keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Mango-avokadosalaatti

Pääsiäinen on ihanan värikylläistä aikaa.
Mango-avokadosalaatti tuo ruokapöytään todella maukkaan väriläiskän .


Ja mikä parasta, salaatti on aina nopea valmistaa. Kuten bloggaustiheydestäni voi havaita, muut kiireet (lähinnä työ) on vienyt kaiken aikani viime viikkoina.

Kiireessä ja stressin keskellä on mielestäni tavallistakin tärkeämpää syödä terveellisesti. Puhtaat raaka-aineet ja kevyet mutta ravitsevat ruoat auttavat eteenpäin ja ehkäisevät tukkoista ja tunkkaista oloa, jonka jatkuva sisätiloissa hengailu ja liikkumattomuus saavat aikaan.


Niin, parsankin keittää 5 - 10 minuutissa ja rouskii sellaisenaan. :)

Mango-avokadosalaatti on todella ihana ja terveellinen herkku. Kokeile!


Mango-avokadosalaatti (4:lle)

1/2 kerää jäävuorisalaattia (pieni kerä)
1 iso mango
1 avokado
1 rasia kirsikkatomaatteja
suolaa
pippuria
n. 2 rkl sitruunamehua
kaksi isoa kourallista tuoretta basilikaa
kourallinen tuoretta minttua

Revi jäävuorisalaatti pediksi. Pilko mango pienehköiksi kuutioiksi. Pieni myös kirsikkatomaatit 2 - 4 osaan.
Viipaloi avokado ja suolaa se kevyesti.

Kokoa annos kerroksittain, rouhi päälle suolaa ja pippuria ja purista pari rkl sitruunamehua.

Ripottele lopuksi päälle tuoreet yrtit. Nauti vaikka napostellen samalla keitettyä parsaa ja hyvää valkoviiniä. :)


Pääsiäisloman aurinkoisia päiviä odotellessa!



maanantai 7. huhtikuuta 2014

Kvinoatäytteiset kesäkurpitsat

Tämän hetken superkiireiseen arkeeni sopii nopeasti valmistuva, erillistä kauppareissua tarvitsematon, terveellinen kokkailu. Sitä edustavat myös nämä kvinoatäytteiset kesäkurpitsat!


Rakastan kesäkurpitsaa niiiiiin paljon, siitä voi kyllä pyöräyttää ihan mitä tahansa (keittoa, salaattia, grillattua salaattia, lisuketta, grilliruokaa, uuniruokia, ratatouillea...). Olen myös pikkuhiljaa oppinut käyttämään kvinoaa laajemmin. Se toimii salaateissa, mausteisena pääraaka-aineena, lisukkeena ja jopa piiraana

Tämä annos on raikas, hapokas ja makuja tulvillaan. :)


Kvinoatäytteiset kesäkurpitsat (2:lle)

1/2 isosta kesäkurpitsasta 
suolaa 
pippuria
1/2 dl kvinoaa
pari hyppysellistä rusinoita
2 rkl valkoviinietikkaa
n. 2-4 tl oliviiöljyä
2 tl hunajaa
1 hapan omena
1 pienehkö sipuli
2 valkosipulinkynttä
kourallinen tuoretta minttua
jäävuorisalaattia

(balsamiviinietikkaa tai viikuna-balsamicoa)


Lämmitä uuni 180 asteeseen. Halkaise ja koverra kesäkurpitsat.  Mausta puolikkaat suolalla ja pippurilla.


Paista kesäkurpitsoita uunissa viitisen minuuttia, kunnes se hieman pehmenee. Pilko sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuori ja pilko omena pieniksi paloiksi.

Keitä kvinoa kypsäksi paketin ohjeen mukaan. Lämmitä loraus öljyä pannulla (tai tyhjentyneessä kvinoakattilassa, jos haluat optimoida tiskien määrän) ja kuullota sipuleita ja valkosipuleita pari minuuttia.

Sekoita keskenään valkoviinietikka, hunaja, oliiviöljy, suola ja pippuri. Silppua minttu.

Yhdistä keskenään kypsä kvinoa, rusinat, kuullotetut sipulit, silputtu minttu ja kastike.


Revi salaatti lautaselle. Nosta kesäkurpitsa salaattipedille ja täytä kvinoaseoksella. Rouhi päälle suolaa ja pippuria, ja tiputtele halutessasi muutama tippa balsamiviinietikkaa.


Herkullista ja raikasta! :)


sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Juhlava pullakranssi: Nailed it!

Hiphei! Nailed it. :)


Näin joskus täydellisen elämän huipentumassa, eli Pinterestissä kuvan todella todella TODELLA kauniista pullakranssista. Tämä amerikkalaispaakelsi oli kyllä selvästi tehty huolella, tarkkuudella ja rakkaudella. Olin ihan varma, ette koskaan pystyisi moiseen, mutta omasta versiostani tulikin todella kaunis! Joskin hieman enemmän rustique. :)
(Jos et tunne "Nailed it!" -huudahdusta, kurkkaa tänne.)

Olen ollut bostonkakun suuri ystävä kautta vuosien, tässä on samaa henkeä. :) Pullan parhaat puolet yhdistettynä runsauteen ja revittävyyteen.


Muokkasin taikinaa jenkkiversiosta hieman kotimaisemmaksi. Alkuperäisessä reseptissä ei ollut kardemummaa (WHAAT!) ja todella vähän sokeria. Taikinani on siis hieman perinteisestä pullataikinasta poikkeava. Taikinassa on hieman pihistelty sokerissa ja voissa, joita käytetään kuitenkin reilummin täytteessä.

Tämä taikina oli paistettuna ehkä hieman "kuivempaa" kuin tavallisesti. Kerrokset olivat ihanasti revittäviä, reunoilta hieman rapeita, mutta sisältä pehmeitä. Toisaalta tämä taikina oli varmaan hieman helpommin käsiteltävää, joten lopputulos oli kauniimpi... Mene ja tiedä, ensi kerralla testaan normipullataikinalla. :)

Mehevän ja makean lopputuloksen saat siis parhaiten, kun valutat letitetyn kranssin päälle vielä sulaa voita ennen ja jälkeen uunin.

Sokeria on taikinassa huomattavasti vähemmän (perinteisesti 2 dl, nyt 0,5 dl), voita käytin myös puolet perinteisen ohjeen määrästä. Yhden munan sijaan käytin 2 keltuaista.

Ja näin hauskalta se näytti raakana. :)


Taikinaa tulee reilusti. Käytä 2/3 kranssiin ja tee lopusta vaikka ihan perinteisiä korvapuusteja.


Juhlava pullakranssi (1,5 kpl)

5 dl maitoa
2 pkt kuivahiivaa tai 1 pkt tuoretta hiivaa
0,5 dl sokeria
1 1/2 rkl kardemummaa
1,5 tl suolaa
2 keltuaista
100 g voisulaa
13,5 dl vehnäjauhoja

täyte:
0,5 dl pehmeää / puolisulaa voita
4-5 rkl sokeria
3 tl kanelia

voiteluun ja pinnalle:
hieman voita
kourallinen sokeria


Tee ensin taikina. Lämmitä maito reilusti hiivan heräämislämpöön. Sekoita lämpimään maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Jos käytät tuoretta hiivaa, liuota se tässä vaiheessa maitoon.

Yhdistä keskenään n. 2 dl jauhoja ja kuivahiiva. Sekoita hiiva-jauhoseos lämpimään maitoon. Lisää myös keltuaiset. Lisää jauhoja vähitellen. Sekoita ja vaivaa taikinaa hyvin.

Jauhojen lisäilyn loppuvaiheessa lisää myös voisula. Lisää jauhoja sen verran, että taikinasta tulee hitaasti valuvaa, mutta pehmeää. Vaivaa hyvin, n. 5-10 minuuttia.


Anna taikinan kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, n. tunnin verran.
Lämmitä uuni 200 asteeseen.


Kauli taikinasta n. 1 cm paksu (eli oikeasti tosi ohut) suorakaiteen muotoinen levy.


Levitä koko levylle sulaa voita. Sekoita keskenään sokeri ja kaneli, näin saat tasaisemman ja paremman näköisen seoksen ja lopputuloksen. Ripottele taikinalevyn päälle myös sokeri-kaneliseos.


Rullaa taikina pitkulaiseksi. Tässä vaiheessa pitkula kannattaa nostaa jo leivinpaperin päälle.


Leikkaa taikina terävällä veitsellä pitkittäin puoliksi (varo pöydän pintaa).


Hyvä idea oli käyttää saksia apuna. Näin koko pinta leikkaantuu kerralla, eikä veitsen edestakaiset liikkeet aiheuta turhia riekaleita.


Pyörittele puolikkaat toistensa ympäri siten, että halkaisupinta on aina ulospäin. Kranssi alkaa kiertyä luonnostaankin vähän ympyrälle. Yhdistä päät. Vedä leivinpaperi uunipellille.

Levitä vielä mahdollisesti yli jäänyt voi ja sokeri-kaneliseos kranssin päälle.


Nosta koko komeus uuniin. Pasta ensin n. 5 minuuttia 200 asteessa, ja laske sitten lämpöä 175 asteeseen. Paista vielä 25 - 30 minuuttia.

Voitele uunista kuumana tullut kranssi ohuelti voilla esim. pullasutia apuna käyttäen. Ripottele päälle n. kourallinen sokeria.


keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Täydellinen aamianen

Tänään - on - vasta / jo - keskiviikko.

Miten voi kolme viikon ensimmäistä arkipäivää mennä niin nopeasti? Vain ja ainoastaan töiden parissa. Ja miten vielä jaksaa sykkiä kaksi päivää? Ja miten ehtii tehdä kaiken, mitä pitäisi?

Ensiavuksi tähän hätään mielikuvaharjoittelu ja haaveilu. Mikä kohta odottaa? Viikonlopun täydellinen aamiainen. Kahtena aamuna. :)


Itse tehtyä piimälimppua taitaa olla vielä kaapissa...
Perjantai-iltana pyöräytän amerikkalaisten pannukakkujen taikinan valmiiksi jääkaappiin odottamaan...
Puolet taikinasta hoidellaan lauantaiaamuna ja puolet sunnuntaina...

Amerikkalaiset pannukakut (4 kpl)

2 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 muna
1,5 dl piimää tai itse tehtyä jugurttia
0,5 dl maitoa
1-2 rkl voisulaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa muna vaahdoksi ja lisää siihen piimä ja voisula.
Lisää kuivat aineet piimäseokseen.

Taikinan kuuluu olla melko paksua.
Paista letut pannulla miedossa lämmössä lorauksessa rypsiöljyä.


Mm... Näin ilmavaa ja fluffuista...

Pannukakut nautitaan päältä löllöjen munien, rapean pekonin sekä viipaloitujen banaanien kera. Ja sysimustan kahvin...

Enää kaksi normiaamua...


sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Parsaa, hollandaisekastike ja kukonpojansydämiä

Kevät kevät kevät!!!

Pusikoissa, rinnassa, lintujen pesissä, pientareilla, lautasella, KAIKKIALLA!!


Tämä viikonloppu on ollut täydellinen, erityisesti kulinaristisella rintamalla. On ollut samppanjaa, parsaa, ostereita Streat Helsingissä, loistavaa tuliaisvalkoviiniä, hyviä sipsejä, amerikkalaisia pannukakkuja, broilerinmaksasalaattia. Ja onnistunut ensiyritys hollandaisekastikkeelle. :D


Mutta mikä oikein on ero bearnaise- ja hollandaisekastikkeen välillä? Molemmat ovat keltaisia, muna- ja voipohjaisia kuohkeita ja maukkaita kastikkeita.

Hollandaiseen tulee sitruunamehua, bearnaiseen ei. Bearnaisekastikkeessa liemi keitetään yleensä sipulin ja yrttien, kuten rakuunan kera. Sattumat kuitenkin siivilöidään pois, joskin yrttisilppua voidaan myös jättää tarjottavaan kastikkeeseen.


Tulppaanien ohella yksi minulle rakkaimmista kevään merkeistä on kauppoihin tupsahteleva tuore parsa. 
Rakastan parsarisottoa, parsaa hienostelevana alkupalana, grillattuna tai osana salaattia. Mutta ehdottomasti parhaimmillaan se on mielestäni rapsakaksi keitettynä, suolalla maustettuna. 

Nyt halusin selättää klassikon ja valmistaa parsaa hollandaise. Ihanan raikas ja sitruunainen kastike sopi täydellisesti yhteen myös paistettujen kukonpojansydämien kera. Sitruunan happo taittoi mehevän lihan maun juuri sopivasti. 


Hollandaisekastike (2-4:lle)

1/4 dl vettä
1/2 rkl valkoviinietikkaa
2 kananmunankeltuaista
100 g voita
1 rkl sitruunan mehua
himalajansuolaa tai muuta hyvää suolaa


Viritä vesihaude. Laske alempaan kattilaan hieman vettä pohjalle ja nosta toinen kattila päälle. Veden pinnan ei tule koske ylemmän kattilan pohjaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi.

Kaada päällimmäiseen kattilaan vesi, etikka ja keltuaiset. Sekoita hyvin.


Kypsennä kastiketta vesihauteessa viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes kastike paksuuntuu. Sulata sillä välin voi esim. mikrossa.


Nosta kattila pois vesihauteesta ja lisää voisula ohuena nauhana joukkoon. Sekoita todella hyvin.


Lisää myös sitruunan mehu ja suola. Maistele suolan maku kohdalleen. 


Jos tykkäät vähemmän sitruunaisesta kastikkeesta, laita hieman vähemmän sitruunamehua.


Nauti keitetyn parsan ja paistettujen kukonpojansydämien kera. Ja lisukkeeksi maailman parhaita pannuperunoita.

Hollandaisekastike sopii erinomaisesti yhteen myös vaalean kalan kanssa.


Entä se loistava valkoviini? Tarapaca Gran Reserva Chardonnay 2006... Taivaallista... :)