torstai 29. joulukuuta 2016

Paras bileruoka: gua bao -höyrysämpylät kana ja kasvistäytteillä

Tässä pärähtää vuoden 2016 paras resepti.

Mietitkö vielä uuden vuoden bileruokaa? Tee gua bao -höyrysämpylöitä, etkä varmasti pety. :)



Täytteeksi aasialaisille höyrysämpylöille sopii yksi jos toinenkin herkku. Kunhan mukana on vahva mausteinen kastike ja raikkaita kasviksia.

Käytimme täytteenä kanaa, mutta aivan yhtä hyvin voisi väliin sujauttaa possua, marinoitua kesäkurpitsaa tai munakoisoa, nyhtökauraa tai vaikka lohta.

Tänään aiomme tehdä uusinnan ja laittaa peliin joulukinkun jämät. :)


Ja hei - nämä höyrysämpylät maistuvat fantastiselta kuohuvan juoman kanssa: on se sitten samppanjaa tai raikasta olutta. Täydellistä uuteen vuoteen! :D

Voit tehdä sämpylät hyvissä ajoin ja pakastaa ne, tai jos haluat tarjota ne tuoreeltaan, leipase juhlapäivän aamuna. Kasvikset voit pikkelöidä edellisenä päivänä ja kastikkeenkin voi tehdä jo päiviä etukäteen.

Kokoa vain juhlapäivänä kaikki nätisti esille ja anna vieraiden rakentaa oma suosikkinsa.
Muista nostaa esille myös runsaasti servettejä. :)

Lainasin reseptin Glorian ruoka ja viini -lehdestä (8/2016), mutta muokkailin täytteitä omaan makuun sopivaksi.

Ah niin! Gua baot sopivat loistavasti myös kesän grillibileisiin, jossa täytteet valmistuvat grillin tai muurikkapannun kautta. :)


Gua bao -höyrysämpylät (12 kpl)

2 dl vettä
1 1/2 tl kuivahiivaa
3 + 2 rkl rypsiöljyä
6 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää 3 rkl rypsiöljyä.

Mittaa yleiskoneen kulhoon jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Kaada hiiva-vesiseos ohuena nauhana joukkoon.

Anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu tahmea, kiinteähkö pallo. Lisää tarvittaessa jauhoja 1 rkl kerrallaan, jottei taikina ole ihan liian tahmainen.


Voitele kulho tilkalla rypsiöljyä. Kumoa taikina kulhoon ja anna kohota n. 45 minuuttia liinalla peitettynä.

Kaada taikina pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pötkö, ja leikkaa se 12 palaan. Pyörittele palat palloiksi.


Jauhota pöytä kevyesti ja kauli kukin pallo n. 1/2 cm paksuksi soikioksi. Voitele ne kevyesti rypsiöljyllä ja taita kahtia puoliympyräksi.


Nosta leivinpaperille ja kohota vielä 30 minuuttia liinan alla.


Kypsennys tehdään höyryttämällä. Voit virittää esimerkiksi samanlaiset systeemit kuin minulla (siivilä kattilan päälle, toisessa kattilassa höyrytysritilä pohjalla, sekä siivilän että ritilän päällä leivinpaperi), tai käyttää bambusta tehtyä höyrytyskoria.



Höyrytä sämpylöitä kannen alla n. 6-9 minuuttia. Älä höyrytä kovaksi asti, vaan sämpylät saavat olla ihanan pehmeitä.


Tarjoa sämpylät hieman jäähtyneinä ihanien, alla olevien täytteiden kera.


Viismauste-kana (5-6 annosta)

n. 1/2 kg kanafileitä
5 valkosipulinkynttä
5 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1 dl hoisinkastiketta
1 dl soijakastiketta
1 dl fariinisokeria
1 tl viismaustetta


Kuori valkosipulit ja murskaa ne. Kuori ja raasta inkivääri.
Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään.

Käytä puolet kastikkeesta kanojen marinoimiseen, jätä toinen puolikas tarjoiluun.

Nosta kanat jääkaappiin pariksi - muutamaksi tunniksi.


Pikapikkelöidyt kasvikset

3 porkkanaa
1/2 pienestä kurkusta
1 dl riisiviinietikkaa (tai väkiviina)
3/4 dl vettä
3/4 dl sokeria
1/2 tl valkopippuria
1 tl suolaa


Kuori porkkana. Pilko porkkana ja kurkku pieniksi "tulitikuiksi". Yhdistä kaikki marinadin aineet. Nosta kasvikset kannelliseen kulhoon ja kaada kastike päälle. Laita kansi paikalleen ja ravista kunnolla. Nosta kasvikset jääkaappiin oleentumaan pariksi tunniksi.



Muut lisukkeet

tuoretta korianteria
salaatinlehtiä
paprikatikkuja



keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Chia-mantelijoulupuuro

Tökkiikö riisipuuro?

Olen leikkinyt joulupuurolla aiemminkin; kolme vuotta sitten tein porkkanapuuroa ja pari vuotta sitten toteutin suuren puurotestin. :)

Nyt mennään kuitenkin kaikista kauimmas perinteistä!


(Mutta täytyy myöntää - haluan kuitenkin jouluaamupalani näyttävän perinteiseltä kuten viisi vuotta sitten alla olevassa kuvassa... :))


MUTTA! Kaikille superfood-hörhöille, fitness-misukoille ja raudannöyryyttäjämiekkosille proteiinipitoinen ja rasvaton joulupuuro. :)
Jätä kaikki makeutus halutessasi pois - mantelimaidon luontainen makeus on ainakin minun makuuni aivan riittävästi.


Chia-mantelijoulupuuro (3:lle)

3 dl mantelimaitoa
1,5 dl kaurahiutaleita
3 rkl chiansiemeniä
1 rkl mantelijauhetta
pari tippaa vanilja-aromia

hiukkasen valuvaa hunajaa
piparinmurusia


Sekoita keskenään mantelimaito, kaurahiutaleet, chiansiemenet, mantelijauhe ja vanilja-aromi.
Jaa puuro kulhoihin ja nosta jääkaappiin oleentumaan vähintään 12 tunniksi.

Ennen tarjoamista, notkista tarvittaessa puuroa lisäämällä hieman mantelimaitoa.

Valuta päälle hunajaa ja ripottele piparinmurusia.

Nauti!


tiistai 20. joulukuuta 2016

Sitruuna- ja sinihomejuustopiparit

Piparit on ihania. Niiden kuuluu olla mielestäni ohuita, rapeita, muttei missään nimessä liian ruskeita ja kärtsähtäneitä.

Ja ihan parhaita ne ovat, jos niissä on jotain pientä twistiä. :)


Olen monena jouluna tehnyt tulisia ruispipareita, sekä muita variaatioita peruspipareista. Nyt on aika jakaa suosikkini; sinihomejuustopipari! Ja toinen loistava muunnos; sitruunapipari. :)

Molemmat valmistuvat näppärästi samaan perustaikinaan, eli pääset tosi helpolla. 


Olen tässä viime päivinä muutenkin riehaantunut keksirintamalla. Kuvassa näkyy myös herkulliset kolavinokkaat, jotka sopivat mielestäni oivasti jouluun. Näihin kun ripauttaisi vähän piparkakkumaustetta... No, tämä resepti tulee vielä erikseen. :)


Sinihomejuustopiparit ovat parasta joulun alla. Juusto leivotaan taikinaan sisään, joten se luo hauskan marmorikuvion. Piparin sisältä löytyy ihania sinihomejuustokätköjä.

Sitruunapiparit tehdään samalla periaatteella, ja sitruunankuoriraaste ujutetaan taikinaan sisään.


Tämä peruspiparitaikina on Kinuskikissan käsialaa, ja se toimi paremmin kuin aiemmin käyttämäni taikina, jossa oli enemmän rasvaa ja siirappia, joten se oli löysempää ja vaikeampaa käsitellä. Tässä taikinassa en myöskään kiehauttanut sokeria yhdessä siirapin kanssa, joten se jäi ihanasti kiteiseksi taikinan joukkoon. Tämä oli loisto-oivallus.


Piparitaikina (monta pellillistä, voit myös puolittaa)

200 g voita
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl siirappia
2 munaa
1 l vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta tai 2 tl ruokasoodaa
1 rkl piparkakkumaustetta
(tai 1 rkl kardemummaa, 2 tl kanelia, 2 tl jauhettua inkivääriä, 2 tl jauhettua pomeranssinkuorta, 2 tl jauhettua neilikkaa)

Sinihomejuustopipareihin lisäksi (1/2 taikinasta)

n. 50-80 g sinihomejuustoa


Sitruunapipareihin lisäksi (1/2 taikinasta)

1 sitruunan raastettu kuori



Paloittele voi, ja mittaa se sokerin kanssa kulhoon.

Kuumenna siirapppi kiehuvaksi ja kaada se voin ja sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Lisää munat.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne pienissä erissä taikinan joukkoon puulastalla sekoittaen.

Muotoile taikinasta möykky, kääri se kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.


Leipomispäivänä pese sitruuna hyvin ja raasta kuori talteen. Jaa taikina kahtia, ja aloita toisesta puolikkaasta.

Ota sinihomejuustosta isoja nokareita ja työnnä niitä sinne tänne taikinan joukkoon. Käytä riittävän isoja paloja, että juusto jää "möykyiksi", eikä sekoitu ihan tasaisesti taikinaan.

Kauliessasi taikinaa, levittyy sinihomejuusto kauniisti.

Painele piparimuotilla pipareita pellille, paista 5 minuuttia 200 asteessa.


Tee sitruunapipareiden kanssa samoin, mutta sekoita sitruunankuoriraaste tasaisesti taikinaan.


Nauti ihania lämpimiä pipareita glögin kera. :)


sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Joulunäkkäri

Olen pahamaineinen ruokajoululahjojen antaja. :)
En tiedä, onko se lahjansaajien mielestä hyvä vai huono juttu - riippuu varmaan vähän tyypistä. :)


Myönnetään, että tänäkin jouluna olen värkännyt yhtä sun toista. Mielestäni on vain niin ihanaa tuoda tuliaiseksi jotain itse tehtyä. Ja minun joulumieleni ei syty sohvalla konvehtirasia kainalossa, se syttyy keittiössä tuoksujen ympäröimänä puuhastellessa. :)


Tämä joulunäkkäri valmistui nopeasti ja helposti. Kunhan vain kaikkia aineita on kaapissa. :) Ja ah, miten herkkua - tein myös pienen satsin kotikäyttöön. :)


Joulunäkkäri (2 pellillistä)

1/2 dl maissijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 dl kurpitsansiemeniä
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kuminaa
1/2 tl anisjauhetta
1/2 tl fenkolinsiemeniä
1/2 tl pomeranssinkuorta
1/2 suolaa
2,5 dl kuumaa vettä
2 rkl siirappia
1/2 dl öljyä

sormisuolaa
1/2 dl vehnäjauhoja kaulimiseen


Sekoita kuivat aineet keskenään.

Liuota siirappi kuumaan veteen. Lisää vesi, siirappi ja öljy kuivien aineiden joukkoon.

Sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa jauhoja, taikinasta pitäisi tulla kaulittavan paksuista.

Kauli taikina mahdollisimman ohueksi levyksi kahdelle leivinpaperille vehnäjauhoja apuna käyttäen. Käytä voimaa, jotta saat kunnolla ohuen levyn.


Ripottele taikinalevyn päälle vielä sormisuolahippuja ja painele niitä vähän kiinni taikinaan.

Vedä paperit uunipellin päälle.

Paista 175-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia, kunnes se tuntuu kovalta ja on saanut hieman väriä.


Anna näkkärin jäähtyä rauhassa pellillä, sillä se kovettuu kunnolla kylmänä.

Lohko jäähtyneestä näkkäristä eri kokoisia palasia ja pakkaa ne nättiin pakettiin.


lauantai 17. joulukuuta 2016

Superherkullinen kurpitsakeitto


Ihanaa viikonloppua! Tässä tämän syksyn suosikkireseptini; mausteinen, täyteläinen, eksoottinen kurpitsakeitto. <3


Lainasin idean keittoon Maku-lehdeltä, mutta otin reilusti omia vapauksia ja muokkasin omannäköiseksi. :)


Superherkullinen kurpitsakeitto (4:lle)

2 sipulia
1 iso / 2 pientä omenaa
1 myskikurpitsa (reilu 1 kg)
loraus öljyä
1 rkl vihreää currytahnaa
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
n. 4 dl kasvislientä (tai vettä + kasvisfondia)
1-2 dl maitoa
100 g inkivääri-sitruunaruohotuorejuustoa

(raejuustoa)
(tuoretta korianteria)


Pilko sipulit ja omenat. Kuori ja pilko myskikurpitsa kuutioiksi.

Lämmitä öljy kattilassa ja kuullota sipuleita, omenoita ja myskikurpitsaa hetki.

Lisää currytahna ja sekoita. Lisää myös kasvisliemi  niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät sekä inkivääri.

Anna keiton porista kannen alla n. 15-20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Soseuta keitto sauvasekoittimella.

Lisää tuorejuusto ja maitoa sen verran, että saat sopivan paksuisen keiton.

Tarjoa esimerkiksi raejuuston kera tai sellaisenaan. Koristele halutessasi tuoreella korianterilla.