torstai 29. joulukuuta 2016

Paras bileruoka: gua bao -höyrysämpylät kana ja kasvistäytteillä

Tässä pärähtää vuoden 2016 paras resepti.

Mietitkö vielä uuden vuoden bileruokaa? Tee gua bao -höyrysämpylöitä, etkä varmasti pety. :)



Täytteeksi aasialaisille höyrysämpylöille sopii yksi jos toinenkin herkku. Kunhan mukana on vahva mausteinen kastike ja raikkaita kasviksia.

Käytimme täytteenä kanaa, mutta aivan yhtä hyvin voisi väliin sujauttaa possua, marinoitua kesäkurpitsaa tai munakoisoa, nyhtökauraa tai vaikka lohta.

Tänään aiomme tehdä uusinnan ja laittaa peliin joulukinkun jämät. :)


Ja hei - nämä höyrysämpylät maistuvat fantastiselta kuohuvan juoman kanssa: on se sitten samppanjaa tai raikasta olutta. Täydellistä uuteen vuoteen! :D

Voit tehdä sämpylät hyvissä ajoin ja pakastaa ne, tai jos haluat tarjota ne tuoreeltaan, leipase juhlapäivän aamuna. Kasvikset voit pikkelöidä edellisenä päivänä ja kastikkeenkin voi tehdä jo päiviä etukäteen.

Kokoa vain juhlapäivänä kaikki nätisti esille ja anna vieraiden rakentaa oma suosikkinsa.
Muista nostaa esille myös runsaasti servettejä. :)

Lainasin reseptin Glorian ruoka ja viini -lehdestä (8/2016), mutta muokkailin täytteitä omaan makuun sopivaksi.

Ah niin! Gua baot sopivat loistavasti myös kesän grillibileisiin, jossa täytteet valmistuvat grillin tai muurikkapannun kautta. :)


Gua bao -höyrysämpylät (12 kpl)

2 dl vettä
1 1/2 tl kuivahiivaa
3 + 2 rkl rypsiöljyä
6 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää 3 rkl rypsiöljyä.

Mittaa yleiskoneen kulhoon jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Kaada hiiva-vesiseos ohuena nauhana joukkoon.

Anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu tahmea, kiinteähkö pallo. Lisää tarvittaessa jauhoja 1 rkl kerrallaan, jottei taikina ole ihan liian tahmainen.


Voitele kulho tilkalla rypsiöljyä. Kumoa taikina kulhoon ja anna kohota n. 45 minuuttia liinalla peitettynä.

Kaada taikina pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pötkö, ja leikkaa se 12 palaan. Pyörittele palat palloiksi.


Jauhota pöytä kevyesti ja kauli kukin pallo n. 1/2 cm paksuksi soikioksi. Voitele ne kevyesti rypsiöljyllä ja taita kahtia puoliympyräksi.


Nosta leivinpaperille ja kohota vielä 30 minuuttia liinan alla.


Kypsennys tehdään höyryttämällä. Voit virittää esimerkiksi samanlaiset systeemit kuin minulla (siivilä kattilan päälle, toisessa kattilassa höyrytysritilä pohjalla, sekä siivilän että ritilän päällä leivinpaperi), tai käyttää bambusta tehtyä höyrytyskoria.



Höyrytä sämpylöitä kannen alla n. 6-9 minuuttia. Älä höyrytä kovaksi asti, vaan sämpylät saavat olla ihanan pehmeitä.


Tarjoa sämpylät hieman jäähtyneinä ihanien, alla olevien täytteiden kera.


Viismauste-kana (5-6 annosta)

n. 1/2 kg kanafileitä
5 valkosipulinkynttä
5 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1 dl hoisinkastiketta
1 dl soijakastiketta
1 dl fariinisokeria
1 tl viismaustetta


Kuori valkosipulit ja murskaa ne. Kuori ja raasta inkivääri.
Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään.

Käytä puolet kastikkeesta kanojen marinoimiseen, jätä toinen puolikas tarjoiluun.

Nosta kanat jääkaappiin pariksi - muutamaksi tunniksi.


Pikapikkelöidyt kasvikset

3 porkkanaa
1/2 pienestä kurkusta
1 dl riisiviinietikkaa (tai väkiviina)
3/4 dl vettä
3/4 dl sokeria
1/2 tl valkopippuria
1 tl suolaa


Kuori porkkana. Pilko porkkana ja kurkku pieniksi "tulitikuiksi". Yhdistä kaikki marinadin aineet. Nosta kasvikset kannelliseen kulhoon ja kaada kastike päälle. Laita kansi paikalleen ja ravista kunnolla. Nosta kasvikset jääkaappiin oleentumaan pariksi tunniksi.



Muut lisukkeet

tuoretta korianteria
salaatinlehtiä
paprikatikkuja



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti