lauantai 11. heinäkuuta 2015

Vietnamilaiset banh mi -patongit, mikä piknik-herkku

Parempia piknik-säitä odotellessa on hyvin aikaa panostaa eväspuoleen. :)

Ja viltinhän voi kattaa vaikka olkkarin lattialle. Tai pukeutua paksusti ja suunnata kohti luonnon helmaa.




Rakkauteni vietnamilaiseen ruokaan on palava. Banh mi -patongit olivat minulle tuttuja jo ennen parin vuoden takaista matkaamme. Voi että ne ovat kyllä hyviä! 

Näissä sitä paitsi yhdistyvät kaksi minulle rakasta keittiötä; ranskalainen ja aasialainen. :)
Tuore, hyvä leipä on intohimoni, samoin yrtit, raikkaat maut, kasvikset ja vahvat kastikkeet. Kaikkea tätä löytyy banh mi -patongeista. 


Ja kuten sanottu, nämä patongit on helppo pakata piknik -evääksi. Mitään härskiintyviä majoneeseja tai margariineja ei välistä löydy. Erinomaista lämpimään ilmastoon tai ehkä Suomessakin joskus nähtävään helteeseen. :)

Pakkaa lisäksi mukaan vaikka kirsikoita, hedelmiä, karkkia ja sipsejä (juu, näitä tarvii aina) ja kylmää raikasta juotavaa. Äläkä unohda riittävän isoa vilttejä ja servettejä. :)



Suosittelen tekemään itse patongit leipiä varten, koska tuore, itsetehty leipä on vaan niin sairaan hyvää. Mutta voit aivan hyvin turvautua myös kaupan antimiin, jos vaikka satut heräämään auringon paisteeseen ja on toimittava nopeasti. :)

Banh mi -patongit (4:lle)

2 pientä patonkia (tein itse rapeita kaurapatonkeja)

n. 300 g maustamatonta kanaa tai muuta hauluamaasi lihaa (suikaleena tai pihvinä)
3 pientä porkkanaa
n. 1 dl vietnamilaisia hölskykurkkuja tai 1/3 tuore kurkku
muutama kesäsipulinvarsi
kourallinen tuoretta minttua
kourallinen tuoretta korianteria
sriracha-kastiketta
1 rkl kalakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl palmusokeria
suolaa
(soijaa)


Tee ensin pikkelöidyt porkkanat. Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita porkkanaraasteeseen kalakastike, riisiviinietikka ja palmusokeri. Sekoita hyvin ja nosta jääkaappiin oleentumaan vähintään 2 tunniksi, mutta vaikka yön yli.

Jos haluat käyttää hölskykurkkuja, tee myös ne viimeistään 2 tuntia etukäteen, vaikka edellisenä iltana.

Jos teet patongit itse, aloita niiden valmistaminen hyvissä ajoin. Niiden kannattaa antaa kunnolla jäähtyä ennen täyttämistä, etenkin jos aiot ottaa ne piknikille.



Paista kanat tai lihat kypsiksi. Pilko paloiksi. Mausta suolalla.

Leikkaa jäähtyneet patongit puoliksi ja viillä kuhunkin puolikkaaseen päälle viilto.

Taivuttele patonkeja auki ja koverra vähän sisusta pois.


Lorauta patonkeihin sriracha-kastiketta maun mukaan. Ei kannata liioitella - kastiketta on helppo lisätä mutta vaikea ottaa pois. :) Laita pohjalle salaatinlehti.


Lisää seuraavaksi paistetut ja pilkotut kanat, maustunutta porkkanaraastetta ja hölskykurkkuja tai tuoreita ohuina siivuina.



Tunge väleihin tuore minttu, korianteri ja kesäsipulin varsi. Halutessasi lorauta vielä hiukan soijakastiketta täytteiden päälle.

Pakkasin leivät piknik-evääksi, joten laitoin vielä halkeaman suojaksi pari salaatinlehteä etteivät innokkaimmat täytteet ehdi putoilemaan. :)



Sitten vain folionyytit kiinni ja koriin.



Raikasta ja suolaista ja ihanaa ruokaa kesäpäivääsi. Nam!! :)






4 kommenttia:

  1. Kiitos vielä kerran upeasta piknikistä! Patongit olivat taivaallisen hyviä ja sää ja seura loistavaa!

    VastaaPoista
  2. Näyttää taivaallisen hyvältä. Pakko kokeilla, tykkään aasialaisesta ruuasta myös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei kun kokeilemaan! Voit laittaa täytteeksi myös possua tai tehdä vaikka vegeversion. :)

      Poista