maanantai 29. huhtikuuta 2024

Paras focaccia ja ricottalevite


Focaccia on meidän perheessä vakkarikamaa erityisesti illanvietoissa - taikina tehdään etukäteen, leipä on kaunis, ja kukapa ei tykkäisi vastaleivotusta leivästä ja sen tuoksusta. 

Tämä ohje on lainattu Imanilta ja Leenalta, koska on vain niin hyvä! Taikinan kuuluu olla tosi löysää, ja sitä kohdellaan hellästi. 


Focaccia

4,5 dl lämmintä vettä
4 g kuivahiivaa
1 tl hunajaa
n. 1 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
500 g vehnäjauhoja (n. 7 dl)

Päälle esimerkiksi
muutamia rosmariinin oksia
oliiveja
n. 6 valkosipulinkynttä
sormisuolaa
oliiviöljyä


Ricottalevite

1 prk ricottaa
1/2 sitruunan kuori raastettuna
suolaa
(halutessasi silputtua basilikaa)


Sekoita +42-asteinen vesi ja hiiva keskenään, ja anna kuplia pari minuuttia. Lisää hunaja, oliiviöljyä ja suola ja sekoita hyvin. Sekoita vehnäjauhot joukkoon. Aloita n. 6 desilitrasta, ja lisäile vain sen verran kun tarvitee. Taikinan tulee olla löysää. Sekoita hyvin ja anna tekeytyä kulhossa peitettynä kymmenisen minuuttia.

Venyttele ja taittele tämän jälkeen taikinaa. Vedä taikinaa reunasta käsilläsi ylöspäin, ja taita taikinakeon päälle. Taikina muuttuu pikkuhiljaa vähemmän tahmeaksi. Taittele taikinaa ainakin kuusi-kahdeksan kertaa. Anna tekeytyä 10-20 minuuttia peitettynä. 

Toista taittelu vielä kerran, niin että taikinasta tulee lopulta kaunis pallo kulhon keskelle. Ripottele päälle hieman oliiviöljyä ja levitä se tasaisesti taikinan pintaan. Peitä elmukelmulla tiiviisti, ja laita jääkaappiin kohoamaan 24-48 tunniksi. 



Laita leivinpaperi uunivuoan pohjalle, lisää paperin päälle hieman öljyä. Kaada kohonnut taikina leivinpaperin päälle mahdollisimman hellästi, etteivät kuplat kauheasti katoa. Nostele hieman taikinaa ja taita kaksin kerroin pariin otteeseen siten, että reunat jäävät taikinan alle. Peitä ja anna kohota pari tuntia. 

Vedä kohonnut taikina vuoan reunoihin asti kulmista vetäen. Ripottele päälle noin 1 rkl oliiviöljyä ja painele sormilla reikiä taikinan läpi. Lisää halutessasi päälliset, mutta ripottele päälle vähintään sormisuolaa. Paista uunin alatasolla 220 asteessa noin 30 minuuttia. Jos haluat rapeamman pinnan, nosta lopuksi ylätasolle 5-10 minuutiksi.

Ricottalevite tehdään vain sekoittamalla ainekset keskenään.


Levitteeksi teen yleensä ricottalevitettä, ja lisäksi voin ystäville voita + sormisuolaa. 
Myös erilaiset yrttilevitteet, hummus jne. sopii todella hyvin! 



perjantai 26. tammikuuta 2024

Täydelliset toffeeomenamuffinssit

Tulipas aivan ihania muffinsseja! Satuin katsomaan jakson Koko Suomi leipoo -ohjelmaa, ja siinä eräs voittaja teki omenamuffinsseja, joita kehuttiin aivan valtavasti.


Pakkohan niitä oli kokeilla itse!

Resepti on siis alkuperäisen kokin resepti, poislukien kuorrute, jonka tein oman mieltymykseni mukaan kevyemmäksi ja raikkaammaksi. Alkuperäinen kokki teki voikreemin, mutta omaan makuuni se on liian raskas, ja toimii parhaiten kakunrakennusaineena. 

Kuorrutteeksi sopisi valtavan hyvin varmasti myös vispikerman ja tuorejuuston seos!

Täydelliset toffeeomenamuffinssit (12 kpl)

2,5 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

0,5 tl suolaa

0,5 tl soodaa

1 tl kardemummaa

1 tl kanelia

0,5 tl neilikkaa

0,5 tl pomeranssia

1 iso muna

100 g kermaviiliä

1 dl rypsiöljyä 


Toffeeomenat

1 iso omena

n. 1 rkl voita

20 g fariinisokeria (n. 2 -3 rkl)


Sitruunatahna

1 ison munan keltuainen

1/4 dl sokeria

2 rkl sitruunamehua

n. 1 rkl voita

1 tl vaniljasokeria


Kuorrute  

1/2 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

125 g maitorahkaa

2 rkl vaniljakreemijauhetta


Tee taikina. Laita uuni lämpenemään 175 C:n, ja laita muffinssivuoan koloihin paperit.

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Sekoita keskenään myös kananmuna ja kermaviili. Lisää ne kuivien aineiden joukkoon ja sekoita.

Lisää joukkoon vielä öljy ja sekoita tasaiseksi.

Nostele taikina vuokiin (n. puoleen väliin vuokaa). Paista n. 15-20 minuuttia uunin keskitasolla. Jäähdytä.


Tee paiston aikana omenat. Pilko omena pieniksi kuutioiksi.

Sulata voi kattilassa, ja lisää fariinisokeri. Lisää omenakuutiot ja pyörittele sekaisin. Anna omenoiden pehmetä n. 5-10 minuuttia miedolla lämmöllä. Jätä omenat kattilaan odottelamaan ja jäähtymään.


Tee sitruunatahna. Purista ensin sitruunan mehu valmiiksi. 

Viritä vesihaude, eli vähän vettä kattilan pohjalle, ja sen päälle metallinen kulho. Nosta veden lämpö kiehumispisteeseen, mutta älä anna kiehua kovasti (ettei vesi roisku, ja höyryä tule liikaa). 

Laita kulhoon keltuainen ja sokeri. Vaahdota vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sitruunan mehu, ja vispaile vielä vesihauteessa muutamia minuutteja. Nosta kulho pois kattilan päältä ja anna jäähtyä välillä sekoitellen, jonka aikana seos vielä hieman paksuuntuu. 

Lisää sitruunatahna jäähtyneiden omenoiden joukkoon ja sekoita. (Ihan kaikkea tahnaa ei tarvitse käyttää, jos näyttää että tulee kovin nestemäistä. Täyteseos saa olla kuitenkin aika paksua. 


Kaiva jäähtyneihin muffinsseihin onkalo keskelle esim. haarukkaa apuna käyttäen. Täytä kolo täytteellä piripintaan. 


Tee kuuorrute. Vispaa vaniljavaahto napakaksi vaahdoksi. Lisää maitorahka ja vaniljakreemijauhe, ja sekoita kunnolla tasaiseksi. Anna seistä hetki.  Jos tuntuu liian löysältä pursotettavaksi, lisää vielä hieman kreemijauhetta. 

Mittaa kuorrutetta pursotuspussiin, jossa haluamasi tylla. Kuorruta ja tarjoa heti. 

Tyttären kuorrutustaidonnäyte <3



perjantai 15. syyskuuta 2023

Vaniljainen punaviinimarjapiirakka

 


Vaniljainen punaviiinimarjapiirakka


100 g margariinia

1 dl sokeria

1 muna

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta


1 prk mascarponea

2 prk vaniljavanukasta (a 180-200g)

1 muna

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

loraus vaniljauutetta (n. 1 tl)


Tee taikina. Vaahdota sokerit ja margariini. Lisää muna ja sekoita kunnolla.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa.


Voitele iso piirakkavuoka (24-28 cm). Painele taikina vuokaan.


Ripottele päälle peratut punaviinimarjat. 


Sekoita keskenään mascarpone, vanukkaat, muna, sokerit ja vaniljauute. Kaada seos punaviinimarjojen päälle.


Paista 175-asteisessa uunnissa n. 40 minuuttia. Parempi jättää raa'aksi kuin ylikypsäksi. :) 


Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoamista. 

maanantai 11. syyskuuta 2023

Se kaikkein paras omenapiirakka

Kaikki omenoista valmistettu herkku on mielestäni parasta. 
Omenapiirakkareseptejä on hihoissani varmaan kymmeniä, mutta tästä jääkaapintyhjennysreseptistä tulikin yllättäen se kaikkein paras. :) 

Tämä on tosi helppo piirakka tehdä, ja pärjäät vaikka ihan käsivatkaimella ja vain yhdellä kulholla. 


Se kaikkein paras omenapiirakka

4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 dl kaurahiutaleita
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1,5 dl sokeria
150 g margariinia tai voita
1 muna
0,75 dl maitoa

1,2 dl vaniljakreemijauhetta
2,5 dl vettä
n. 0,5 dl tomusokeria
150 g maustamatonta maitorahkaa
1 muna

reilu 1 l omenakuutioita

Muruseos pinnalle:
0,75 dl margariinia
1,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl sokeria
1 tl kardemummaa


Kuutioi omenat. Sekoita keskenään vaniljakreemijauhe ja vesi ja nosta jääkaappiin paksuuntumaan vähintään puoleksi tunniksi.

Tee taikina. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet. Sulata margariini. Lisää se, maito ja muna kuiviin aineisiin ja sekoita.

Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Kumoa siihen omenakuutiot. Niitä tulee reilusti.

Sekoita keskenään vaniljakreemi, tomusokeri, maitorahka ja muna. Maista, että massa on makuusi sopivan makeaa ja lisää tarvittaessa sokeria. Huomaa, että muruseoksesta tulee myös reilusti makeutta. 

Kaada seos omenakuutioiden päälle.

Sekoita keskenään muruseoksen ainekset ja puristele kourassasi piirakan päälle kökkäreitä.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.

keskiviikko 9. elokuuta 2023

Ranskalainen tomaattipiiras

Tämä resepti on minun todellinen klassikko. Ranskalainen tomaattipiiras on kulkenut mukanani lukioajoista asti - alun perin sain reseptin äidiltäni. Yhä se on suosikkini, ja mielestäni hyvin kaunis juhlatarjottava. 

Ranskalainen tomaattipiiras

4 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
125 g kylmää margariinia
5 rkl kylmää vettä

n. 3-4 rkl punaista pestoa
3 dl raastettua juustoa (esim. mozzarellaraaste)
5-7 tomaattia
1 tl kuivattua basilikaa
mustapippuria myllystä
2-3 rkl oliiviöljyä
4-5 valkosipulinkynttä

tuoretta basilikaa tai rucolaa


Nypi jauho-suola-sokeri -seokseen kylmä margariini. Lisää nopeasti kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (minulla iso, 27 cm halkaisija, pienempikin käy). Jätä reunat ohuiksi ja melko mataliksi.

Pistele pohja haarukalla ja nosta jääkaappiin yhdeksi - pariksi tunniksi.

Voit kaltata halutessasi tomaatit, mutta itse olen oikaissut tekemällä tomaatin kuoriin ohuet pystyviillot (2 viiltoa tomaatin ympäri siten, että tomaatti jakaantuu neljään sektoriin). Tämä siksi, että kun leikkaat piirakkaa tomaattiviipaleen puolesta välistä, paikallaan oleva kuori vetää koko tomaatin kyytiisi. Eli saat piirakkaa siistimmin leikattua jos kalttaat tomaatit, tai teet nuo pystyviillot kuoreen. 

Viipaloi tomaatit n. 1/2 - 1 cm viipaleiksi

Levitä kylmän pohjan päälle pesto sekä juustoraaste.  Asettele päälle tomaattiviipaleet. Laita viipaleita reilu kerros, ne saavat mennä reilusti päällekäin. 

Ripottele päälle kuivattua basilikaa, ja rouhaise vähän mustapippuria.

Yhdistä keskenään oliiviöljy ja murskatut valkosipulinkynnet. Levitä öljy ja valkosipulit lusikalla piirakan päälle.

Paista 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Tarjoa mieluiten haaleana. Revi päälle reilusti tuoretta rucolaa tai basilikaa.