15.7.). <3


Palaan blogiin mahdollisimman pian. :)
Voi tätä onnea!

torstai 16. heinäkuuta 2015

Hedelmäinen minttusalaatti grillipöytään

Minttu on sitten ihanan raikas yrtti. 


Se sopii niin mainiosti niin makean kuin suolaisenkin ruoan kanssa, sekä eksoottisten tai kotimaisten makujen kaverina.

Ja minttu raikastaa mahtavasti kesäpäivän ja grilliaterian!


Eli ei muuta kun helpot herkut pöytään ja salaatti kaveriksi. Lasiin jotain kylmää ja kuplivaa ja hyvät ystävät pöydän ympärille. :)


Ja jos ukkonen yllättää (kuten taitaa käydä ihan minuutin parin päästä), vetäkää goretexit päälle tai juoskaa sisään. :)


Hedelmäinen minttusalaatti grillipöytään (6-8:lle)

n. 1/2 tuore ananas
kourallinen pinaattia
n. 1/2 ruukkua salaattia
3-4 tomaattia
2-3 kevätsipulia varsineen
n. 1-1,5 dl valmista kvinoaa
n. 1 rkl vaaleaa balsamicoa
iso kourallinen tuoretta vahvaa minttua
loraus sitruunan mehua
suolaa
pippuria


Huuhtele ja keitä kvinoa kypsäksi n. 15 minuuttia. Jäähdytä ja mausta balsamicolla, suolalla ja pippurilla.

Liota halutessasi tuoreita pinaatteja kylmässä vedessä n. 10 minuuttia. Valuta.

Kuori ja pilko ananas. Pilko tomaatit. Pilko myös kevätsipulit ja revi minttu paloiksi.

Yhdistä kaikki salaatin ainekset, purista päälle sitruunan mehua ja mausta suolalla ja pippurilla. Koristele mintunlehdillä.

Tarjoa osana raikasta ja kesäistä grilliateriaa.


Anna illan venyä pikkutunneille saakka. :)


maanantai 13. heinäkuuta 2015

Raikas kanasalaatti ja marja-myslijäätelö: kesän vaivattomin ateria

Kesä on ihan parasta aikaa! Ruoanvalmistus on NIIN helppoa ja ihanaa. Vaikka kuinka yrittäisi, niin aina tulee raikasta, herkullista ja tuoretta ihanaa ruokaa. :)

Tässä ehkä kesän vaivattomin ateria, joka menee myös herkullisimpien ruokien kastiin.


Tämän salaatin taiot muutamassa minuutissa. Jälkiruoan sitäkin nopeammin. 
Ja voit keskittyä olennaiseen... (Vinkkejä jutun lopussa. :))


Italialaistyylinen, raikas kanasalaatti (2 annosta ja 2 versiota)

200 g maustamatonta kanafilettä
kourallinen tuoretta oreganoa
2-3 isoa valkosipulinkynttä
loraus öljyä
reilusti tammenlehtisalaattia (tai mitä tahansa haluamaasi salaattia, pinaatinkin voit jättää pois)
kourallinen pinaattia
2 tomaattia
pala vesimelonia
iso kourallinen tuoretta basilikaa
2 rkl vaaleaa balsamicoa
suolaa
pippuria

(tummaa, hyvää pastaa)
(haluamaasi juustoraastetta)


Hienonna valkosipulit. Lämmitä loraus öljyä pannulla ja kuullota valkosipuleita minuutin verran (säästä hyppysellinen raakaa valkosipulia). Lisää kanapihvit ja paista kypsiksi. Lisää pannulle myös oreganot n. paistelun puolivälissä (säästä muutama lehti koristeeksi).

Jos haluat ruokaisamman salaatin, keitä pasta al dente -kypsäksi. Valuta ja jäähdytä hieman.

Kokoa salaattiannos. Revi pohjalle salaatit ja pinaatit, pilko päälle vesimelonit ja tomaatit. Lisää hyppysellinen raakaa valkosipulia joukkoon.

Mausta vaalealla balsamicolla.

Leikkaa kypsä kana viipaleiksi ja nostele salaattipedin päälle. Lorauta päälle vaaleaa balsamicoa ja rouhi suolaa ja pippuria. Ripottele päälle vielä reilusti tuoretta basilikaa ja hieman tuoretta oreganoa.

Jos haluat mehevämmän annoksen, lisää juustoraaste ennen yrttejä. Nauti!! :)


Marja-myslijäätelö (4:lle)

1 pkt vaniljajäätelöä
n. 5 dl tuoreita tai pakastettuja mustikoita ja mansikoita (tai sinun suosikkimarjojasi)
5 dl mysliä
60-70 g margariinia tai voita
0,5-0,7 dl sokeria

Tee ensin myslicrumble (vaikka viikkoa etukäteen :)).
Sulata margariini pannulla. Lisää sokeri ja sekoita.

Lisää mysli pannulle ja pyörittele hyvin ympäri. Anna paahtua pari minuuttia.
Sulje lämpö ja anna crumblen kovettua. Jos annat sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi asti, syntyy siihen eri kokoisia "paakkuja".

Muista ottaa pakastemarjat sulamaan. :)

Pilko jäätelö, tarjoa marjojen ja crumblen kera. Taatusti hitti. :)



Ja näin aikaa jää kesänviettoon, kuten kantarellien jahtaamiseen!

Löysin vuoden ekat tänään! :D
 Ja niiden siistimiseen....


Tai sitten ihan vain siihen itseensä. :)


lauantai 11. heinäkuuta 2015

Vietnamilaiset banh mi -patongit, mikä piknik-herkku

Parempia piknik-säitä odotellessa on hyvin aikaa panostaa eväspuoleen. :)

Ja viltinhän voi kattaa vaikka olkkarin lattialle. Tai pukeutua paksusti ja suunnata kohti luonnon helmaa.




Rakkauteni vietnamilaiseen ruokaan on palava. Banh mi -patongit olivat minulle tuttuja jo ennen parin vuoden takaista matkaamme. Voi että ne ovat kyllä hyviä! 

Näissä sitä paitsi yhdistyvät kaksi minulle rakasta keittiötä; ranskalainen ja aasialainen. :)
Tuore, hyvä leipä on intohimoni, samoin yrtit, raikkaat maut, kasvikset ja vahvat kastikkeet. Kaikkea tätä löytyy banh mi -patongeista. 


Ja kuten sanottu, nämä patongit on helppo pakata piknik -evääksi. Mitään härskiintyviä majoneeseja tai margariineja ei välistä löydy. Erinomaista lämpimään ilmastoon tai ehkä Suomessakin joskus nähtävään helteeseen. :)

Pakkaa lisäksi mukaan vaikka kirsikoita, hedelmiä, karkkia ja sipsejä (juu, näitä tarvii aina) ja kylmää raikasta juotavaa. Äläkä unohda riittävän isoa vilttejä ja servettejä. :)



Suosittelen tekemään itse patongit leipiä varten, koska tuore, itsetehty leipä on vaan niin sairaan hyvää. Mutta voit aivan hyvin turvautua myös kaupan antimiin, jos vaikka satut heräämään auringon paisteeseen ja on toimittava nopeasti. :)

Banh mi -patongit (4:lle)

2 pientä patonkia (tein itse rapeita kaurapatonkeja)

n. 300 g maustamatonta kanaa tai muuta hauluamaasi lihaa (suikaleena tai pihvinä)
3 pientä porkkanaa
n. 1 dl vietnamilaisia hölskykurkkuja tai 1/3 tuore kurkku
muutama kesäsipulinvarsi
kourallinen tuoretta minttua
kourallinen tuoretta korianteria
sriracha-kastiketta
1 rkl kalakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl palmusokeria
suolaa
(soijaa)


Tee ensin pikkelöidyt porkkanat. Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita porkkanaraasteeseen kalakastike, riisiviinietikka ja palmusokeri. Sekoita hyvin ja nosta jääkaappiin oleentumaan vähintään 2 tunniksi, mutta vaikka yön yli.

Jos haluat käyttää hölskykurkkuja, tee myös ne viimeistään 2 tuntia etukäteen, vaikka edellisenä iltana.

Jos teet patongit itse, aloita niiden valmistaminen hyvissä ajoin. Niiden kannattaa antaa kunnolla jäähtyä ennen täyttämistä, etenkin jos aiot ottaa ne piknikille.



Paista kanat tai lihat kypsiksi. Pilko paloiksi. Mausta suolalla.

Leikkaa jäähtyneet patongit puoliksi ja viillä kuhunkin puolikkaaseen päälle viilto.

Taivuttele patonkeja auki ja koverra vähän sisusta pois.


Lorauta patonkeihin sriracha-kastiketta maun mukaan. Ei kannata liioitella - kastiketta on helppo lisätä mutta vaikea ottaa pois. :) Laita pohjalle salaatinlehti.


Lisää seuraavaksi paistetut ja pilkotut kanat, maustunutta porkkanaraastetta ja hölskykurkkuja tai tuoreita ohuina siivuina.



Tunge väleihin tuore minttu, korianteri ja kesäsipulin varsi. Halutessasi lorauta vielä hiukan soijakastiketta täytteiden päälle.

Pakkasin leivät piknik-evääksi, joten laitoin vielä halkeaman suojaksi pari salaatinlehteä etteivät innokkaimmat täytteet ehdi putoilemaan. :)



Sitten vain folionyytit kiinni ja koriin.



Raikasta ja suolaista ja ihanaa ruokaa kesäpäivääsi. Nam!! :)






torstai 9. heinäkuuta 2015

Eksoottinen mustikkakakku á la Sandro

Joko pakastimesi on tyhjä viime vuoden mustikoista? Kohta alkaa täydennyskierros!

Jos vielä löytyy pussukkaa, niin ehdotan pyöräyttämään sadepäivän iloksi esimerkiksi tämän eksoottisen mustikkakakun!


Tämä Sandron mustikkakakku esiteltiin Glorian Ruoka & Viini -lehdessä (5/2015).
Tein hieman omia muokkauksia lähinnä täytteeseen... Ja lisäsin hiukan mustikoiden määrää.

Mitä ihania Karibian makuja yhdistyykään mustikkaan; kookosta, banaania, minttua...
Ensi kerralla kokeilen kuorruttaa kakun originaali-reseptin mukaisesti tuorejuusto-voi-tomusokeri-mustikkahillo-seoksella. Vaikka minttu oli kyllä ihanan raikas lisä... Ehkä silppuan sitä sitten vielä reilusti kaiken päälle. :)


Eksoottinen mustikkakakku (pieni vuoka, 17 cm, 4 hlö. Jos käytät "normivuokaa", tuplaa määrät)

75 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1,25 dl sokeria
1 muna
1,25 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1/4 rkl kanelia
1/4 rkl inkivääriä
1 tl vaniljasokeria
1/4 dl rypsiöljyä
1 dl kookoshiutaleita
1 pieni banaani
1,5 dl (pakaste)mustikoita

2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
iso kourallinen tuoretta, vahvaa minttua
kourallinen mustikoita tai n. 0,5 dl mustikkahilloa


Voitele ja jauhota pieni irtopohjavuoka.

Vaahdota sokeri ja huoneenlämpöinen margariini vvaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna ja jatkaa vaahdottamista.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan siivilän läpi. Sekoita.

Lisää öljy ja kookoshiutaleet.

Muusaa banaani ja lisää sekin taikinaan. Sekoita.

Kääntele (sulaneet) mustikat taikinan joukkoon.


Voit jättää "mustikkarantuja" niin kakusta tulee hauskan näköinen.

Paista kakkua 200 asteessa n. 30 minuuttia.


Kakku on valmis, kun sen keskelle tökättyyn puutikkuun ei jää taikinaa.

Anna kakun jäähtyä hyvin.

Uunista tullut

Vaahdota vaniljakastike, hienonna minttu.

Levitä mustikat tai mustikkahillo kakun päälle. Kasaa reilusti vaniljavaahtoa kakun päälle. Voit myös ripotella mustikat kerman päälle, jos käytät tuoreita mustikoita. Pakastemustikat tahraavat rumasti.

Koristele annos tuoreella mintunlehdellä.