Nyt jos joskus kannattaa pyöräytellä gazpachoja.
Tähän aikaan kotimaiset kasvikset todella maistuvat joltain ja satokausikin on hyvässä vauhdissa.
Tämä kylmä ja pikantti keitto sopii erinomaisesti alkupalaksi tai hellepäivän välipalaksi. Ja kaikkein parhaiten mielestäni rapujuhlien yhdeksi ruokalajiksi - kiitos hehkuvan oranssin värinsä.
Tämänkertainen gazpachoni sai hieman eksotiikkaa vesimelonista ja korianterista. Ihanaa oli!
Gazpacho (2:lle alkuruoaksi)
1/4 punaisesta paprikasta
2 tomaattia
n. 200 g vesimelonia
10 cm pätkä kurkkua
1 valkosipulinkynsi
n. 1/2 tl chilijauhetta
2 tl tummaa balsamicoa
loraus sitruunamehua
pieni nippu tuoretta korianteria
kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
suolaa
pippuria
Kalttaa tomaatit, eli tee niihin veitsellä ohut ristiviilto ja keitä vedessä minuutin verran. Nosta tomaatit vedestä ja kuori ne.
Pilko veimeloni, paprika, kurkku, tomaatit ja valkosipulinkynsi. Yhdistä ne kulhossa ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi.
Lisää mausteet ja yrtit. Maistele maut mieleiseksesi. Jos teit vahingossa liian ytyä (tulista tai valkosipulista) keittoa, lisää n. 1 tl sokeria.
Nosta keitto jääkaappiin oleentumaan vähintään pariksi tunniksi.
Tarjoa keitto kylmänä ja koristele annos tuoreilla basilikanlehdillä.
torstai 20. elokuuta 2015
sunnuntai 16. elokuuta 2015
Samettinen Red Velvet Cake
Jostain syystä trendileivonnaisangstini väistyi ja päätin antaa Red Velvet -kakulle mahdollisuuden. Ehkä tuo mystinen väri on se, mikä kiehtoi... Samoin kuin kaikki miljoonat ylistävät kommentit ja lupaukset samettisuudesta.
No, kuinkas sitten kävikään?
No ylihyvää tuli. :)
Ja samettista. Värinkin suhteen saavutin mahtavan liukuväriefektin - tahattoman tosin. :)
Tein kakkua beibimme yksikuukautispäivän sekä erittäin mieluisten vieraiden kunniaksi.
Leipasin kakkupohjan jo edellisenä päivänä ja kuorrutuksen hoidin pari tuntia ennen tarjoamista.
Suosittelen leipomaan pohjan hyvissä ajoin etukäteen, jotta se ehtii kunnolla jäähtyä.
Tein pohjan 17 cm -vuokaan, jotta saisin korkean kakun. Mielestäni se vähän kuuluu asiaan, kakkuun tulee juhlavuutta ja näyttävyyttä.
Aion tehdä kakkua pian uudestaan ja samalla testaan, josko saisin kakun läpikotaisin punaiseksi, vai jääkö alin kerros kuitenkin ruskeaksi. Ajattelin testata tätä suoraviivaisesti lisäämällä väriaineen määrää. :) Alla olevassa reseptissä olen jo jauheen määrää nostanut.
(Kuulemma perinteinen Red Velvet Cake voi olla myös ruskea-punainen, joten ei tässä nyt ihan mönkään menty.)
Mutta niin, mistä tämä kakku on sitten peräisin?
Kuulemma aina 1800-luvulta asti, jolloin keksittiin että etikan happo tuo kaakaojauheen luontaisen punaisuuden esiin. Kakku jalostui kohti nykyistä muotoaan kuulemma Waldorf Astoria -hotellissa 1930-luvulla. Hotellia pidetäänkin kakun "kotina", vaikka punaisia leivonnaisia löytyy paljon myös soul foodin historiasta.
Hauskaa on, että kakun suosio sai huimaa nostetta vuoden -39 jälkeen, jolloin ruoka oli kortilla. Teksasilainen John Adams (Adams Extract Company -yhtiön omistaja) keksi promota kakkua mainoskampanjoissaan ja sai näin punaista väriainetta paremmin myytyä. :)
Nyt Red Velvet Cake käy läpi ihan uskomatonta buumia; siitä on jalostettu ihan kaikkea... Niin erilaisia leivonnaisia kuin suolaisiakin ruokia (kuten esim. kakkutaikinalla paneroitua kanaa), sekä esimerkiksi vartalosuihketta... Kun jenkit innostuvat, he tekevät sen kunnolla.
En ehkä valitse huulipunani sävyksi "Red Velvetiä", mutta tätä kakkua teen kyllä varmasti uudestaan. Oli se vaan niin hyvää. Ja loppujen lopuksi todella simppeliä. Vain kaksi komponenttia; kakku ja täyte.
Kokeile itse! Vaikka olisitkin trendien vastustaja. :)
Tästä reseptistä kiitos Glorian Ruoka & Viini -lehdelle (2/2013).
Red Velvet Cake (n. 10 annosta, 17 cm vuoka)
4 dl vehnäjauhoja
2 tl kaakaojauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl punaista jauhemaista elintarvikeväriä (tai 1,5-2 tl, jos haluat vahvemman punaisen sävyn)
2 dl maitoa
125 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
3 1/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
1 tl ruokasoodaa
1 tl valkoviinietikkaa
Kuorrute / täyte:
350 g tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
1,5 tl vaniljasokeria
1,5 dl kuohukermaa
Tee ensin kakku. Voitele irtopohjavuoan (17 cm) reunat (ylös asti, kakku kohoaa reilusti!) ja pingota pohjalle paperi.
Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja kaakaojauhe, lisää suola.
Liuota elintarvikeväri maitoon.
Vaahdota toisessa kulhossa margariini ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat reippaasti vatkaten.
Siivilöi vaahtoon puolet jauhoseoksesta ja puolet maidosta. Sekoita hyvin.
Lisää myös toinen puoliska jauhoista ja maidosta. Sekoita tasaiseksi.
Yhdistä sooda ja valkoviinietikka keskenään ja kaada kuohuva seos taikinaan. Sekoita nopeasti.
Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa n. 50 minuuttia. Kakku kohoaa reilusti, kuten alta näkyy. :)
Kakku on valmis, kun keskelle tökätty puutikku tulee puhtaana kakusta ulos. Nosta kakku jäähtymään rauhassa.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Alla olevassa kuvassa näkyy hyvin eri kerrosten väriero.
Tee täyte. Sekoita keskenään tuorejuusto ja siivilöity tomusokeri. Lisää vaniljasokeri ja kuohukerma. Vatkaa voimakkaasti kunnes täyte on sileää ja kuohkeaa.
Kun kokoat kakun, on hyvä idea laittaa leivinpaperisuikaleet kakun alle. Näin kakkulautanen näyttää siistiltä myös kuorrutuksen jälkeen. Vedät vain suikaleet ulospäin pois kakun alta.
Levitä täytettä tasaisesti kakkukerrosten väleihin.
Kuorruta kakku samalla täytteellä. Kannattaa ensin levittää kuorrutteeksi ohut kerros, sillä kakusta irtoaa vähän murusia. Levitä vielä toinen kerros kuorrutetta puhtaalla lastalla, jolloin saat valkoisemman ja siistimmän kuorrutteen.
keskiviikko 12. elokuuta 2015
Amerikkalainen rommi-omenapiirakka
Onpas tullut mukava pieni tauko bloggaamiseen. Mukava siksi, että kesäriennot ovat tehokkaasti estäneet koneen ääressä istuskelun. :)
Nyt jaan aivan kerrassaan ihanan omenapiirakan reseptin! Tein piirakan mökkiviemisiksi ja hyvin toimi! Piirakka kesti loistavasti venematkan logistiikan ja maistui koko konklaaville erittäin hyvin.
Itse rakastuin rommilla säväytettyyn täytteeseen. Ja omenathan ovat ikirakkauteni, joten yhdeksi lempiresepteistäni tämäkin pääsi. :)
Bongasin idean Pinterestistä. Amerikkalaisreseptiksi tämä vaati yllättävän vähän muokkaamista. Sokeriannostus osui kerralla kohdalleen, eikä määriä tarvinnut pienentää kuin hieman. Taikinakin on sokeriton, joten balanssi säilyy hyvin. Rommi oli oma lisäykseni, jota suosittelen erittäin lämpimästi.
Omena-aika koittaa kohta! Sitä odotellessa voit turvautua pakastettuihin omenoihin tai kaupan valikoimiin. Suosittelen valitsemaan happamia ja kiinteitä omenia, esim. Granny Smith -lajia.
Amerikkalainen rommi-omenapiirakka (33 x 23 cm uunivuoka)
Taikina:
5,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
180 g margariinia tai voita (kylmää)
0,75 dl maitoa
1 keltuainen
Täyte:
1,25 l omenalohkoja
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1,25 dl vehnäjauhoja
(1/3 dl perunajauhoja, jos käytät pakastettuja omenakuutioita)
1,75 dl sokeria
1,5 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1-2 rkl rommia
Päällynen:
1 valkuainen
1,5 rkl sokeria
1/4 tl kanelia
Aloita tekemällä taikina.
Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää kylmä margariini tai voi paloina ja nypi seos muruksi. Sekoita keskenään maito ja keltuainen ja lisää ne taikinaan.
Sekoita tasaiseksi. Kääräise taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin olentumaan vähintään 1/2 tunniksi tai vaikka seuraavaa päivää odottamaan.
Tee sitten täyte. Sekoita keskenään (sulat) omenat, rommi ja vaniljauute. (Jos käytät vanilinisokeria, yhdistä se muihin kuiviin aineisiin.)
Sekoita keskenään vehnäjauhot, (perunajauhot,) sokeri,, kaneli ja muskottipähkinä. Lisää ne omenoiden joukkoon ja sekoita hyvin.
Paista piirakkaa 50-60 minuuttia 175-asteisessa uunissa kunnes marenki saa kivasti väriä ja piirakka kupruilee.
Jäähdytä hyvin ennen tarjoamista.
Voit tarjota piirakan suoraan uunivuoasta tai leikata kuutioiksi, jolloin tarjottava on "leivosmaisempi".
Nyt jaan aivan kerrassaan ihanan omenapiirakan reseptin! Tein piirakan mökkiviemisiksi ja hyvin toimi! Piirakka kesti loistavasti venematkan logistiikan ja maistui koko konklaaville erittäin hyvin.
Itse rakastuin rommilla säväytettyyn täytteeseen. Ja omenathan ovat ikirakkauteni, joten yhdeksi lempiresepteistäni tämäkin pääsi. :)
Amerikkalainen rommi-omenapiirakka (33 x 23 cm uunivuoka)
Taikina:
5,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
180 g margariinia tai voita (kylmää)
0,75 dl maitoa
1 keltuainen
Täyte:
1,25 l omenalohkoja
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1,25 dl vehnäjauhoja
(1/3 dl perunajauhoja, jos käytät pakastettuja omenakuutioita)
1,75 dl sokeria
1,5 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1-2 rkl rommia
Päällynen:
1 valkuainen
1,5 rkl sokeria
1/4 tl kanelia
Aloita tekemällä taikina.
Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää kylmä margariini tai voi paloina ja nypi seos muruksi. Sekoita keskenään maito ja keltuainen ja lisää ne taikinaan.
Sekoita tasaiseksi. Kääräise taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin olentumaan vähintään 1/2 tunniksi tai vaikka seuraavaa päivää odottamaan.
Tee sitten täyte. Sekoita keskenään (sulat) omenat, rommi ja vaniljauute. (Jos käytät vanilinisokeria, yhdistä se muihin kuiviin aineisiin.)
Sekoita keskenään vehnäjauhot, (perunajauhot,) sokeri,, kaneli ja muskottipähkinä. Lisää ne omenoiden joukkoon ja sekoita hyvin.
Ota taikina jääkaapista. Kauli puolet taikinasta ohueksi levyksi, joka on hieman uunivuoan pinta-alaa suurempi.
Kumoa taikina uunivuokaan käyttäen apuna esim. kaulinta.
(Laita kaulin pöydällä makaavan taikinan päälle keskelle taikinaa. Nosta taikinan toinen reuna löysästi kaulimen yli ja sitten toinen. Siirrä taikina vuoan päälle ja laske yksi taikinanreuna kerralla vuokaan.)
Siisti hieman reunoja.
Kumoa täyte taikinan päälle. Varmista, että taikinan reunat ovat yli omenatäytteen pinnan.
Kaulitse myös toinen puoliska taikinasta ja nosta se kanneksi piirakalle. Tunge kannen reunoja reunojen sisäpuolelle ja nipistele reunoja kevyesti yhteen.
Tein lopusta taikinasta vielä pienen koristeen piirakan päälle, mutta sehän jäi tietysti iloisesti marenkikerroksen alle. :D
Tee marenkipäällynen. Vaahdota valkuainen, lisää loppuvaiheessa sokeri. Levitä marenkivaahto ohuesti piirakan päälle ja ripottele päälle kanelia.
Paista piirakkaa 50-60 minuuttia 175-asteisessa uunissa kunnes marenki saa kivasti väriä ja piirakka kupruilee.
Jäähdytä hyvin ennen tarjoamista.
Voit tarjota piirakan suoraan uunivuoasta tai leikata kuutioiksi, jolloin tarjottava on "leivosmaisempi".
Tältä hän näytti uunista tultuaan. |
torstai 30. heinäkuuta 2015
Superhelppo ja herkullinen kantarellipiirakka
Jee! Kantarelliaika on täydessä käynnissä. :)
Ja voi vitsit miten helpolla pääsee, jos sattuu hyvän sieniapajan tuntemaan. Olemme olleet uuden perheenjäsenemme kanssa kotona puolisentoista viikkoa minä aikana olemme saaneet ihanan paljon vieraita kylään. En vain osaa olla tarjoamatta mitään, joten helpot, nopeat ja herkulliset ruoat ovat olleet tosi rock.
Ja voi vitsit miten helpolla pääsee, jos sattuu hyvän sieniapajan tuntemaan. Olemme olleet uuden perheenjäsenemme kanssa kotona puolisentoista viikkoa minä aikana olemme saaneet ihanan paljon vieraita kylään. En vain osaa olla tarjoamatta mitään, joten helpot, nopeat ja herkulliset ruoat ovat olleet tosi rock.
Tämän kantarellipiiraan sain uuniin 15 minuutissa ja kaikki aineet löytyivät jääkaapista.
Piirakka tuntui maistuvan niin vieraille kuin isäntäväellekin. Tämä menee repertuariin hienostelemattomuudestaan huolimatta. :)
Piirakka sopii erinomaisesti illanistujaisiin, buffet-pöydän tarjoiluihin (helppo ja nopea tehdä hyvissä ajoin etukäteen), brunssille, iltateelle tai vaikka piknikille.
Superhelppo ja herkullinen kantarellipiirakka (26 cm vuoka)
3,5 dl vehnäjauhoja
Voitele ja jauhota 26 cm piirakkavuoka.
Sekoita keskenään vehnäjauho, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola. Lisää margariini paloina ja sekoita murumaiseksi. Lisää vesi nopeasti ja sekoita taikina tasaiseksi.
Painele taikina vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 12 minuuttia 200-asteisessa uunissa alatasolla.
Tee sillävälin täyte. Pilko sipuli ja isoimmat kantarellit, murskaa valkosipulit. Lämmitä tilkka öljyä pannulla ja paista sipulia, valkosipulia ja sieniä, kunnes neste on poistunut.
Lisää pannulle mausteet.
Levitä esipaistetun piirakkapohjan päälle sienitäyte. Silppua kevätsipulin varret ja lisää ne täytteen päälle.
Sekoita keskenään ruokakerma ja munat sekä puolet juustoraasteesta. Levitä kermaseos tasaisesti piirakan päälle. Ripottele vielä loput juustoraasteesta piirakan päälle.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 20 minuuttia, kunnes piirakka on saanut kauniisti väriä.
Anna jäähtyä ennen tarjoamista.
Piirakka tuntui maistuvan niin vieraille kuin isäntäväellekin. Tämä menee repertuariin hienostelemattomuudestaan huolimatta. :)
Piirakka sopii erinomaisesti illanistujaisiin, buffet-pöydän tarjoiluihin (helppo ja nopea tehdä hyvissä ajoin etukäteen), brunssille, iltateelle tai vaikka piknikille.
Superhelppo ja herkullinen kantarellipiirakka (26 cm vuoka)
3,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g margariinia
1/2 dl kylmää vettä
1-1,5 l kantarelleja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 valkosipulinkynttä
1 kevätsipulin varsi
loraus öljyä
suolaa
pippuria
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 rkl rosmariinia
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 rkl rosmariinia
2 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
1,5 dl juustoraastetta (esim. oltermanni käy hyvin)
Voitele ja jauhota 26 cm piirakkavuoka.
Sekoita keskenään vehnäjauho, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola. Lisää margariini paloina ja sekoita murumaiseksi. Lisää vesi nopeasti ja sekoita taikina tasaiseksi.
Painele taikina vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 12 minuuttia 200-asteisessa uunissa alatasolla.
Tee sillävälin täyte. Pilko sipuli ja isoimmat kantarellit, murskaa valkosipulit. Lämmitä tilkka öljyä pannulla ja paista sipulia, valkosipulia ja sieniä, kunnes neste on poistunut.
Lisää pannulle mausteet.
Levitä esipaistetun piirakkapohjan päälle sienitäyte. Silppua kevätsipulin varret ja lisää ne täytteen päälle.
Sekoita keskenään ruokakerma ja munat sekä puolet juustoraasteesta. Levitä kermaseos tasaisesti piirakan päälle. Ripottele vielä loput juustoraasteesta piirakan päälle.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 20 minuuttia, kunnes piirakka on saanut kauniisti väriä.
Anna jäähtyä ennen tarjoamista.
sunnuntai 26. heinäkuuta 2015
Korealainen varhaiskaalisaalatti
Voi vitsit, nyt tuli hyvää salaattia!
Ihan meitsin makuun: rapeaa varhaiskaalia, aasialaisia makuja, seesamia, raikkautta...
Korealainen varhaiskaalisalaatti valmistuu supernopeasti ja helposti. Salaatti sopi täydellisesti grillatun kanan ja inkivääri-valkosipuli-raparperichutneyn kanssa. Lainasin ja muokkasin reseptiä täältä.
Ja kaveriksi sopi erittäin hyvin myös suosikki rosesamppanjani, jonka korkkasimme pienen uuden perheenjäsenemme kunniaksi. :)
Kaaliaika vasta alkaa, joten tätä herkkua tullaan harrastamaan meillä pitkälle syksyyn. :)
Korealainen varhaiskaalisalaatti (4:lle)
1/2 varhaiskaali
1 iso kesäsipuli
2 kevätsipulin vartta
1 tl palmusokeria
1 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
2 rkl riisiviinietikkaa
loraus sitruunan mehua
1/2 rkl kalakastiketta
1 rkl makeahkoa chilikastiketta
2 rkl mustia seesaminsiemeniä
1-2 tl seesamiöljyä
Suikaloi kaali ja sipuli ohuiksi suikaleiksi. Pilko kevätsipulin varret.
Yhdistä kaali, sipuli ja kevätsipulin varret. Lisää sokeri ja suola. Pyörittele hyvin ympäri.
Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Sekoita salaatin joukkoon. Anna oleentua pari tuntia kylmässä. Tai vaikka seuraavaan päivään.
Meillä oli jo muu ruoka valmiina, joten popsimme puolet salaatista saman tien ja puolet seuraavana päivänä. Molemmin tavoin toimi. :)
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)