maanantai 11. syyskuuta 2023

Se kaikkein paras omenapiirakka

Kaikki omenoista valmistettu herkku on mielestäni parasta. 
Omenapiirakkareseptejä on hihoissani varmaan kymmeniä, mutta tästä jääkaapintyhjennysreseptistä tulikin yllättäen se kaikkein paras. :) 

Tämä on tosi helppo piirakka tehdä, ja pärjäät vaikka ihan käsivatkaimella ja vain yhdellä kulholla. 


Se kaikkein paras omenapiirakka

4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 dl kaurahiutaleita
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1,5 dl sokeria
150 g margariinia tai voita
1 muna
0,75 dl maitoa

1,2 dl vaniljakreemijauhetta
2,5 dl vettä
n. 0,5 dl tomusokeria
150 g maustamatonta maitorahkaa
1 muna

reilu 1 l omenakuutioita

Muruseos pinnalle:
0,75 dl margariinia
1,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl sokeria
1 tl kardemummaa


Kuutioi omenat. Sekoita keskenään vaniljakreemijauhe ja vesi ja nosta jääkaappiin paksuuntumaan vähintään puoleksi tunniksi.

Tee taikina. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet. Sulata margariini. Lisää se, maito ja muna kuiviin aineisiin ja sekoita.

Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Kumoa siihen omenakuutiot. Niitä tulee reilusti.

Sekoita keskenään vaniljakreemi, tomusokeri, maitorahka ja muna. Maista, että massa on makuusi sopivan makeaa ja lisää tarvittaessa sokeria. Huomaa, että muruseoksesta tulee myös reilusti makeutta. 

Kaada seos omenakuutioiden päälle.

Sekoita keskenään muruseoksen ainekset ja puristele kourassasi piirakan päälle kökkäreitä.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.

keskiviikko 9. elokuuta 2023

Ranskalainen tomaattipiiras

Tämä resepti on minun todellinen klassikko. Ranskalainen tomaattipiiras on kulkenut mukanani lukioajoista asti - alun perin sain reseptin äidiltäni. Yhä se on suosikkini, ja mielestäni hyvin kaunis juhlatarjottava. 

Ranskalainen tomaattipiiras

4 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
125 g kylmää margariinia
5 rkl kylmää vettä

n. 3-4 rkl punaista pestoa
3 dl raastettua juustoa (esim. mozzarellaraaste)
5-7 tomaattia
1 tl kuivattua basilikaa
mustapippuria myllystä
2-3 rkl oliiviöljyä
4-5 valkosipulinkynttä

tuoretta basilikaa tai rucolaa


Nypi jauho-suola-sokeri -seokseen kylmä margariini. Lisää nopeasti kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (minulla iso, 27 cm halkaisija, pienempikin käy). Jätä reunat ohuiksi ja melko mataliksi.

Pistele pohja haarukalla ja nosta jääkaappiin yhdeksi - pariksi tunniksi.

Voit kaltata halutessasi tomaatit, mutta itse olen oikaissut tekemällä tomaatin kuoriin ohuet pystyviillot (2 viiltoa tomaatin ympäri siten, että tomaatti jakaantuu neljään sektoriin). Tämä siksi, että kun leikkaat piirakkaa tomaattiviipaleen puolesta välistä, paikallaan oleva kuori vetää koko tomaatin kyytiisi. Eli saat piirakkaa siistimmin leikattua jos kalttaat tomaatit, tai teet nuo pystyviillot kuoreen. 

Viipaloi tomaatit n. 1/2 - 1 cm viipaleiksi

Levitä kylmän pohjan päälle pesto sekä juustoraaste.  Asettele päälle tomaattiviipaleet. Laita viipaleita reilu kerros, ne saavat mennä reilusti päällekäin. 

Ripottele päälle kuivattua basilikaa, ja rouhaise vähän mustapippuria.

Yhdistä keskenään oliiviöljy ja murskatut valkosipulinkynnet. Levitä öljy ja valkosipulit lusikalla piirakan päälle.

Paista 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Tarjoa mieluiten haaleana. Revi päälle reilusti tuoretta rucolaa tai basilikaa.

keskiviikko 2. elokuuta 2023

Syntisen juustoinen piirakka illanistujaisiin

Joskus samppanjan kaveriksi tarvitaan jotain suolaista ja mehevää. Tässä semmoinen piirakka, joka sai aavistuksen keveyttä päälle koottavasta caprese-salaatista. :) 

Inspiroiduin tästä reseptistä, mutta täytteet menivät uusiksi.
 

Syntisen juustoinen piirakka illanistujaisiin

170 g digestive-keksejä
100 g voita tai margariinia

300 g valkohomejuustoa
1 prk (250 g) ricottaa 
1 prk kermaviiliä tai n. 125 g maitorahkaa (eli 1/2 prk)
2 isoa munaa
ripaus suolaa (vain ihan vähän!)

2 isoa tomaattia
iso kourallinen tuoretta basilikaa
1-2 kesäsipulin vartta
1/2 tl sokeria
ripaus suolaa (vain vähän!)


Murskaa digestivet esim. muovipussissa kaulinta apuna käyttäen. Sulata voi, ja sekoita se digestivemurskaan.

Viritä 17-cm halkaisijallisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Painele keksimurska pohjalle ja reunoille (n- 3-4 cm korkeat reunat). Nosta hetkeksi kylmään odottamaan.

Tee täyte. Pilko valkohomejuusto pieniksi kuutioiksi. Sekoita keskenään (esim. yleiskoneessa) ricotta, kermaviili, muna ja valkohomejuustokuutiot. Kuutiot saavat jäädä "kökkäreiksi".

Kumoa seos pohjan päälle, ja paista 175-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia, kunnes kakku hyllyy enää pikkuisen. Suojaa paiston aikana foliolla, ettei pinta kärähdä.

Anna kakun jäähtyä haaleaksi.

Tee salaatti pilkkomalla ainekset ja maustamalla sokerilla ja suolalla.
Lusikoi salaattia haalean piirakan päälle ja tarjoa.

maanantai 31. heinäkuuta 2023

Kesän paras nuudelisalaatti

Olen tehnyt tänä kesänä pariin otteeseen aika herkullista salaattia, joka toimii loistavasti pääruokanakin.

Tarjosin salaattia ensin juhlissa osana muita tarjoiluja, mutta sama kaava toimi erinomaisesti myös perheen kesäateriana - pääraaka-aine meni vaihtoon ja lisukkeetkin osittain, mutta rakenne ja ihana maustekastike pysyivät samana. :) 

Yllä valtava röykkiö salaattia broileriversiona juhlissa. Ja alla pienempi annos perheen kesäpöydässä jauhelihalla ryyditettynä. Hyvin voit jättää myös kaikki lihat pois, sillä täytteitä on niin runsaasti, että lihaa ei välttämättä kaipaa laisinkaan.


Paras nuudelisalaatti

150 - 200 g nuudeleita (maustamattomia)
4 porkkanaa

salaattia
pari isoa tomaattia tai vaikka paahdettua kukkakaalia
n. 1/2 kurkkua
2-3 kesäsipulin vartta
1 kesäsipulin sipuli
iso pala jotain makeaa melonia (minulla galia-melonia)

maustamatonta broileria tai jauhelihaa (400g jauhelihaa meidän 5-henkiselle perheelle, 600 g broileria isoon salaatiin osaksi juhlatarjoiluja)
yrttejä (korianteria tai basilikaa)
1/2 - 1 tuoretta chiliä

maustekastike:
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
3 rkl limemehua
3 rkl kalakastiketta
3 rkl esim. omenaviinietikkaa
pieni loraus seesamiöljyä
1 rkl hunajaa

Tee ensin maustekastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Jos hunajasi on kiinteää sorttia, lämmitä sitä mikrossa ihan pieni hetki, niin saat sen juoksevaksi.

Keitä ja valuta nuudelit. (Paista lihat.)
Kuori ja raasta porkkanat. Yhdistä porkkanaraaste ja lämpimät nuudelit. Sekoita puolet maustekastikkeesta niihin.

Pilko kasvikset. Kokoa salaattipeti (jos käytät laakeaa lautasta, voit jättää keskelle vähän "tyhjää tilaa", jonka päälle nostat nuudelit. Nosta pedin päälle nuudeli-porkkanaseos. Lisää muut kasvikset nuudeleiden ja salaatin päälle. Lisää (myös liha ja) viimeiseksi kevätsipulin varret, yrtit ja pieneksi pilkottu chili.

Nostele vielä lusikalla koko komeuden päälle maustekastiketta.

maanantai 3. huhtikuuta 2023

Mango-kookospalat

Tämän reseptin taisin lainata ja muokata Maku-lehdestä parin vuoden takaa. :) 


Mango-kookospalat

1 dl kookoshiutaleita
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
reilu 2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

2 prk (a 425/225 g) mangoviipaleita sokeriliemessä
1 prk kondensoitua maitoa
3 isoa munaa
1/2 dl maissitärkkelystä
1 limen kuori ja mehu

1 dl kookoshiutaleita tai -lastuja

Paahda kookoshiutaleet kuivalla pannulla. Jäähdytä.

Vaahdota rasva ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan.

Vuoraa vuoka (n. 20 x 30 cm) leivinpaperilla ja painele taikina pohjalle. Paista 200-asteisessa uunissa n. 15 min.

Valuta mangoviipaleet hyvin ja soseuta ne.
Sekoita kondensoitu maito, munat ja maissitärkkelys joukkoon. Samoin raastettu limen kuori ja mehu.

Kaada pohjan päälle.

Paista 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Jäähdytä huoneenlämpöiseksi, ja sitten jääkaappiin väh. 2 tunniksi mehustumaan.

Viimeistele kookoslastuilla. Leikkaa paloiksi.